Πέμπτη 15 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνεχίζεται η αδυναμία εκλογής Προέδρου

Το Κοινοβούλιο του Λιβάνου απέτυχε για 12η φορά χτες να εκλέξει Πρόεδρο της χώρας, καθώς συνεχίζονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στη «Χεζμπολάχ» και μικρότερα σιιτικά κόμματα με σουνιτικά συντηρητικά και μικρότερα κόμματα της χριστιανικής μειονότητας, στη σκιά της βαθιάς οικονομικής κρίσης που εξελίσσεται από το 2019.

Βάσει του αναχρονιστικού Συντάγματος της χώρας, που κατανέμει τα αξιώματα με βάση το θρήσκευμα, τη θέση του Προέδρου πρέπει να καταλάβει ένας Μαρωνίτης Χριστιανός.

Οι βουλευτές της υποστηριζόμενης από το Ιράν ένοπλης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και οι σύμμαχοί της, στους οποίους περιλαμβάνεται το σιιτικό Κίνημα Αμάλ, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση για να εμποδίσουν την προσπάθεια των κύριων χριστιανικών κομμάτων να εκλέξουν τον αξιωματούχο του ΔΝΤ Τζιχάντ Αζούρ. Στο μεταξύ, ένας από τους κύριους Χριστιανούς συμμάχους της «Χεζμπολάχ», ο Τζιμπράν Μπασίλ, ευθυγραμμίζεται με την επιλογή να εκλεγεί ο Αζούρ, συντασσόμενος με χριστιανικές παρατάξεις που είναι αντίπαλες της «Χεζμπολάχ».

Ο Αζούρ, διευθυντής του ΔΝΤ, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και πρώην υπουργός Οικονομικών, κέρδισε την υποστήριξη 59 βουλευτών, σε σύνολο 128, στην αρχική ψηφοφορία, λιγότερους από τα δύο τρίτα που χρειαζόταν στον πρώτο γύρο. Ο Σουλεϊμάν Φραντζίε, ο οποίος υποστηρίζεται από τη «Χεζμπολάχ» και τους συμμάχους της, έλαβε 51 ψήφους. Στη συνέχεια η «Χεζμπολάχ» και οι σύμμαχοί της αποχώρησαν από το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαρτία των δύο τρίτων που απαιτείται για έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, στον οποίο ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει με την υποστήριξη 65 βουλευτών.

Η θέση του Προέδρου του Λιβάνου είναι κενή από τον Οκτώβρη, οπότε έληξε η θητεία του Μισέλ Αούν, ο οποίος ήταν σύμμαχος της «Χεζμπολάχ».

Η «Χεζμπολάχ» υποστηρίζει τον χριστιανό σύμμαχό της Φραντζίε, φίλο του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, ο οποίος υποστηρίζει το δικαίωμα της «Χεζμπολάχ» να διαθέτει όπλα.

Ο σιίτης μουφτής του Λιβάνου, σεΐχης Α. Καμπαλάν, κλιμάκωσε την Κυριακή τις επικρίσεις εναντίον του Αζούρ χωρίς να τον κατονομάσει, κατηγορώντας τον ότι υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τονίζοντας ότι «δεν θα επιτραπεί να υπάρξει ένας πρόεδρος με αμερικανική σφραγίδα».

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι συνδικάτων του δημόσιου τομέα προειδοποίησαν χτες πως το υπουργείο Οικονομίας πιθανώς να μην μπορέσει να καταβάλει τη μισθοδοσία του Ιούνη στους 300.000 δημόσιους υπαλλήλους, μετά τη σχετική ανακοίνωση του συγκεκριμένου υπουργείου την περασμένη Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με απεργίες και διαδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ