Πέμπτη 15 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
«Αμεση απειλή» η Ρωσία, «εταίρος» και «συστημικός αντίπαλος» η Κίνα

Ως απειλές αναφέρονται επίσης οι «υβριδικές επιθέσεις» και η «κλιματική αλλαγή»

Η «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» που εγκρίθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση βλέπει τη Ρωσία ως τη σοβαρότερη απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη και την «παγκόσμια τάξη» στο άμεσο μέλλον, αλλά παράλληλα αναφέρει την ανάγκη για «πολιτικούς και στρατιωτικούς διαύλους επικοινωνίας» μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας.

Επειτα από μήνες διαβουλεύσεων και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων παρουσίασε τη «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, η ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ, ο υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, ο υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ, και η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Φέζερ. Για μήνες υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και καγκελαρίας, κυρίως σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο πρότυπο των ΗΠΑ, σχέδιο το οποίο τελικά εγκαταλείφθηκε.

«Η ασφάλεια τον 21ο αιώνα δεν είναι μόνο στρατιωτικά μέσα και διπλωματία», τόνισε ο καγκελάριος, ενώ ως βασικές αρχές της Στρατηγικής ανέφερε την «αμυντική προσέγγιση», την «ανθεκτικότητα» και τη «βιωσιμότητα» στην αντιμετώπιση εσωτερικών και εξωτερικών απειλών.

Στόχος μας, ανέφερε, είναι να απαντήσουμε στις μεταβαλλόμενες - μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - συνθήκες στο παγκόσμιο περιβάλλον, ακολουθώντας μια «πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση» γιατί «χωρίς ασφάλεια, δεν υπάρχουν ελευθερία, σταθερότητα και ευημερία».

Η Κίνα αναφέρεται ως «εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος» στο κείμενο.

«Βλέπουμε ότι τα στοιχεία του ανταγωνισμού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια» στη σχέση με την Κίνα, επισήμανε ο Σολτς και τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει «ισορροπημένη» στάση στη στρατηγική της έναντι του Πεκίνου. Το Βερολίνο δεν επιθυμεί την αποσύνδεση, αλλά έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, πρόσθεσε και χαιρέτισε τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις που θα έχουν Γερμανία και Κίνα την επόμενη βδομάδα στο Βερολίνο.

Η βασική ιδέα της Στρατηγικής είναι να ληφθούν υπόψη όλες οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές για την ασφάλεια της Γερμανίας.

Η υπουργός Εξωτερικών, Αν. Μπέρμποκ, αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις ασφαλείας, όπως π.χ. την επάρκεια καθαρού νερού, φαρμάκων και ασφαλούς κυβερνοχώρου, ενώ επισήμανε ότι εκτός από τους πιθανούς στρατιωτικούς κινδύνους, πρέπει πλέον να λαμβάνονται υπόψη η διασφάλιση των κρίσιμων υποδομών και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) επέκρινε την απόφαση να μη δημιουργηθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, λέγοντας ότι «είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα κεντρικό σημείο πρόβλεψης και συντονισμού ενδεχόμενων αμυντικών αντιδράσεων σε απειλή».

Κριτική ασκείται και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τα κόμματα και τη Βουλή πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ