Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΡΑ - ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
Ενδεικτικές τιμές «τέλος»

Η κυβέρνηση ικανοποιώντας την κερδοσκοπική ασυδοσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας κατάργησε την αγορανομική διάταξη με την οποία οριζόταν ανώτατη τιμή λιανικής πώλησης

«Στον τρίτο χρόνο πάνω» καταργήθηκαν και αυτές οι πυροσβεστικού χαρακτήρα - έτσι και αλλιώς, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς - αγορανομικές διατάξεις οι οποίες πρόβλεπαν την υποχρεωτική αναγραφή «ενδεικτικής τιμής» λιανικής πώλησης στις συσκευασίες αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών και την τήρησή της ως υποχρεωτικά ανώτατης σε ορισμένα σημεία πώλησης. Την κατάργηση των παραπάνω διατάξεων υπέγραψε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. θεοδώρου εκτιμώντας ότι προσέκρουαν στις επιταγές της «ελεύθερης αγοράς» και του «ελεύθερου ανταγωνισμού» και βεβαίως στις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για του λόγου το αληθές, όπως διευκρινίζεται στην απόφαση του υφυπουργού, ο τελευταίος έλαβε υπόψη του «τις σχετικές διατάξεις της συνθήκης ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, οι οποίες ως υποχρεωτικά εφαρμόσιμες και από τη χώρα μας επιβάλλουν τη λήψη του μέτρου που αναφέρεται στο θέμα περίληψης της παρούσας».

Αξίζει να σημειωθεί, δικαιολογώντας την απόφασή της για τον καθορισμό των ενδεικτικών στα συγκεκριμένα είδη, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης της κυβέρνησης Σημίτη, είχε επικαλεστεί μεταξύ άλλων την ανάγκη προστασίας των καταναλωτών και του δημοσίου συμφέροντος. Οπως αναφερόταν στη σχετική απόφαση, μεταξύ των όσων τυπικά ελήφθησαν υπόψη για την υποχρεωτικότητα της αναγραφής ενδεικτικών τιμών στα συγκεκριμένα είδη, ελήφθησαν υπόψη και «η ανάγκη λήψης μέτρων για τη διασφάλιση των συμφερόντων του καταναλωτικού κοινού με σκοπό την άμεση ενημέρωσή του για τις τιμές λιανικής πώλησης των συσκευασμένων αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών που συνιστούν ενδεικτικά οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες παραγωγής και οι εισαγωγείς και η αποτροπή πώλησης των ειδών αυτών σε μη εύλογες τιμές σε χώρους όπου οι πωλητές εκμεταλλεύονται μονοπωλιακά τη σχετική αγορά, λαμβανομένης υπόψη και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος».

Με τη χτεσινή απόφασή της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου της κυβέρνησης Σημίτη, μπροστά στην εξυπηρέτηση των επιταγών της «ελεύθερης αγοράς» και της ΕΕ, θυσιάζει την ανάγκη προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών και του δημόσιου συμφέροντος που είχε επικαλεστεί πριν 3 χρόνια. Τα σημεία στα οποία τα τρία τελευταία χρόνια τα αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά δεν επιτρεπόταν να πωλούνται σε τιμές υψηλότερες των ενδεικτικών που αναγράφονταν στις συσκευασίες ήταν: μέσα στη ζώνη της δικαιοδοσίας των αεροδρομίων της χώρας, αθλητικών και αρχαιολογικών χώρων, μέσα σε επιβατικά πλοία που εκτελούν δρομολόγια εσωτερικών γραμμών, μέσα στις επιβατικές αμαξοστοιχίες και στους σταθμούς του ΟΣΕ, στους χώρους κινηματογράφων και θεάτρων, νοσοκομείων και κλινικών της χώρας.

Τέλος καταργείται η προβλεπόμενη με την ίδια διάταξη πώληση σε αθλητικούς χώρους, αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικές συσκευασίες ή σερβιρισμένα μόνο σε πλαστικό ποτήρι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ