Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάη 2023 - αριθ. φύλλου: 14239

Μήνυμα αγώνα και αλληλεγγύης για να νικήσουν οι λαοί!
  • Χιλιάδες λαού και νεολαίας στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε όλη τη χώρα | Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν τους Γάλλους συνδικαλιστές οι διαδηλωτές στο Σύνταγμα
  • Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα Υγείας και Ασφάλειας, ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια, στο επίκεντρο των διεκδικήσεων
  • Μαζικά και αγωνιστικά γιορτάστηκε η 1η Μάη σε όλο τον κόσμο | Στους δρόμους ξεχύθηκαν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

ΣΕΛ.  18   -   25

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εγχειρίδιο

Εγχειρίδιο ...ερμηνείας των προεκλογικών προγραμμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που παζαρεύουν τη συμμετοχή τους στην επόμενη κυβέρνηση αποτελούν οι προτάσεις για το αναθεωρημένο «Σύμφωνο Σταθερότητας» που παρουσιάζει αυτήν την περίοδο η Κομισιόν.

Πέρα από το γεγονός ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις για μισθούς και συντάξεις είναι γραμμένες ...στο χιόνι, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας στην παγκόσμια και την εγχώρια οικονομία, η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, για κάθε ένα ευρώ που θα βαφτίζει «παροχή στον λαό» θα του παίρνει τα διπλά από την άλλη τσέπη!

Κοντολογίς, το αναθεωρημένο Σύμφωνο προβλέπει επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από τον φετινό προϋπολογισμό. Η αιμορραγία του λαϊκού εισοδήματος αποτυπώνεται ήδη στην υπεραπόδοση των εσόδων από τους έμμεσους κυρίως φόρους, όπως γινόταν και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του μέσου πραγματικού μισθού κατά 7,4% το 2022, και ενώ συνεχίζει να υπολείπεται κατά 25% σε σύγκριση με 12 χρόνια πριν!

Τόση «αξία» έχουν λοιπόν οι «δεσμεύσεις» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για «αυξήσεις» στους μισθούς των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ωχριούν μπροστά στις τεράστιες απώλειες, πόσο μάλλον αν συγκριθούν με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες!

Η επόμενη κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης για πρωτογενή πλεονάσματα έως και 4 δισ. ευρώ, είτε με αύξηση της φορολογίας είτε με μείωση των κρατικών δαπανών. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση το μάρμαρο θα το πληρώσει ο λαός: Είτε με μεγαλύτερους και περισσότερους φόρους είτε με νέες περικοπές, που αφορούν ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του.

Τι άλλο προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας; Οτι οποιαδήποτε μόνιμη «παροχή» προϋποθέτει να βρεθεί το ισοδύναμό της στον κρατικό προϋπολογισμό από μόνιμους πόρους. Αυτό σημαίνει φόρους και περικοπές πάνω και από όσα απαιτούνται για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που πηγαίνουν για τη μείωση του χρέους.

Δηλαδή, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, για να δει ο λαός έστω και λίγα ευρώ παραπάνω στον μισθό ή στη σύνταξη θα πρέπει να ...προκαταβάλει το κόστος της «παροχής» και μάλιστα με μόνιμους φόρους ή περικοπές! Οπως αυτοί που έχουν ήδη ψηφίσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, στο όνομα μάλιστα της «κλιματικής κρίσης» και της μείωσης τάχα των ρύπων.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και τα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα, συνθέτουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, στα οποία «ομνύουν» η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα. Αυτά καθορίζουν τις βασικές οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές στα προγράμματά τους. Γι' αυτό τις «διαφορές» τους δεν τις πιάνει ούτε ...μεγεθυντικός φακός.

Αυτά διαμορφώνουν όμως και το πραγματικό δίλημμα για τον λαό μπροστά στις εκλογές: Αν θα δώσει στην όποια επόμενη κυβέρνηση τη δύναμη να συνεχίσει τον εκβιασμό «διάλεξε από πού θα χάσεις». Αν θα συνεχίσει να υπομένει θυσίες δίχως τέλος, στο όνομα μιας καλύτερης τάχα ζωής, που δεν πρόκειται να έρθει, επειδή δεν είναι ποτέ δυνατόν τα κέρδη να συγκλίνουν με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες.

'Η αν θα είναι την επόμενη μέρα αυτός πιο δυνατός, απέναντι σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του. Αν θα γίνει πιο ικανός στη σύγκρουση με τη στρατηγική και τους εκβιασμούς της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων τους, στον δρόμο της ανατροπής και της προοπτικής για τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.


ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟ «ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ»
Με δυνατό ΚΚΕ βαστάμε γερά το νήμα των αγώνων για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση

Δ. Κουτσούμπας: Με το ΚΚΕ πιο ψηλά θα χτυπήσει δυνατά η καρδιά κάθε αριστερού και προοδευτικού ανθρώπου | Ρίγη συγκίνησης στη συναυλία - αφιέρωμα στην 1η Μάη, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών | Μια ξεχωριστή Πρωτομαγιάτικη γιορτή απόλαυσαν και τα παιδιά


ΣΕΛ.  13   -   17


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Στην Κομισιόν ο αντιλαϊκός «οδηγός» της επόμενης κυβέρνησης

ΣΕΛ.  3
ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Αθλιοι εκλογικοί εκβιασμοί από την εργοδοσία

ΚΚΕ: Να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες


ΣΕΛ.  5
ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ
Εκφυλισμός και όργιο νοθείας από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό

ΣΕΛ.  11

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ