Στην ανάπτυξη «στρατηγικής σχέσης» ανάμεσα σε Παλαιστίνη και Κίνα συμφώνησαν χτες στο Πεκίνο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ., Αμπάς, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «Wafa», συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Παλαιστινιακό και οι προσπάθειες που επιχειρούνται πολιτικά και διπλωματικά για τη διεθνή υποστήριξη του Κράτους της Παλαιστίνης, ώστε να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ενημέρωσε τον Σι Τζινπίνγκ για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, ενώ επιβεβαίωσε τη στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής στην αρχή της μίας Κίνας, την ενεργή συμμετοχή της Παλαιστίνης στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει πολιτική και οικονομική στήριξη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.
Την ίδια ώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εγκρίνει μέσα στις επόμενες βδομάδες σχέδιο για την ανέγερση 4.500 νέων κατοικιών για Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Σύμφωνα με την ισραηλινή κρατική ραδιοτηλεόραση ΚΑΝ, οι περισσότερες κατοικίες βρίσκονται στον εποικισμό «Γκιβάτ Ζέεβ» που είναι κοντά στην Ιερουσαλήμ και στους εποικισμούς «Ελκάνα», «Ρεβάβα» (βόρεια Δυτική Οχθη) και «Μά'αλε Αντουμίμ», «Κιργιάτ Αρμπα», «Μπεϊτάρ Ιλίτ».
Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φως της δημοσιότητας ένα 24ωρο αφότου οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν από τις ισραηλινές αρχές για τα σχέδιά τους να ξεκινήσουν την ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών εποίκων ως το τέλος Ιούνη. Η υποκριτική αντίδραση των ΗΠΑ καταγράφηκε σε δήλωση εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου που ανέφερε ότι η αύξηση των εποικισμών είναι «εμπόδιο στην ειρήνη και στην επίτευξη λύσης δύο κρατών».
Σε αυτό το φόντο έγινε χτες γνωστό ότι η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χτες με 413 ψήφους υπέρ και μόλις 13 κατά νομοσχέδιο για τη θέσπιση θέσης μόνιμου εκπροσώπου των ΗΠΑ που θα έχει ως βασικό στόχο την αύξηση των «συμφωνιών του Αβραάμ» που εξομαλύνουν τις σχέσεις του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες (δίχως επίλυση του Παλαιστινιακού).
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, το Ισραήλ εξήγαγε το 2022 όπλα και αμυντικό εξοπλισμό αξίας - ρεκόρ 12,556 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το 24% πήγε σε αραβικές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ υπέγραψε το 2020 τις λεγόμενες «συμφωνίες του Αβραάμ». Τα drones αντιπροσώπευσαν το 25% των εξαγωγών και οι πύραυλοι, οι ρουκέτες ή τα συστήματα αεράμυνας το 19%.