Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
«Δικαίωση, τώρα, στα θύματα του ναζισμού»!

Συγκέντρωση του ΕΘνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών

Δικαίωση στα θύματα και όχι στους θύτες! Μ' αυτό το κεντρικό σύνθημα - λαϊκή απαίτηση για την πληρωμή των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα του ναζισμού, πλήθος αντιστασιακών και άλλων εργαζομένων το Σάββατο το βράδυ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής, με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για την πληρωμή των γερμανικών οφειλών στην οποία ανταποκρίθηκε ο δήμος και ο δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής.

«Πρέπει να σταματήσει το παράδοξο, ύστερα από 60 χρόνια από την απελευθέρωση, η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που δεν έγινε τίποτα με τις γερμανικές αποζημιώσεις με ευθύνη των όλων κυβερνήσεων», υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ο ΓΓ του Εθνικού Συμβουλίου Ευάγγελος Μαχαίρας. Κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στις εκδηλώσεις του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, τόσο στο 1ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής που γίνεται την Παρασκευή 12 του Απρίλη στις 6.30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Σίνα και Δαφνομίλη), όσο και στις 17 του Απρίλη στην εκδίκαση της υπόθεσης στο ΑΕΔ.

Στην άρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να επικυρώσουν τη Σύμβαση για την Ετεροδικία, αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του νομικού γραφείου του Εθνικού Συμβουλίου Κων/νος Τουμασάτος, για να σημειώσει, εκτός των άλλων, ό,τι φέρουν τεράστια ευθύνη που δεν κυρώθηκε ακόμα η σχετική Σύμβαση που έχει επικυρωθεί και από την ίδια τη Γερμανία...

Ο ΓΓ του Εθνικού Συμβουλίου Ευάγγελος Μαχαίρας, κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
Ο ΓΓ του Εθνικού Συμβουλίου Ευάγγελος Μαχαίρας, κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μ. Γλέζος, υπογράμμισε πως εδώ καταπατείται όχι μόνον το δίκιο αλλά και η απλή λογική. Ενώ αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν υπογράφουν τη Σύμβαση; Μήπως για να μπορούν να διαπράττουν εγκλήματα οι μεγάλοι μας σύμμαχοι και να πηγαίνουν στις ΗΠΑ να εκδικάζονται τα εγκλήματά τους; Εχουμε χρέος απέναντι στο δίκιο, στους αγώνες του λαού, στην Ιστορία, απέναντι στους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου, να αξιώνουμε το δίκιο, για να μην ξαναβγαίνουν νέοι Χίτλερ. Τέλος, αναφορά έκανε και στον ηρωικό αγώνα των Παλαιστινίων καταγγέλλοντας τα ισραηλινά εγκλήματα.

Στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του, αναφέρθηκε στον αγώνα του ΚΚΕ, εκτός των άλλων, για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, του κατοχικού αναγκαστικού δανείου και επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών από τη μεταπολεμική Γερμανία. Ενας αγώνας που είναι εθνικής και ηθικής σημασίας και προτεραιότητας. Σχετικά με τη στάση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο ομιλητής θα επισημάνει: Η στάση αυτή υποτέλειας μπρος στη Γερμανία, αποτελεί ύβρη και εμπαιγμό στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας. Αποτελεί πρόκληση σ' όλους αυτούς που έχασαν τους δικούς τους, που σακατεύτηκαν στα στρατόπεδα και τις φυλακές, που υπέφεραν από τη θηριωδία του ναζισμού και του φασισμού.

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Γ. Μαντάς αλλά και ο δήμαρχος Περιστερίου Γ. Δημητρακόπουλος. Πολλές ήταν οι παρουσίες εκπροσώπων οργανώσεων και φορέων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίσαμε εκείνες του Παναγιώτη Μακρή, προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Μέσης Ανατολής και του Μητροπολίτη Καισαριανής - Βύρωνα - Υμηττού Παν. Θεοδωρακάτου, από τις ΠΕΑΕΑ, ΠΣΑΘΕΑ, ΟΓΕ κλπ.

Ομόφωνα εγκρίθηκαν το ψήφισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ