Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τι ντομάτα, τι τριφύλλι, τι βαμβάκι!

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αγρότη, που η κυβέρνηση συγκαταλέγει στους... «παρανόμους», με επίκληση δορυφόρου...

Το πρακτικό του ελέγχου για ένα χωράφι με 11 στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας, που ο δορυφόρος το «μέτρησε» για βαμβάκι
Το πρακτικό του ελέγχου για ένα χωράφι με 11 στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας, που ο δορυφόρος το «μέτρησε» για βαμβάκι
Λέγεται Απόστολος Ανυφαντής του Δημητρίου. Είναι αγρότης στο Γραμματικό Καρδίτσας. Ο δορυφόρος που η κυβέρνηση έβαλε να παρακολουθήσει τα δικά του χωράφια, έβγαλε ότι 11 στρέμματα βιομηχανική ντομάτα και 16,5 στρέμματα τριφύλλι, τα είχε καλλιεργήσει βαμβάκι. Ομως ο δορυφόρος έκανε αποδεδειγμένα λάθος! Το υπουργείο Γεωργίας την περασμένη βδομάδα έβγαλε μια ανακοίνωση όπου συμπεριέλαβε και τα χωράφια του στα ποσοστά της υποτιθέμενης παρανομίας που «έπιασε» ο δορυφόρος... Τα χωράφια του χωριού του φιγουράριζαν σε δορυφορική φωτογραφία το περασμένο Σάββατο σε οικονομική εφημερίδα της Αθήνας ως «χρωματισμένο» παράδειγμα παρανομίας. Ο πρωθυπουργός την Κυριακή από την Κεφαλονιά τον έβαλε στο «τσουβάλι» των παρανόμων, που δε δικαιούται να διεκδικεί το δίκιο του. Τον χαρακτήρισε κι αυτόν εκβιαστή που κλείνει τους δρόμους.

Ο αγρότης αυτός δεν είναι μονοκαλλιεργητής, κι όπως ο ίδιος δηλώνει, καλλιέργησε πέρσι 23,3 στρέμματα βαμβάκι, 11 στρέμματα βιομηχανική ντομάτα, 16,4 στρέμματα τριφύλλι, 10 στρέμματα σιτάρι και 10 στρέμματα τεύτλα. Ο υποτιθέμενος δορυφορικός έλεγχος έβγαλε ότι 11 στρέμματα βιομηχανική ντομάτα και 16,4 στρέμματα τριφύλλι που καλλιεργεί, ήταν... βαμβάκι! Και του προστέθηκαν στα καλά καθούμενα κι επιπλέον βάσανα: Να αποδείξει ότι δεν είναι βαμβακο-ελέφαντας... Για τα 11 στρέμματα βιομηχανική ντομάτα δικαιώθηκε, αποδεικνύοντας μετά κόπων και βασάνων ότι δεν είναι βαμβάκι, και με τη «βούλα» του ΟΠΕΚΕΠΕ, που φέρει ημερομηνία 31/8/2001. Για τα 16,4 στρέμματα τριφύλλι, που δεν είναι ενταγμένα στο ΟΣΔΕ, δικαιώθηκε προφορικά και ηθικά και ο ίδιος προκαλεί όποιον έχει αμφιβολίες να πάει να το μετρήσει. «Το τριφύλλι είναι σπαρμένο στο χωράφι εδώ και τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το άλλο μεγάλο του δράμα έχει να κάνει με το βαμβάκι και τις αυθαίρετες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα εντός ΟΣΔΕ 23,3 στρέμματα με βαμβάκι τού έδωσαν παραγωγή 7.600 κιλά, αλλά ως επιδοτούμενα τού χαρακτηρίστηκαν μόνο τα 4.190 κιλά. Δηλαδή 3.400 κιλά μένουν χωρίς επιδότηση. Το υπουργείο Γεωργίας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ τού έβαλαν ηρτημένη παραγωγή μόλις 180 κιλά το στρέμμα. Ομως το χωράφι του έβγαλε φέτος 326 κιλά το στρέμμα. Αυτό, κατά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, θεωρείται παράνομο; Ο ίδιος ο αγρότης υπέβαλε ένσταση στο τέλος Γενάρη, αλλά πάνω από τα 180 κιλά ανά στρέμμα δεν του αναγνωρίστηκε ούτε ένα κιλό επιπλέον από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οπως ο ίδιος μάς είπε, το 2000 η μέση απόδοση ανά στρέμμα ήταν 275 κιλά, το 1999 με τις ζημιές λόγω κακοκαιρίας ήταν μόλις 130 κιλά το στρέμμα και το 1998 250 κιλά το στρέμμα. Βέβαια, ο μέσος όρος τριετίας τού βγαίνει 218 κιλά το στρέμμα, αλλά το υπουργείο Γεωργίας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ τού αναγνωρίζουν μόνο 180 το στρέμμα. Ομως η πραγματική παραγωγή του είναι 326 κιλά το στρέμμα, παρά τα όσα θέλει να πράξει και να εμφανίσει εντελώς αυθαίρετα η κυβέρνηση.

Ο ίδιος δηλώνει, και όχι άδικα, ότι είναι πολλαπλώς εξοργισμένος από αυτά που του συμβαίνουν και από τα όσα δηλώνουν οι κυβερνώντες με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό. «Εμείς είμαστε κλέφτες», αναρωτιέται, «με 23 στρέμματα βαμβάκι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός;». Και συνέχισε: «Κλεψιά είναι αυτό που γίνεται σε βάρος μας. Μια χρονιά περιμέναμε και μεις να βγάλουμε καλή παραγωγή και μας λένε παρανόμους και κλέφτες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ