Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι έκτακτοι ... συμφέρουν τις κυβερνήσεις

Του Γιάννη Στρατηγού, γενικού γραμματέα της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής της ΕΣΑΚ Εργαζομένων στους ΟΤΑ

- Το τελευταίο διάστημα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντάλλαξαν πυρά για το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλληλοκατηγορούμενοι για εμπαιγμό των παραπάνω εργαζομένων. Τελικά ποιος εμπαίζει τους εργαζόμενους;

- Και τα δύο λεγόμενα μεγάλα κόμματα επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα των συμβασιούχων, που τα ίδια δημιούργησαν ως κυβερνήσεις, ενόψει εκλογών. Αμφότερες οι πολιτικές δυνάμεις θέλησαν να πείσουν τους εργαζόμενους πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να λυθεί το πρόβλημά τους, ενώ στην πραγματικότητα μέλημά τους είναι η εξασφάλιση της ψήφου τους στις ερχόμενες εκλογές. Ακόμα χειρότερα, στόχος τους είναι η διαιώνιση του καθεστώτος των εκτάκτων στο δημόσιο τομέα για πελατειακούς και ψηφοθηρικούς λόγους, καθώς οι προτάσεις και των δύο κομμάτων δε βάζουν τέρμα σ' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Και επιχειρούν να δημιουργήσουν αυταπάτες στους εργαζόμενους περί του αντιθέτου.

- Είναι δηλαδή μικροκομματικοί οι λόγοι, που «επιβάλλουν» το καθεστώς των συμβασιούχων;

- Είναι και πολιτικοί. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποδέχονται τη λογική της Ευρωπαϊκή Ενωσης, που επιβάλλει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τη μερική απασχόληση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις σχετικές συζητήσεις της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, τα δύο κόμματα δε δέχτηκαν καν να συζητήσουν το θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων και την τύχη των εργαζομένων σε αυτές. Κι αυτό γιατί αποδέχονται και προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα. Μ' αυτήν την έννοια οι συμβασιούχοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τα δύο κόμματα, όποιο κι αν κυβερνά. Ούτε βέβαια και από τους δημάρχους που ασπάζονται τέτοιες πολιτικές.

- Αλλά τι μπορούν να κάνουν οι συμβασιούχοι στο δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ειδικότερα;

- Κατ' αρχάς πρέπει να παλέψουν, μέσα από τα σωματεία τους, για την αποτροπή εφαρμογής στους δήμους των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς και τη δωρεάν παροχή των αγαθών και υπηρεσιών που έχει ανάγκη συνολικά ο λαός. Αναπόσπαστο αίτημα πρέπει να είναι η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών, κάτι που αλλοιώνει το χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποδιαρθρώνει ακόμα παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις και, φυσικά, αποβαίνει σε βάρος της τσέπης των δημοτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν χρυσάφι τις όποιες υπηρεσίες τους παρέχονται. Και βέβαια, να επαναλάβουμε εδώ τις ευθύνες των δημάρχων που προωθούν την επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων και τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού σε μόνιμες θέσεις.

- Πώς θα έπρεπε, αντίθετα, να πράξουν στον τομέα των προσλήψεων;

-Αίτημα της ΕΣΑΚ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στους ΟΤΑ, είναι να σταματήσει ο επαίσχυντος θεσμός των προσλήψεων έκτακτου προσωπικού για πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι δε προσλήψεις να γίνονται με βάση τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων, όπου πρέπει να προσδιορίζονται αυστηρά οι θέσεις του μόνιμου προσωπικού και αυτές του εποχιακού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσλαμβάνεται εποχιακό προσωπικό για τις μόνιμες θέσεις. Ταυτόχρονα, και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης, πρόταση της ΕΣΑΚ στους ΟΤΑ είναι να τακτοποιηθούν άμεσα όλοι οι έκτακτοι συνάδελφοι, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπηρέτησαν τουλάχιστον 16 μήνες μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1999.


Χ. Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολύσεις συμβασιούχων σε μια σειρά δήμους(2017-07-04 00:00:00.0)
Συντονισμένο χτύπημα στη σταθερή και πλήρη εργασία(2006-11-22 00:00:00.0)
Συγκέντρωση των εκτάκτων στους Δήμους(2000-02-08 00:00:00.0)
Πάγια αιτήματα ζητούν δικαίωση(1998-06-04 00:00:00.0)
Νέα 48ωρη σήμερα και αύριο(1997-01-09 00:00:00.0)
Δεν ξεχνούν τις δεσμεύσεις(1996-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ