Νέες απειλές Λουκασένκο με τα ρωσικά πυρηνικά που θα αναπτυχθούν στη Λευκορωσία
Copyright 2023 The Associated |
Τα βρετανικά άρματα μάχης "Challenger 2" που έχει λάβει το Κίεβο είναι ήδη εξοπλισμένα με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου |
Η Βρετανία ήταν το πρώτο κράτος του ΝΑΤΟ που έστειλε στο Κίεβο τέτοια πυρομαχικά, τα οποία, όπως καταδεικνύουν επιστημονικές μελέτες - όπως αυτές που μελέτησαν τις συνέπειες από τα χιλιάδες τέτοια βλήματα που έριξαν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στη Γιουγκοσλαβία - οδηγούν σε μεγάλη αύξηση στην εμφάνιση καρκινογενέσεων, σε μόλυνση του περιβάλλοντος και σοβαρούς κινδύνους για τον υδροφόρο ορίζοντα και την τροφική αλυσίδα...
Τα βρετανικά πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου χρησιμοποιούνται ήδη από τα βρετανικά άρματα μάχης «Challenger» που έχει λάβει το Κίεβο. Μάλιστα, η βρετανική απόφαση είχε καταγγελθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι τα όπλα έχουν πυρηνικό συστατικό και ότι η Ρωσία «θα αναγκαστεί να αντιδράσει».
Ο Πούτιν είχε ισχυριστεί τότε ότι η ανακοίνωση της Βρετανίας για την αποστολή τέτοιων πυρομαχικών προκάλεσε την απόφαση για ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, αν και στην πραγματικότητα η συζήτηση αυτή είχε ξεκινήσει μήνες νωρίτερα, ενώ ήδη η Ρωσία είχε μετατρέψει μαχητικά αεροσκάφη της Λευκορωσίας σε στρατηγικά, ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για αποστολή οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου και από τις ΗΠΑ, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους πυρομαχικά αν το κρίνει απαραίτητο.
Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω αποτελούν άλλη μια απόδειξη για το ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία αγριεύει επικίνδυνα για όλους τους λαούς της Ευρώπης, πέρα από τον ουκρανικό και τον ρωσικό.
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», για αρκετούς μήνες η κυβέρνηση Μπάιντεν συζητούσε εάν θα παραδώσει τις οβίδες στην Ουκρανία λόγω «ανησυχιών» σχετικά με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την υγεία, αλλά πλέον... «δεν υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για την παροχή των πυρομαχικών».
Σε καθημερινές έμμεσες πυρηνικές «απειλές» και «επισημάνσεις» επιδίδεται το τελευταίο διάστημα ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο. Χτες επανέλαβε ότι η χώρα του έχει αρχίσει να λαμβάνει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα, ενώ η πλήρης ανάπτυξη του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 - 8 Ιούλη.
«Εχουμε πυραύλους και βόμβες που παραλάβαμε από τη Ρωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο μιλώντας στο ρωσικό κρατικό κανάλι «Rossiya-1», «οι βόμβες είναι τρεις φορές πιο ισχυρές από εκείνες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι».
Αν η δήλωση του Λουκασένκο είναι ακριβής, οι ρωσικές κεφαλές θα είναι η καθεμία ισχύος 48 έως 63 κιλοτόνων. Η Ρωσία διαθέτει περί τις 1.816 μη στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την ανάλυση του Bulletin of Atomic Scientists.
Κινητοί, μικρού βεληνεκούς βαλλιστικοί πύραυλοι «Iskander», που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, έχουν ήδη παραδοθεί στη Λευκορωσία. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, οι «Iskander» έχουν ακτίνα δράσης 500 χλμ.
Επίσης, 10 αεροσκάφη της Λευκορωσίας έχουν προσαρμοστεί ώστε να μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Αεροσκάφη «Su-25» έχουν υποστεί τις αναγκαίες μετατροπές για να φέρουν κεφαλές. Το «Sukhoi-25» έχει ακτίνα δράσης έως 1.000 χιλιομέτρων, σύμφωνα με ρωσικές πηγές.
Σύμφωνα με την Federation of American Scientists, τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι πιθανόν να αποθηκευθούν στην αεροπορική βάση Λίντα, 40 χλμ. από τα σύνορα με τη Λιθουανία.
Εάν αυτό ισχύει, οι φορείς των πυρηνικών κεφαλών θα μπορούν εν δυνάμει να έχουν ακτίνα δράσης που θα καλύπτει σχεδόν το σύνολο της Ουκρανίας και σχεδόν ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη, δηλαδή τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, μέρος της Γερμανίας, καθώς και τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία.
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1950. Υπολογίζεται ότι 200 περίπου αμερικανικές τακτικές πυρηνικές κεφαλές B61 βρίσκονται σε βάσεις σε Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία.
Στο μεταξύ, η Μόσχα αντέδρασε στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον, αξίας 325 εκατ. δολαρίων.
«Οι ΗΠΑ βυθίζονται ολοένα πιο βαθιά στην άβυσσο της ουκρανικής κρίσης», σχολίασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, Αν. Αντόνοφ. «Οι διαμορφωτές στρατηγικής των ΗΠΑ δεν καταλαβαίνουν πως καμιά ποσότητα όπλων ούτε οποιαδήποτε ανάμειξη μισθοφόρων δεν θα αλλάξει τον ρου της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρόσθεσε.
Το πακέτο - το δεύτερο μέσα σε λίγες μέρες - περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, άλλα πυρομαχικά και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) και ανακοινώθηκε καθώς η ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ανέφερε κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ότι η Ουκρανία επιτυγχάνει πρόοδο στην αντεπίθεσή της.
«Οσο περισσότερο (οι Ουκρανοί) κερδίζουν έδαφος τόσο περισσότερο είναι πιθανό ο Πρόεδρος Πούτιν να κατανοήσει ότι πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δώσει τη συμφωνία του σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Η Ουκρανία ανέφερε χτες σταδιακή πρόοδο στην αντεπίθεσή της σε «εξαιρετικά σκληρές» μάχες, με την υφυπουργό Αμυνας, Χ. Μαλιάρ, να κάνει λόγο για «μερική» επιτυχία. Την Τρίτη τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν 200 - 500 μέτρα σε διάφορες περιοχές κοντά στην Μπαχμούτ και 300 - 350 μέτρα προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζια.
Ανέφερε ότι συνεχίζονται οι μάχες κοντά στο χωριό Μακαρίβκα προς την κατεύθυνση του Μπερντιάνσκ και ότι οι μάχες μαίνονται στις περιοχές Novodanylivka και Novopokrovsk στην κατεύθυνση της Μαριούπολης.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η Ουκρανία δεν έχει ρίξει ακόμη το βάρος των δυνάμεών της στην αντεπίθεση, καθώς προς το παρόν ελέγχει το μέτωπο αναζητώντας ευάλωτα σημεία. Αυτήν τη στιγμή οι επιχειρήσεις φαίνεται να επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες: Στο Μπαχμούτ, στη ζώνη στο Βουγκλεντάρ (νοτιοανατολικά) και το Ορικχιβ (νότια).
Στη διάρκεια των τριών προηγούμενων ημερών οι Ουκρανοί έχουν καταλάβει περίπου τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους και έχουν προχωρήσει σε κάποιες περιοχές σε βάθος έως και 1,4 χιλιομέτρου, επισήμανε ο αξιωματούχος του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ουκρανίας Αντρι Κοβαλιόφ.
Ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέτριψαν την αντεπίθεση και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποτύχει και υφίστανται απώλειες σε «καταστροφικό» επίπεδο.
Χτες, ρωσικές επιθέσεις σημειώθηκαν στην Οδησσό και στις επαρχίες Ντονέτσκ και Σούμι.
«Ανησυχία» για ενδεχόμενη προσέγγιση Ρωσίας και Νότιας Αφρικής εξέφρασε ο Λευκός Οίκος απαντώντας σε αίτημα Αμερικανών κοινοβουλευτικών να επιβληθούν κυρώσεις στην αφρικανική χώρα.
«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του Κογκρέσου για το ενδεχόμενο συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Ρωσίας», δήλωσε αρμόδιος του Λευκού Οίκου για την υποσαχάρια Αφρική.
Σε επιστολή τους Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ζήτησαν η Νότια Αφρική να πάψει να έχει τα εμπορικά οφέλη που προβλέπονται από την αμερικανική νομοθεσία για την «ανάπτυξη της Αφρικής» (Agoa).
Ο νόμος αυτός, η ισχύς του οποίου εκπνέει το 2025, προσφέρει σε επιχειρηματικούς ομίλους αφρικανικών χωρών, που πληρούν συγκεκριμένα ...«δημοκρατικά» κριτήρια, προνομιακή πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.
Οι εκπρόσωποι στο Κογκρέσο επισημαίνουν ότι η παράδοση όπλων στη Ρωσία από τη Νότια Αφρική, αν αποδειχθεί, παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις και ζητούν να διεξαχθεί σε άλλη χώρα η επόμενη σύνοδος στο πλαίσιο της Agoa, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική.
Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, αλλά διαβεβαίωσε ότι «ο νόμος είναι απολύτως ξεκάθαρος για το τι πρέπει να κάνουμε και αυτό δεν αλλάζει για τη Νότια Αφρική».
Από την πλευρά της, η Μόλι Φι, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδια για την Αφρική, δήλωσε ότι αναμένει από τη Νότια Αφρική να σεβαστεί τη «μακροχρόνια πολιτική της ως αδέσμευτης χώρας» σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τον Μάη ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Πρετόρια, Ρ. Μπρίγκετι, κατηγόρησε τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ότι παρέδωσε όπλα στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Μπρίγκετι, ρωσικό εμπορικό πλοίο ελλιμενίστηκε στο Κέιπ Τάουν τον Δεκέμβρη και φορτώθηκε με όπλα και πυρομαχικά.