Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκριτική ... ευαισθησία

Το διαβάζαμε χτες, την ώρα που τα ΜΑΤ στην Εθνική οδό έκαναν «καροτσάκι» τους άνεργους και απλήρωτους των μεταλλείων πρώην Σκαλιστήρη και νυν «ΒΙΟΜΑΓΝ»: «Σήμερα στην Ευρώπη πλανάται ένας διάχυτος φόβος στους εργαζόμενους. Ο φόβος των ανέργων, μήπως παραμείνουν στη θέση του ανέργου οριστικά, αλλά και ο φόβος του εργαζόμενου για το αν στο μέλλον βρεθεί στην ανεργία και ο φόβος του νέου για το αν και πότε θα ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία. Σε τελευταία ανάλυση, ο φόβος όλων πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στην αγορά της εργασίας στο προσεχές μέλλον».

Λόγια που θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε κοινωνική ευαισθησία, αν δεν ήταν προϊόν της πιο απέραντης υποκρισίας, αν δεν προέρχονταν από την πένα του πρωθυπουργού της Ελλάδας (επιστολή Σημίτη προς την πορτογαλική προεδρία), ο οποίος μπορεί να δέχεται να πλανάται πάνω από την Ευρώπη το φάντασμα της ανεργίας, αλλά δεν ανέχεται με τίποτα να «πλανώνται» στους δρόμους του αγώνα οι άνεργοι.

Ναπολεόντεια εμφάνιση

Οσο και αν μας έχει συνηθίσει ο Αβραμόπουλος σε εμφανίσεις αυτοκρατορικού στιλ, εκείνη η προχτεσινή που έκανε επ' ευκαιρία του... διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό για να πει το «όχι» στη ΝΔ, ήταν το κάτι άλλο. Στήσιμο ευθύ και μεγαλοπρεπές. Βλέμμα καρφωμένο ίσια μπροστά στο... μέλλον. Χέρια σταυρωμένα στο στήθος, στο σωστό ύψος. Λόγια κοφτά και τονισμένα, με νόημα, ένα προς ένα. Τόνοι μετριοπαθείς και μπάσοι. Και προπαντός ύφος, ύφος Ναπολεόντειο, χωρίς λοφίο βέβαια καθ' ότι το τριώδιο δεν άνοιξε ακόμα.

Τώρα, γιατί όλο αυτό το σόου στα δελτία των 8 και όχι μια γραπτή ανακοίνωση, είναι μια απορία μάλλον για κολλημένους και οπισθοδρομικούς...

Απλά ερωτήματα

Μπορεί, άραγε, να μας εξηγήσει κάποιος αρμόδιος της ΕΡΤ, γιατί η τελευταία «φορτώθηκε» την ευθύνη της ταυτόχρονης μετάδοσης της προχτεσινής δήλωσης Αβραμόπουλου σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και, μάλιστα, στο μέσον των βραδινών κεντρικών δελτίων ειδήσεων; Δεν ήξεραν πως το γεγονός αυτό θα οδηγούσε στην ταυτόχρονη μετάδοση της δήλωσης απ' όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, εν είδει διαγγέλματος; Δεν μπορούσε, για παράδειγμα, ο δήμαρχος Αθήνας να καλέσει τα ΜΜΕ και να κάνει όποιες δηλώσεις ήθελε;

Απλά ερωτήματα, που γεννήθηκαν σε κάθε τηλεθεατή, καθώς αντίκρισε ξαφνικά τον Δ. Αβραμόπουλο να απευθύνει σε πανεθνικό δίκτυο... διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, για ένα ζήτημα, που μπορούσε να το αντιμετωπίσει πολύ απλούστερα, παίρνοντας τηλέφωνο τον αρχηγό του κόμματος, που λέει ότι ανήκει.

Απλά ερωτήματα, όμως, στα οποία η διοίκηση της αυτόνομης -κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - ΕΡΤ δεν είχε την ευαισθησία, να δώσει την παραμικρή εξήγηση.

Υ.Γ. Αλήθεια, η ιδέα τίνος ήταν;

«Ο "Ριζοσπάστης" ξεπέρασε κάθε όριο στην επίθεση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης. ΟΛΟΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ. Να συμπαρασταθούμε στον Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!».

Το κάλεσμα υπήρχε στο χτεσινό «Ποντίκι» και, μάλιστα, στην πρώτη σελίδα.

Αλήθεια, δεν τους έχει κάνει μήνυση ο Γιαννόπουλος; Πώς του ξέφυγαν..;

Η αγωνία του debate...

Θα γίνει το debate; Και αν γίνει, πώς θα γίνει; Αν δε γίνει, ποιος θα φταίει..;

Ιδού πλέον το νέο μεγάλο πρόβλημα στην πορεία προς τις κάλπες της 9ης Απρίλη, αφού επιτέλους πήρε τέλος η... αγωνία για το τι θα πράξει τελικά ο Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες επί του θέματος, το πρόβλημα που προέκυψε αργά χτες το βράδυ είναι το εξής: Ο Α. Σπηλιωτόπουλος επιμένει να στέκονται όρθιοι οι δυο αρχηγοί κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής... μονομαχίας, πράγμα που -για ευνόητους λόγους - δε δέχεται με τίποτα ο Δ. Ρέππας.

Αν ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα, οι δυο πλευρές θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το χρώμα της γραβάτας που θα φορούν οι αρχηγοί... Και μετά, θα πρέπει να ξεπεράσουν το μεγάλο αγκάθι, σχετικά με το χρώμα του ντεκόρ...

Οπως βλέπετε, όλα τα σοβαρά προβλήματα αυτού του τόπου θα κυριαρχήσουν κατά τις επόμενες 58 «καυτές» μέρες, ώστε ο λαός να φτάσει στην κάλπη πλήρως ενημερωμένος για τις θέσεις των κομμάτων...

Διαφημιστικές... αλχημείες

Από τις ευρωεκλογές και μετά η ΝΔ έχει σπαταλήσει 400 εκατ. δραχμές για διαφημίσεις, το ΔΗΚΚΙ 260 εκατ. δραχμές και το ΠΑΣΟΚ... μόνο 260 εκατ. δραχμές, επίσης. Τα παραπάνω στοιχεία τα έδωσε χτες ο Δ.Ρέππας για να διασκεδάσει την υπάρχουσα... εντύπωση - όπως είπε - ότι οι μεγάλες διαφημιστικές δαπάνες προέρχονται από το κόμμα του.

Βέβαια οι αλχημείες του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστές, αφού πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε αν σε αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια έχει προσθέσει ο κ. Ρέππας και τις διαφημίσεις για το Μετρό, για τα «έργα» και τα λοιπά «επιτεύγματα» που προήλθαν από διάφορα κοινοτικά κονδύλια, για τα οποία συχνά πυκνά «ενημερώνονται» οι τηλεθεατές.

Αλλά, ως γνωστόν, αυτά - τα παραπλανητικά εκτός των άλλων σποτάκια - δεν είναι (!) διαφημίσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτές - προφανώς - είναι διαφημίσεις όλων των Ελλήνων...

Ωρίμασε...

Το είπε προχτές από τηλεοράσεως η Ντόρα Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στον Μίμη Ανδρουλάκη: «Κατόπιν αυτών που είπε ο Μίμης, τον καλώ να παραβρεθεί στο συνέδριο της ΝΔ, να τα πει και εκεί για να τον χειροκροτήσουμε. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του»...

Κατόπιν αυτών, νομίζουμε ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι «ώριμος» να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ.

Συγκρίσεις

Είστε μισθωτός, μεροκαματιάρης ή συνταξιούχος; Θυμάστε, μήπως, τι αύξηση πήρατε τη χρονιά που πέρασε; Δεν τη θυμάστε; Μη στενοχωριέστε, δεν έπαθε τίποτε η μνήμη σας. Τόση που ήταν η... αύξηση, είναι απόλυτα φυσικό, να μη τη θυμάστε. Τι να θυμάσαι από 1,4% την 1η Γενάρη κι άλλο τόσο από την 1η Ιούλη... Τι να σου κάνουν δυο, τρία και τέσσερα χιλιάρικα. Τη μια στιγμή τα πήρες και την άλλη χρωστάς κι από πάνω.

Τα επίσημα κέρδη, όμως, του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας σημείωσαν μια αύξηση, που δεν ξεχνιέται εύκολα. Ούτε λίγο -ούτε πολύ διπλασιάστηκαν. Από 182 δισ. δραχμές το 1998, έφτασαν τα 362 δισ. το 1999.

Ετσι είναι τα πράγματα στην εποχή του «εκσυγχρονισμού» και της ΟΝΕ. Οσο πιο λίγα παίρνουν οι πολλοί, τόσο περισσότερα μαζεύουν οι λίγοι...

Ο κ. Κοντογιαννόπουλος είναι και επισήμως πλέον από χτες υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Η «δεξιο-κεντρο-αριστερή διεύρυνση», σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συνεχιστεί ακάθεκτα και κρατάνε και τον Μάνο για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας...

Και να δείτε, που λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, το ΠΑΣΟΚ θα ζητά την ψήφο του λαού, για να μην επιστρέψει... η Δεξιά στην εξουσία!

Για ποιο θέμα;

ΠΟΛΥ μας άρεσε αυτό που είπε τις προάλλες ο Γιωργάκης. Να μείνει εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης η εξωτερική πολιτική της χώρας και να μην επηρεαστούν όσα έχουν επιτευχθεί (;).

Εξίσου καλό και αυτό που λένε τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης και διάφορα «γιαποειδή» για το Χρηματιστήριο. Προς Θεού, επαναλαμβάνουν κάθε τόσο, μην ειπωθεί καμιά «στραβή» για την οικονομία και χαλάσει η θετική πορεία του.

Τέλος, το καλύτερο από όλα είναι αυτό που επαναλαμβάνουν - ο καθένας με τον τρόπο του - οι δύο «μονομάχοι». Είμαστε - λένε - ένα βήμα από την ΟΝΕ, με δεδομένη την έγκριση της ελληνικής συμμετοχής, οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να συζητάμε και γι' αυτό. Μάλιστα.

Εμείς, μια μικρή απορία έχουμε: Για ποιο πράγμα, τέλος πάντων, θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές;

Διότι αν δεχτούμε ότι η οικονομική και η εξωτερική πολιτική δεν είναι συζητήσιμες, τι απομένει; Η υγεία και η παιδεία; Μα τους τομείς αυτούς - όπως και τους υπόλοιπους - ή θα τους αναλάβει η «αγορά» και η «ιδιωτική πρωτοβουλία» ή πρέπει να μιλήσουμε και για την οικονομία, την ΟΝΕ, τα υπερκέρδη, κλπ., κλπ.

Προφανώς, τα θέματα που προτιμούν οι οπαδοί του «ευρω-μονόδρομου» και της «νέας τάξης» είναι άλλα. Για παράδειγμα, ποιος είναι περισσότερο ερωτευμένος με τη γυναίκα του. Ο Σημίτης με τη Δάφνη ή ο Καραμανλής με τη Νατάσα;

`Η ποιος πάει σε «σκυλάδικα» και ποιος σε μπαρ και άλλα παρόμοια.

Βέβαια, θα μπορούσαν κι αυτά να σταθούν. Με μια προϋπόθεση όμως: Αντί ψεύτικες υποσχέσεις και λαγούς με πετραχήλια, να μοιράζουν ούζο, κρασί και σαμπάνιες...

Τα μάτια δεκατέσσερα...

Μη σε γελάσει

το ΠΑΣΟΚ

πως τάχα

θα αλλάξει,

πίσω θα πάρει,

άμα βγει,

όσα θα σου 'χει

τάξει,

γιατί εκφράζει

κι ευλογεί

μόνο

την «άνω» τάξη.

Μη σε γελάσουν,

πρόσεξε

κι οι «μπλε»

ή κάποιοι «άλλοι»,

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

βράζουν σαφώς

στο ίδιο

το τσουκάλι

και για

τη «συγκυβέρνηση»

δίνουν οι «άλλοι»

«πάλη»!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ