Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
[ερώτηση - απάντηση] Ασφαλιστικό

Τι εννοεί με τον όρο «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στο ασφαλιστικό το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην απόφαση έγκρισης του «επικαιροποιημένου προγράμματος σύγκλισης 1999 - 2002»;

Για την κατεύθυνση αυτών των... μεταρρυθμίσεων προϊδεάζει η ίδια απόφαση, καθώς αναφέρει ότι στόχος τους είναι «να ενισχυθούν οι ανταγωνιστικές συνθήκες και η ορθή λειτουργία των αγορών εργασίας, αγαθών και κεφαλαίων». Οι «εταίροι» μας, με τη συμφωνία της κυβέρνησης, κάνουν σαφέστατο πως επιδιώκουν τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις που να «ορθολογικοποιούν» την αγορά εργασίας, να εντείνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, ώστε να αποκομίσει μεγαλύτερα υπερκέρδη το πολυεθνικό κεφάλαιο. Το όραμα και ο στόχος τους είναι η επιβολή ενός κοινωνικού εφιάλτη.

Το «όραμα» έχει διατυπωθεί με ωμότητα πάμπολλες φορές και έχει σκιαγραφηθεί το πλαίσιό του. Μετά τη «Λευκή Βίβλο», όπου γινόταν λόγος για «μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας», ακολούθησαν πολλές εκθέσεις διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, η έκθεση Σπράου, αλλά και «προτάσεις» κυβερνητικών στελεχών και μη. Κοινός παρονομαστής, παρά τις διάφορες παραλλαγές, είναι η εφαρμογή ενός τριαξονικού συστήματος ασφάλισης, τύπου Χιλής. Αυτό σημαίνει μια ελάχιστη σύνταξη, ουσιαστικά προνοιακό βοήθημα. Μια δεύτερη σύνταξη, πλήρως ανταποδοτική, με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος. Και μια τρίτη σύνταξη που θα καλύπτεται από την ιδιωτική ασφάλιση.

Στις ίδιες μελέτες «εξειδικεύονται» παραπέρα τα σχέδια. Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65-70 χρόνια, γιατί «ζούμε πολύ», λένε. Πρόσφατα, είδαμε τον «καυγά» ανάμεσα στο διοικητή του ΙΚΑ και τον υπουργό Εργασίας, με τον τελευταίο να «καθησυχάζει» ότι το «όριο των 65 χρόνων για όλους είναι καλό». Με άλλα λόγια μας «καθησύχασε» ότι το όριο θα αυξηθεί και ότι θα καταργηθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά και όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις γυναίκες. Οι επικουρικές συντάξεις είναι «γενναιόδωρες» μας λένε και γι' αυτό θα καταργηθούν, μέσω της συγχώνευσης επικουρικών και κύριων Ταμείων. «Γενναιόδωρες» συνολικά οι συντάξεις, αναφέρουν, και πρέπει να μειωθούν, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού τους. Αντί με βάση τους μισθούς της τελευταίας 5ετίας, με τους μισθούς της 10ετίας, 15ετίας ή και όλου του εργάσιμου βίου. Οι κατώτερες συντάξεις, θεμέλιος λίθος της κοινωνικής ασφάλισης, είναι επίσης στο στόχαστρο και σχεδιάζεται η αντικατάστασή τους με προνοιακά βοηθήματα τύπου ΕΚΑΣ.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, για το «κλείδωμα» της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ, προσπαθούν να καλύψουν την εφιαλτική πραγματικότητα που ετοιμάζεται για μας, μετά τις εκλογές. Την ίδια προσφορά στη διαδικασία καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη ετοιμάζεται αναφανδόν να κάνει και η ΝΔ. Ομως και τα μικρότερα κόμματα (ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) σιγοντάρουν αυτά τα σχέδια, καθώς θεωρούν μονόδρομο την ΟΝΕ. Οι εργαζόμενοι, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, έχουν κάθε λόγο να αγωνιστούν για την παρεμπόδιση και την ανατροπή αυτών των σχεδίων. Στις επικείμενες εκλογές μπορεί και πρέπει να γίνει μια καλή αρχή, με τη «συνταξιοδότηση» αυτών των πολιτικών και όσων τις υπηρετούν και με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασφαλιστικό σύστημα: «Γενναιόδωρο» μόνο για την εργοδοσία και το κράτος της(2023-12-23 00:00:00.0)
Στρατηγικό σχέδιο συρρίκνωσης των συντάξεων(2009-09-20 00:00:00.0)
«Μαχαίρι» στις πρόωρες, «γκάζι» στις ιδιωτικές(2005-02-18 00:00:00.0)
Οι ανατροπές έρχονται ταχύτατα(2000-04-16 00:00:00.0)
Η κοινωνική ασφάλιση κατεδαφίζεται(2000-02-27 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα!(1997-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ