Πέμπτη 15 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επανέρχονται σενάρια για ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Πρίστινα
  • Ακυρώθηκε χτες προγραμματισμένη συνάντηση Κούρτι - Ράμα
  • Το Βελιγράδι συνέλαβε Κοσοβάρους αστυνομικούς που κατηγόρησε για σχέδια «αποσταθεροποίησης»

Τη βαρύτητα που αποδίδει η Δύση στην αντιμετώπιση παραγόντων που περιπλέκουν κι άλλο την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων αναδεικνύουν τα σενάρια που επανέρχονται για επιβολή κυρώσεων από τις Βρυξέλλες στην Πρίστινα, την οποία κατηγορούν ως βασική υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη ένταση στο βόρειο Κόσοβο.

Μια σειρά από ΜΜΕ (π.χ. «Euractiv») επικαλούνταν και χτες νέες πληροφορίες από «υψηλά ιστάμενες διπλωματικές πηγές» της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες η Πρίστινα θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει ευρωατλαντικές κυρώσεις.

Σημειωτέον, χτες, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ακύρωσε συνάντηση που είχε προγραμματίσει με τον πρωθυπουργό του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, επικαλούμενος τα επικείμενα μέτρα της ΕΕ. Ο Ράμα είχε ζητήσει ειδική συνάντηση με τον Κούρτι και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας του Κοσόβου αλλά μετά δήλωσε ότι εξαιτίας της «ολοένα και μεγαλύτερης επιδείνωσης των σχέσεων του Κοσόβου με το σύνολο της ευρωατλαντικής κοινότητας, η συνάντηση αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με την προβλεπόμενη μορφή». Πρόσθεσε δε - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - μετά από συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ότι οι ενέργειες του Κοσόβου «πυροδότησαν το σχέδιο κυρώσεων» κατά της Πρίστινας.

Σύμφωνα με εσωτερικό διπλωματικό σημείωμα που φέρεται να διέρρευσε ευρωπαϊκή πηγή, στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται το «πάγωμα» ευρωπαϊκών κονδυλίων, η αναστολή της διαδικασίας απελευθέρωσης της βίζας και των διαδικασιών ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς. Ακόμα, η τήρηση παθητικής στάσης των Ευρωπαίων στην εκστρατεία της Σερβίας για τη μη αναγνώριση του Κοσόβου, η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και άλλων στο Κόσοβο, ακόμα και μεμονωμένες κυρώσεις κατά Κοσοβάρων ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Στο μεταξύ, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, συναντήθηκε χτες στο Βελιγράδι με εκπροσώπους του λεγόμενου «Κουιντέτου» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), δηλώνοντας μετά: «Αποφάσισα να μην πω την παραμικρή λέξη - ούτε μία - για τη συνάντηση (...) Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο για όλους...».

Σημειωτέον, ο Βούτσιτς συνάντησε και τον διοικητή της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR που εδρεύει μόνιμα στο Κόσοβο, Ανχελο Μίκελε Ριστούτσια, κάνοντας λόγο για «δίκαιη συζήτηση».

Στη σερβική πρωτεύουσα βρέθηκαν χτες επίσης μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με φόντο και τις πρόσφατες δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου για την περιοχή, Γκ. Εσκομπάρ, ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει αναβάθμιση των σχέσεων με το Βελιγράδι, σε όλους τους τομείς.

Συνελήφθησαν τρεις Κοσοβάροι αστυνομικοί

Στο μεταξύ, η αντιτρομοκρατική μονάδα της σερβικής αστυνομίας ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών μελών των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου, αφού - σύμφωνα με το Βελιγράδι - πέρασαν τη γραμμή που διαχωρίζει τις δύο πλευρές.

Σε ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι «οι Κοσοβάροι αστυνομικοί είχαν εισβάλει βαθιά στο έδαφος της κεντρικής Σερβίας, όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν», ενώ έφεραν πλήρη εξάρτυση και οπλισμό. Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι «με την ταχεία αντίδραση της σερβικής αστυνομίας αποτράπηκε επιτυχώς απόπειρα της αστυνομίας του Κοσόβου να εισβάλει στο έδαφος της κεντρικής Σερβίας για να πραγματοποιήσει ενέργειες οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις παραμέτρους, αποτελούν τρομοκρατική δράση. Στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης που στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας της Σερβίας».

Υπενθυμίζεται ότι προχτές η κοσοβάρικη αστυνομία συνέλαβε στη βόρεια Μιτρόβιτσα έναν Σέρβο πολίτη που κατηγορείται για την ένταση στην πόλη Ζβέτσαν του βόρειου Κοσόβου στα τέλη Μάη.

Από το Λονδίνο, όπου είχε επίσημες επαφές, η Σέρβα πρωθυπουργός, Αννα Μπρνάμπιτς, κατηγόρησε τον Κούρτι για προσπάθεια να προκληθεί νέος γύρος έντασης, ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι σε συμφωνίες, π.χ. για τη δημιουργία της Ενωσης Σερβικών Δήμων και Κοινοτήτων, που αποτελεί βασικό «αγκάθι» για τους όρους συνέχισης των παζαριών.

Ο δε επικεφαλής του Γραφείου για το Κόσοβο - Μετόχια της σερβικής κυβέρνησης, Π. Πέτκοβιτς, αναρωτήθηκε «πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση όταν ο Κούρτι αντιτίθεται στη διεθνή κοινότητα με αυτόν τον τρόπο;». Μίλησε για επαφές μεταξύ σερβικής ηγεσίας και ΕΕ που συνεχίστηκαν και χτες, προκειμένου οι Ευρωπαίοι «να εκλογικεύσουν τον Κούρτι για να σταματήσει τις ενέργειες που αποσκοπούν στον διωγμό των Σέρβων από το Κόσοβο και τα Μετόχια» και πρόσθεσε ότι «καλούμε την KFOR να αντιδράσει και να παρέμβει άμεσα για την απομάκρυνση των κοσοβάρικων Ειδικών Δυνάμεων» από το βόρειο Κόσοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ