Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Νέες τσουχτερές ανατιμήσεις

Η συνεχής άνοδος των τιμών στις βενζίνες και τα πετρέλαια έχει βάλει φωτιά στις τσέπες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων

Μπορεί, λόγω της χρήσης του νέου νομίσματος να μην αντιλαμβανόμαστε τις ανατιμήσεις, διότι δεν έχουμε ακόμα συνηθίσει τη χρήση λεπτών, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, οι ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερές και, ολοταχώς, βαδίζουν προς τα ίδια επίπεδα - ρεκόρ του περασμένου χρόνου. Δηλαδή προς τις 270 δραχμές το λίτρο για τις περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης, ενώ κατά αρκετά υψηλότερες είναι στις άλλες περιοχές της χώρας. Από τα περασμένα μεσάνυχτα, και μετά από τις αυξήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τα υγρά καύσιμα πωλούνται πάλι ακριβότερα, ενώ οι εξελίξεις για την πορεία τους είναι εξαιρετικά ανησυχητικές.

Με βάση το ενδεικτικό δελτίο τιμών που χτες (έπεται και το σημερινό) εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης για το Λεκανοπέδιο της Αττικής και το Ν. Θεσσαλονίκης αυξάνεται κατά 0,008 ευρώ ανά λίτρο (2,7 δρχ.), κατά 0,007 ευρώ αυξάνεται η τιμή της νέας σούπερ, κατά 0,003 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης και 0,002 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης. Ετσι οι τιμές των καυσίμων ανά λίτρο διαμορφώνονται ως εξής: αμόλυβδη 0,696 ευρώ (237,2 δραχμές), νέα σούπερ 0,744 ευρώ(253 δρχ.), πετρέλαιο κίνησης 0,596 ευρώ (203 δρχ.) και πετρέλαιο θέρμανσης 0,301 ευρώ (102,6 δρχ.). Βέβαια, οι καταναλωτές αγοράζουν τις βενζίνες και πετρέλαιο πολύ ακριβότερα, καθώς οι ενδεικτικές τιμές δεν είναι δεσμευτικές για τους βενζινοπώλες, με αποτέλεσμα η πραγματική τιμή των καυσίμων στο πρατήριο να είναι πολύ πιο πάνω από τις τιμές που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι αυξήσεις αυτές αποδίδονται - από αρμόδιους παράγοντες - στην αρνητική διεθνή συγκυρία και στην αυξημένη τιμή του αργού πετρελαίου. Πάντως η χτεσινή αύξηση δεν μπορεί να αποδίδεται στις διεθνείς τιμές, την περασμένη Παρασκευή η τιμή του μπρεντ ήταν στα 25,99 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει σημαντική πτώση από τις προηγούμενες ημέρες που είχε φτάσει και στα επίπεδα των 28 δολαρίων το βαρέλι.

Η ανησυχία για νέες σημαντικές ανατιμήσεις εντείνεται ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση του Σαντάμ Χουσεΐν να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου για ένα μήνα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε υψηλότερα επίπεδα - πάνω από 5% - εκτινάχτηκαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Βαγδάτης να αναστείλει τις εξαγωγές ιρακινού αργού πετρελαίου από σήμερα και για διάστημα τριάντα ημερών. Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε χτες ομιλία του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε «η πλήρης αναστολή των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του πετρελαιαγωγού προς το τουρκικό λιμάνι στη Μεσόγειο (Τσεϊχάν) και από τους τερματικούς σταθμούς στη Βασόρα από σήμερα 8 Απριλίου και για 30 ημέρες». Ο Ιρακινός Πρόεδρος διευκρίνισε επίσης ότι οι εξαγωγές θα επαναληφθούν μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι ανησυχίες της αγοράς επικεντρώνονται τώρα σε ενδεχόμενο μποϊκοτάζ πωλήσεων αργού πετρελαίου και από τη Λιβύη και το Ιράν.

Μετά την ανακοίνωση, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μάη εκτινάχτηκε σε κατά 5,5% υψηλότερα επίπεδα, στα 27,43 δολάρια το βαρέλι, έναντι σημερινής τιμής «ανοίγματος» στα 26,65 δολάρια και τιμής «κλεισίματος» την περασμένη Παρασκευή στα 25,99 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού σε ηλεκτρονικές διαπραγματεύσεις στο Nymex - για συμβόλαια παράδοσης Μάη - σημείωσε κέρδη 99 σεντς στο βαρέλι (3,8%), ανερχόμενη στα 27,20 δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ