Τετάρτη 3 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Παπατζιλίκια» με ψηφοθηρικά «συμβόλαια αλλαγής»

Τη βεβαιότητα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις εκλογές θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ, εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ», προσθέτοντας πως αυτή η δυνατότητα δεν θα υπάρξει αν πρώτο κόμμα έρθει η ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα παρουσιάζει το περιβόητο «Συμβόλαιο αλλαγής» με 11 δεσμεύσεις, συμπλήρωσε πως πάνω σ' αυτές θα καλέσει να ανοίξει μια συζήτηση για την προγραμματική σύγκλιση.

Σύγκλιση υπαρκτή ούτως ή άλλως στην κοινή στρατηγική που μοιράζονται τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και που για πολλοστή φορά επιβεβαίωσε η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του κινείται εντός των δημοσιονομικών ορίων και κοστίζει 5,5 δισ. σε ετήσια βάση, υπερασπίστηκε τα έργα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κομπάζοντας ότι «ανέλαβε να ξελασπώσει τη χώρα και να πλύνει τα άπλυτα δεκαετιών» και κατόρθωσε την επιστροφή στις αγορές, την αναβάθμιση κατά δύο επενδυτικές βαθμίδες και τη συγκέντρωση 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, κατόρθωμα που ο λαός πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει βαριά. Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το θράσος και να «μοστράρει» τα 37 δισ. και να επικαλείται τους μνημονιακούς περιορισμούς που ήταν «μαχαίρι στο λαιμό». Μόνο που το αποτέλεσμα των μνημονίων ήταν τα 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, που βγήκαν με αίμα από τον λαό και για τα οποία πανηγυρίζει!

Ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε διακομματικό έλεγχο για το πού πάνε τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και επαναδιαπραγμάτευση των εξοπλιστικών προγραμμάτων προκειμένου να εξασφαλιστεί μερίδιο στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης και επέκτασης του φράχτη στον Εβρο «αν κρίνουν οι αρμόδιοι ότι πρέπει», ενώ δεν απέκλεισε τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, θέτοντας ως προϋπόθεση τη Χάγη για τη διευθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Αν δεν λυθεί η διαφορά, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση συνεκμετάλλευσης» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι «κόκκινη γραμμή» της όποιας συμφωνίας είναι η εδαφική κυριαρχία και το δικαίωμα διατήρησης στρατού στα νησιά για την άμυνά τους.

Ως προς την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, δήλωσε ότι είναι πεπερασμένη με βάση τις δεσμεύσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και πως ενώ αν υπάρξουν θα αξιοποιηθούν, ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να προσανατολιστεί στις ΑΠΕ, σε επενδύσεις σε καλώδια διασύνδεσης με Αφρική και Ισραήλ και στην ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων.

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στη «δεξιά πολυκατοικία», μίλησε για αναβρασμό και επέκρινε την κυβέρνηση για την απαγόρευση κομμάτων όπως του Εμφιετζόγλου και της Λατινοπούλου, λέγοντας ότι «εμείς έχουμε δέκα κόμματα στα αριστερά μας και ποτέ δεν σκεφτήκαμε να τα αποκλείσουμε για να ενισχυθούμε εμείς». Μίλησε ακόμα για περίεργες πιέσεις στο κόμμα Βελόπουλου, εκτιμώντας πως «δεν είναι φυσιολογική η αναταραχή αυτή», την οποία απέδωσε στην «πίεση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη» που «θέλουν να διεμβολίσουν οτιδήποτε υπάρχει στα δεξιά τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ