Τετάρτη 3 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στις 10 Μάη βήμα για ισχυρό ΚΚΕ στις 21 Μάη!

Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα «Μόνοι τους και όλοι μας, τώρα ΚΚΕ», με κεντρικό ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή

Πλατύ κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις εκλογές της 21ης Μάη και ανάδειξης της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» ξανά σε 1η δύναμη στις φοιτητικές εκλογές της 10ης Μάη έστειλε η εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ και της ΤΟ ΑΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες με μαζική συμμετοχή φοιτητών.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ, ενώ ακόμα παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Ηρακλείου με το ΚΚΕ Γιώργος Μαργαρίτης και Γενοβέφα Χουστουλάκη. Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ τόνισε μεταξύ άλλων:

«Βγάζουμε ξανά 1ητην ΠΚΣ, στέλνουμε μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής που γεννά νέα Τέμπη και εγκλήματα κατά της ζωής, των δικαιωμάτων, των αναγκών μας. Ενισχύουμε τη συλλογική διεκδίκηση για δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Δυναμώνουμε τους φοιτητικούς συλλόγους απέναντι σε όσα θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, την επίθεση που ετοιμάζουν στις σπουδές, στις οικογένειες και το μέλλον μας.


Η περσινή πρωτιά της ΠΚΣ χάρισε χαμόγελα αισιοδοξίας και ελπίδας σε χιλιάδες νέους και μεγαλύτερους. Εβαλε τη σφραγίδα της σε όλες τις διεκδικήσεις και κατακτήσεις των φοιτητών αυτήν τη χρονιά. Απέδειξε πως μόνο με τον δικό μας αγώνα μπορούμε να περιμένουμε βελτίωση για εμάς και τις ανάγκες μας, να μπλοκάρουμε μέτρα και να ανοίξουμε τον δρόμο για νέες κατακτήσεις.

Ετσι καταφέρατε:

- Να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, να γίνουν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της 10ετίας.

- Να μείνουν στα χαρτιά ψηφισμένα από τη Βουλή αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια, με την ακύρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με το μπλοκάρισμα της απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, οι φοιτητές των νεοϊδρυθέντων γεωπονικών σχολών κατοχύρωσαν τα πτυχία τους, κ.λπ.

- Να βελτιωθούν οι όροι διαβίωσης σε πολλές εστίες, να αυξηθούν οι κάρτες σίτισης σε πολλά ιδρύματα, αλλά και να υπάρχει διπλή εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές.

Εχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Εχουμε ακόμα πολλά να αλλάξουμε για να καταφέρει το φοιτητικό κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση, μαζί με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για να δυναμώσει ο πανελλαδικός αγώνας φοιτητών, μαθητών, μαζί με τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Ομως, η δράση σας αυτή έχει ήδη ανησυχήσει το σύστημα, την κυβέρνηση, διάφορα αστικά επιτελεία και διοικήσεις που τρομοκρατούνται και μόνο στην ιδέα πως μπορεί οι φοιτητές να οργανωθούν στους φοιτητικούς συλλόγους τους και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

Και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το αποτρέψουν.

Προσπάθησαν με την καταστολή και την πανεπιστημιακή αστυνομία, που ηττήθηκε από τους αγώνες των φοιτητών.


Συνέχισαν με τις διαβλητές ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία για την ανάδειξη των συμβουλίων φοιτητών - φερέφωνα των κυβερνήσεων, όμως οι φοιτητές τούς γύρισαν την πλάτη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΔΑΠ.

Κλιμάκωσαν αυτήν την προσπάθεια με τις πρωτοφανείς διώξεις 2 συνδικαλιστών φοιτητών στους Πολιτικούς Μηχανικούς της Πάτρας, επειδή υπερασπίστηκαν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους να κινητοποιηθούν για το έγκλημα στα Τέμπη! Στο πρόσωπό τους διώκονται οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που κατέκλυσαν τους δρόμους όλης της χώρας και απαίτησαν "το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί". Μάλιστα, ο πρόεδρος του συγκεκριμένου Τμήματος έφτασε στο σημείο να ζητάει από τους φοιτητές δηλώσεις μετάνοιας, ότι δηλαδή δεν θα το ξανακάνουν και η ΔΑΠ πανηγύριζε για τις διώξεις!

Αντί για τους ενόχους της τραγωδίας, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και εμπλουτίζοντας διατάξεις που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, κυνηγάει τους φοιτητές που διαδήλωσαν!

Εφαγαν όμως ξανά τα μούτρα τους! Τα πειθαρχικά ανατράπηκαν στην πράξη από την αποφασιστικότητα των φοιτητών!

Τώρα, μπροστά στις φοιτητικές εκλογές, τα δίνουν όλα για όλα για να αναστηλώσουν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ! Ενας βρώμικος μηχανισμός νοθείας, εξαγοράς, εκβιασμών έχει επιστρατευθεί για να ανακόψουν τη δυναμική και την πρωτιά της "Πανσπουδαστικής". Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή! (...)

Υπερασπιζόμαστε τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συλλογική διεκδίκηση

Η υπεράσπιση των φοιτητικών συλλόγων από τη διάλυση, τον εκφυλισμό και την νοθεία, η περιφρούρηση της συλλογικής διεκδίκησης, η αντίσταση στη σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν είναι υπόθεση κάθε φοιτητή και φοιτήτριας!

Κανένας δεν περισσεύει! Για τον επιπλέον λόγο ότι για όλα τα κόμματα είναι στοίχημα η ψήφος της νεολαίας μπροστά στις βουλευτικές εκλογές. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης καλεί σε ενίσχυση της ΔΑΠ για να βγει 1ηδύναμη και να πάρει συγχωροχάρτι η πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις! Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που πρέπει περισσότεροι φοιτητές από ποτέ να πάνε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο της "Πανσπουδαστικής".

Κι ας λένε τα στελέχη της ΔΑΠ ότι είναι "εδώ για κάθε φοιτητή".

Εδώ είναι για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό όλων των κυβερνήσεων! Ενσαρκώνουν τις πιο σάπιες αξίες και πρακτικές μέσα στο Πανεπιστήμιο. Την αριστεία των αντιγραφών, την αξιοκρατία της νοθείας, την καινοτομία των κλεμμένων πατεντών από φοιτητές (...)

Από κοντά και η ΠΑΣΠ, που έχει δώσει εξετάσεις στην υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής, στην υπονόμευση των αγώνων. Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ εξάλλου έχει ψηφίσει το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ (μεταξύ των οποίων και τον περιορισμό διαδηλώσεων, την κατάργηση του ασύλου, τους προϋπολογισμούς της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ) και είναι έτοιμο να κυβερνήσει με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών (...)

Η ψήφος στα ΕΑΑΚ δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά μόνο αλληλοτροφοδοτεί τις κόντρες των διαφόρων ομάδων που τα απαρτίζουν και κυρίως τη χρεοκοπημένη πολιτική γραμμή που ακολουθούν και οδηγεί σε ήττα και νέες απογοητεύσεις.

Τα μέλη της ΚΝΕ έχουμε μεγάλες ευθύνες απέναντι στους χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν τα πράγματα να γίνουν αλλιώς.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, στο χέρι μας είναι τα χιλιάδες γαρύφαλλα της "Πανσπουδαστικής να οπλίσουν με δύναμη και αισιοδοξία όσους σκέφτονται να βαδίσουν τον ελπιδοφόρο δρόμο της ανατροπής, τον δρόμο που ο λαός σώζει τον λαό απέναντι σε κάθε επίδοξο διαχειριστή της βαρβαρότητας.

Η πρωτιά της ΠΚΣ να δώσει ώθηση σε χιλιάδες νέους να κάνουν την ίδια περήφανη επιλογή και στις βουλευτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Αυτήν τη φορά να μετρηθούμε και να είμαστε περισσότεροι στην κάλπη και στους αγώνες. Να είναι λιγότεροι όσοι μας κλέβουν τη ζωή».

Για να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο οι αγώνες της νεολαίας την επόμενη μέρα

Παρέμβαση στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο Γ. Μαργαρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κοινή σύμπλευση των προγραμμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και πώς αυτή εκφράζεται απέναντι στο ΚΚΕ, για παράδειγμα στον δήμο Πάτρας. Σημείωσε ότι παρά τη συντονισμένη προσπάθεια να μην εκφραστεί η ενίσχυση του ΚΚΕ, κάτι αρχίζει να αλλάζει. Το πρώτο βήμα ήταν η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στις περσινές φοιτητικές εκλογές και οι αρχαιρεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων. «Το σύνθημα "Μόνοι τους και όλοι μας με ισχυρό ΚΚΕ" αποδεικνύεται λοιπόν στη ζωή», σημείωσε και τόνισε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η νεολαία αποφασιστικά να ξαναβγάλει πρώτη δύναμη την "Πανσπουδαστική" και να ψηφίσει μαζικά το ΚΚΕ στις 21 Μάη. Για να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο οι αγώνες της νέας γενιάς την επόμενη μέρα».

Τον λόγο έλαβε ακόμα ο Χρήστος Πασχαλίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία του από τη συμπόρευσή του τα προηγούμενα χρόνια με τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των ΕΑΑΚ κ.ά., όπως οι «κινήσεις αλληλεγγύης», σημειώνοντας ότι «στην αυθεντικότερή τους μορφή τα σχήματα αυτά γεννιούνται από υπαρκτές ανάγκες, όπως αντιφασιστικές κινήσεις, αλλά αδυνατούν να συνδεθούν συνολικά με τις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ομως, άλλοτε οι σκοποί δεν είναι τόσο ανιδιοτελείς, για παράδειγμα οι "κινήσεις αλληλεγγύης" που είδαμε το 2012 - 2015 και λειτούργησαν σαν προθάλαμος του ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολίζοντας το κίνημα... Ποιος είναι τελικά ο δρόμος ενός ανθρώπου μέσα από αυτά τα σχήματα: Ο πρώτος είναι ο ατομικός δρόμος που έρχεται από απογοήτευση, ιδιαίτερα μετά το '15. Ο δεύτερος είναι ένας ανέλπιδος δρόμος μέσα σε δυνάμεις που και οι ίδιες παραδέχονται ότι βρίσκονται σε διάλυση και ο τρίτος της αυταπάτης της διαχείρισης του αστικού συστήματος. Υπάρχει άλλος δρόμος; Ναι, υπάρχει. Είναι ο δρόμος του συνεπούς και συνολικού αγώνα για το μέλλον και τις διεκδικήσεις των εργατών και εργαζομένων. Στα δικά μου μάτια αυτός ο δρόμος ακολουθείται με την ενίσχυση και συμπόρευση με τους νέους και τις νέες της ΚΝΕ, τους συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες του ΠΑΜΕ, τους κομμουνιστές και κομμουνίστριες του ΚΚΕ».

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ» ΣΤΟ ΑΠΘ
Ούτε σκέψη για παρεμπόδιση της σίτισης των φοιτητών στη λέσχη!

Διαρκείς κινητοποιήσεις των φοιτητών για το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση

Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι φοιτητές του ΑΠΘ, ύστερα από καλέσματα των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους του ιδρύματος, ενάντια στην προσπάθεια χτυπήματος του δικαιώματος των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση και τις απολύσεις εργαζομένων στη Λέσχη του ΑΠΘ, για τα κέρδη του εργολάβου.

Την Πρωτομαγιά, με άμεση και αποφασιστική παρέμβαση αποτράπηκε η προσπάθεια της εργολαβίας της λέσχης του ΑΠΘ να επιβάλει έλεγχο καρτών σίτισης και να εμποδίσει τη σίτιση όλων των φοιτητών.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν μόλις έγινε γνωστή η προσπάθεια της εργολαβίας της λέσχης στην είσοδο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οι φοιτητές δεν είναι πελατεία, έξω από τη λέσχη η εργολαβία» και «σίτιση και στέγαση - δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές».

Η προσπάθεια αυτή από τη διεύθυνση της εργολαβίας της λέσχης επαναλήφθηκε και χτες, όπου με νέα κινητοποίηση, μετά από κάλεσμα των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», εξασφάλισαν οι φοιτητές του ΑΠΘ το δικαίωμα όλων των συναδέλφων τους στη δωρεάν σίτιση.

Μάλιστα, μετά την κινητοποίηση των φοιτητών, που απαίτησαν την εξασφάλιση σίτισης σε όλους τους φοιτητές, η διεύθυνση της εργολαβίας έδωσε εντολή να κατέβουν τα ρολά στη διανομή φαγητού. Οι φοιτητές, σε μια συμβολική κίνηση, ανέλαβαν οι ίδιοι τον διαμοιρασμό φαγητού στους συναδέλφους τους.


Σε ανακοίνωσή τους, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» με αφορμή τα γεγονότα τονίζουν: «Για ακόμα μια φορά γίνεται καθαρό ότι τα κέρδη του εργολάβου και οι ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν και αναβαθμισμένη σίτιση είναι ασυμβίβαστες. Τους κάνουμε ξεκάθαρο ότι το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση είναι αδιαπραγμάτευτο, σε κάθε τους τέτοια προσπάθεια θα μας βρουν απέναντί τους».

Παράλληλα, σχολιάζουν πως είναι «τουλάχιστον χυδαίο» που επιλέχθηκε η Πρωτομαγιά για την επιβολή αυτού του σχεδιασμού, την ίδια μέρα που χιλιάδες φοιτητές στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα πλημμύρισαν τους δρόμους διεκδικώντας σύγχρονες και δωρεάν σπουδές, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους.

Οι φοιτητές να κάνουν δική τους υπόθεση την πραγματοποίηση ανόθευτων εκλογών

Σήμερα και αύριο οι εκλογές στους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη | Σε ανακοίνωσή τους οι υποψήφιοι της «Πανσπουδαστικής» ξεσκεπάζουν τους μηχανισμούς νοθείας της ΔΑΠ

Από τις περσινές φοιτητικές εκλογές στη ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη
Από τις περσινές φοιτητικές εκλογές στη ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη
Σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη πραγματοποιούνται οι εκλογές στους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Σε ανακοίνωσή τους οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» αποκαλύπτουν στοιχεία για τον ρόλο της κυβερνητικής παράταξης, ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, και καλούν το υπουργείο Παιδείας και τη ΝΔ να πάρουν επίσημα θέση απέναντι στις καταγγελίες.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι η ΔΑΠ «επιχειρεί με θράσος και ψέματα να εμφανίσει ως "παράνομες" τις δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητών και κατηγορεί την "Πανσπουδαστική ΚΣ" για νοθεία. Ομως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί!».

Οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική» κάνουν μια ιστορική αναδρομή: «Το 2019, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) απορρόφησε τα πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και δημιούργησε στη θέση τους νέα Τμήματα. Τα επόμενα χρόνια οι φοιτητές μέσα από μαζικές συνελεύσεις προχώρησαν στην ίδρυση νέων φοιτητικών συλλόγων, με καταστατικά που εγκρίθηκαν από το Πρωτοδικείο και αντιστοιχούν στις σχολές του καινούργιου Ιδρύματος».

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκαν οι Σύλλογοι Φοιτητών στη Σχολή Μηχανικών και στη Σχολή Επιστημών Υγείας, οι οποίοι μάλιστα πρωτοστάτησαν σε μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις, που απέτρεψαν τη συγχώνευση και κατάργηση δύο Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών και μεταφορά στις Σέρρες!

Η ΔΑΠ επιχειρεί να διατηρήσει τον μηχανισμό βίας, νοθείας, εξαγοράς και εκβιασμών

«Πρώτη φορά το 2022 πραγματοποίησαν ελεύθερες φοιτητικές εκλογές, χωρίς νοθεία, με μαζική συμμετοχή φοιτητών, σχεδόν 800 στο σύνολο», τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται πως στους νέους φοιτητικούς συλλόγους η μόνη παράταξη που επέλεξε να μη συμμετάσχει ήταν η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, «γιατί εδώ και δεκαετίες η ΔΑΠ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχει στήσει έναν μηχανισμό βίας, νοθείας, εξαγοράς και εκβιασμών στους φοιτητές, τον οποίο επιχειρεί να διατηρήσει».

Οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική» θυμίζουν ορισμένες από τις καταγγελίες που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, όπως για εκλογές το 2019 με μπράβους και τραμπουκισμούς φοιτητών, απειλές, κάλπες σε διαδρόμους χωρίς παραβάν, ακόμα και «ψηφοδέλτια σε διαφανείς φακέλους, για να διακρίνεται τι ψηφίζει κάθε φοιτητής»! «Αυτό το απόστημα της βίας και της νοθείας έσπασε το 2022, με τις εκλογές στους νέους συλλόγους!», επισημαίνεται.

«Σε αντίθεση, λοιπόν, με τις πραγματικές εκλογές των φοιτητών και όλες τις άλλες παρατάξεις, η ΔΑΠ παρουσιάζει έναν δικό της ενιαίο "Φοιτητικό Σύλλογο ΔΙΠΑΕ", με καταστατικό του ...1986 (!), που αφορά το ...ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (!), το οποίο προφανώς δεν υπάρχει πια. Δηλαδή έναν σύλλογο - φάντασμα, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ίδρυσης (πρακτικό ίδρυσης, καταστατικό) και προφανώς χωρίς λειτουργία. Εμφανίζει, μάλιστα, συγκεντρωτικά αποτελέσματα δήθεν "εκλογών" που έγιναν το 2022 σε ένα πανεπιστήμιο άδειο από φοιτητές και χωρίς καμία νομιμοποίηση ή έλεγχο των διαδικασιών τους! Μιλάει μάλιστα για "αυτοκρατορία" και είναι λογικό, αφού κατεβαίνει κυριολεκτικά ...μόνη της!», τονίζουν οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική».

Ετσι φτάσαμε στο 2023, με τους Συλλόγους ΣΕΥ και Μηχανικών να αναπτύσσουν μια σημαντική δράση, να παλεύουν για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές, να συμμετέχουν στις μεγάλες διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη κ.λπ., επισημαίνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται: «Οι εκλεγμένοι με την "Πανσπουδαστική ΚΣ" στο ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης πρότειναν την πραγματοποίηση ελεύθερων, ανόθευτων εκλογών, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και συνδυασμών, στους αναγνωρισμένους φοιτητικούς συλλόγους, την ημερομηνία που πραγματοποιούνται πανελλαδικά οι εκλογές. Η ΔΑΠ αρνήθηκε την αναγνώριση των φοιτητικών συλλόγων, αναγνωρίζοντας μόνο τον "Σύλλογο Φοιτητών ΔΙΠΑΕ", που αμφισβητείται η ίδια του η ύπαρξη (!). Παράλληλα, αρνήθηκε την πραγματοποίηση εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και δήλωσε πως θα οριστεί εφορευτική επιτροπή που θα αποτελείται μόνο από στελέχη της ΔΑΠ, αναπαράγοντας και γνωστές απειλές για τους όρους πραγματοποίησης των εκλογών.

Η ΔΑΠ, με απόφασή της, αρνείται να συμμετάσχει σε ενιαίες δημοκρατικές εκλογές στο ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης, για να προχωρήσει μόνη της σε "εκλογές" νοθείας. Το αποτέλεσμα αυτής της παρωδίας είναι ήδη προαποφασισμένο!

Ως αποτέλεσμα της αμφισβήτησης όλων των κανονισμών πραγματοποίησης των εκλογών και των απειλών, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αποφάσισαν την πραγματοποίηση των φοιτητικών εκλογών στο ΔΙΠΑΕ στις 3 και 4 Μάη».

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις, οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Μόνο τις τελευταίες μέρες:

Στο ΔΙΠΑΕ εμφανίζονται ως "φοιτητές με κατατακτήριες εξετάσεις" κάτι 40άρηδες ΔΑΠίτες, στελέχη της ΝΔ, με ύποπτες βεβαιώσεις σπουδών, απόφοιτοι του ΠΑΜΑΚ και της Οδοντιατρικής ΑΠΘ! (...)

Στέλεχος της ΔΑΠ στο ΔΙΠΑΕ κυκλοφορεί με 3 φοιτητικά πάσο από διαφορετικές σχολές! Οπως είναι γνωστό, κάθε φοιτητής δικαιούται μόνο ένα πάσο. Πώς βρέθηκαν στα χέρια του 3 πάσο; Σε πόσες σχολές είναι γραμμένος; Πόσα ακόμα στελέχη της ΔΑΠ έχουν τέτοια προνόμια; Σε πόσες σχολές θα ψηφίσουν οι συγκεκριμένοι;

Συγκεκριμένο στέλεχος της ΔΑΠ αναφέρει ότι ο ρόλος του είναι να είναι μεσάζοντας της Γραμματείας! Εχει στήσει μηχανισμό βεβαιώσεων σπουδών! Παράλληλα, παραδέχεται ότι η ΔΑΠ διατηρεί τους καταλόγους των φοιτητών, ενώ οι πρυτανικές αρχές αρνούνται να τους παραχωρήσουν στις εφορευτικές επιτροπές των Συλλόγων!

Ο πρόεδρος του "Συλλόγου Φοιτητών ΔΙΠΑΕ" έως το 2022, αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Διατροφής της ΣΕΥ, εμφανίζεται ως φοιτητής με κατατακτήριες στο ίδιο Τμήμα! Δίπλα στην υπογραφή του σε σχετικό ψήφισμα του "συλλόγου" προς το ΔΣ του ΟΑΣΘ εμφανίζεται σφραγίδα που αναγράφει "Σύλλογος Μεταπτυχιακών"! Αλήθεια, σε ποιο κύκλο σπουδών βρίσκεται; Πώς βρίσκονται στα χέρια του όλες οι σφραγίδες;

Ο νυν αυτοπροσδιοριζόμενος πρόεδρος του Συλλόγου ΣΕΥ παραδέχτηκε δημόσια πως στις περσινές "εκλογές" που είχε στήσει η ΔΑΠ η εφορευτική επιτροπή ορίστηκε στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ έχουν απευθύνει χαιρετισμό ως πρόεδροι του "φοιτητικού συλλόγου" 3 διαφορετικοί άνθρωποι με γκρίζα μαλλιά».

Οι φοιτητές θα στείλουν μήνυμα διεκδίκησης για τις σπουδές και τη ζωή τους

«Οι φοιτητές να τους απομονώσουν! Να κάνουν δική τους υπόθεση τις φοιτητικές εκλογές!

Η ΔΑΠ δεν έχει χωνέψει ακόμα την περσινή της ήττα και προσπαθεί με όλα τα μέσα να αλλοιώσει τη φωνή των φοιτητών. Το ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης δεν είναι η εξαίρεση! Θέλουν να γίνει ο κανόνας σε όλη την Ελλάδα! Πριν λίγες μέρες αποκαλύψαμε κι άλλα "περίεργα" φαινόμενα σε άλλες σχολές!

Δεν θα περάσει! Οι φοιτητές θα στείλουν μήνυμα καταδίκης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και διεκδίκησης για τις σπουδές και τη ζωή τους!

Τώρα είναι ώρα ευθύνης για κάθε νέο και νέα! Δεν χωρά κανένας εφησυχασμός!

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια σε όλη τη χώρα να κάνει δική του υπόθεση την πραγματοποίηση ανόθευτων φοιτητικών εκλογών και την ενίσχυση της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" σε όλους τους συλλόγους! Να μην επιτρέψει στη συνδικαλιστική μαφία της ΔΑΠ να επανέλθει στο προσκήνιο! Συμμετέχουμε μαζικά στα ψηφοδέλτια και ψηφίζουμε "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας"!», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Μόνοι τους με καταστολή και κοροϊδία - Ολοι μας για σπουδές και ζωή με δικαιώματα

Λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες στους φοιτητικούς μας συλλόγους και αυτές των βουλευτικών εκλογών, οι φοιτητές «κάνουμε ταμείο» με κριτήριο πώς την «επόμενη μέρα» θα βρεθούμε ισχυρότεροι απέναντι στην πολιτική που μετράει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος, όπως αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο με το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών.

Αυτήν την πολιτική οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να υλοποιούν «ανενόχλητες» από τις δίκαιες αντιδράσεις, τις διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας, γι' αυτό επιστρατεύουν τόσο την κοροϊδία για το «μάρκετινγκ» της πολιτικής τους, όσο και τις προσπάθειες καταστολής του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των φοιτητικών αγώνων.

Η προσπάθεια καταστολής δεν πέρασε ούτε θα περάσει!

Οι φοιτητές έχουμε πείρα για τη δύναμη και την αποφασιστικότητα των αγώνων μας μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, που κατάφεραν να αφήσουν ψηφισμένος νόμους στα χαρτιά. Κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να βάλει στο χέρι και να στριμώξει στη γωνία το φοιτητικό κίνημα έπεσε στο κενό.

Εχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό όλων των φοιτητών οι εικόνες από τις κινητοποιήσεις στις πύλες των πανεπιστημίων που «έριξαν πόρτα» στην πανεπιστημιακή αστυνομία, που δεν άφησαν να πατήσει το πόδι της στις σχολές μας. Οπως θα μείνει χαραγμένο και στο μυαλό των κυβερνήσεων και των πρυτανικών αρχών ότι οι αγωνιστικές διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος δεν θα σταματήσουν, όσο και αν έχουν προσπαθήσει και συνεχίζουν να προσπαθούν. Αυτό αποδεικνύει και το πρόσφατο παράδειγμα με την πειθαρχική δίωξη του προέδρου και του αντιπροέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου των Πολιτικών Μηχανικών στην Πάτρα. «Το φυσάνε και δεν κρυώνει» ο πρόεδρος του Τμήματος και οι πρυτανικές αρχές, που οι φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας, και οι συγκεκριμένοι αγωνιστές εκλεγμένοι με την ΠΚΣ, τους έστειλαν πίσω την κλήση σε ακρόαση και δεν δέχθηκαν να απολογηθούν για το γεγονός ότι βρέθηκαν τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας στις 8 Μάρτη στους δρόμους της πόλης μαζί με πάνω από 20.000 συμφοιτητές τους, μαθητές, εργαζόμενους.

Από τις κινητοποιήσεις την περασμένη βδομάδα στην Πάτρα ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις σε συνδικαλιστές φοιτητές
Από τις κινητοποιήσεις την περασμένη βδομάδα στην Πάτρα ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις σε συνδικαλιστές φοιτητές
Ακριβώς επειδή οι κυβερνήσεις ξέρουν ότι οι αγώνες μας μπορούν να αποσπάσουν κατακτήσεις, να εμποδίσουν την επίθεση στα δικαιώματα και τις ζωές μας, γι' αυτό προσπαθούν να τους εμποδίσουν, με διάφορους τρόπους. Δεν είναι τυχαίο ότι στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών είχε στηθεί μηχανισμός τρομοκρατίας, στον οποίο οι «κουκουλοφόροι» έβγαιναν σαν τους λαγούς πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ, επιδιώκοντας να στήσουν ένα σκηνικό που καμιά σχέση δεν είχε με τις κινητοποιήσεις μας, και δεν τους πέρασε! `Η, για παράδειγμα, οι απαράδεκτες και καταδικασμένες από όλο τον πατραϊκό λαό εικόνες με περιπολικό να οδηγεί μαθητή που αγωνίζεται για τα αυτονόητα σε αστυνομικό τμήμα για εκφοβισμό, γεγονός το οποίο τους γύρισε μπούμερανγκ, με περισσότερους μαθητές να οργίζονται και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών.

Τίποτα από όλα αυτά δεν κατάφερε να τρομοκρατήσει τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις, γιατί ήμασταν οργανωμένοι στους φοιτητικούς μας συλλόγους.

Ούτε φυσικά «κάτσαμε ήσυχα» μετά από τις διαφόρων ειδών «νουθεσίες», που επιδίωκαν η οργή μας να μην εκφραστεί αγωνιστικά, αλλά να αξιοποιηθεί για κυβερνητική εναλλαγή στις ράγες της ίδιας πολιτικής που καταδικάζουμε. Οι φοιτητές δεν άκουσαν ούτε τις «παραινέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε για την πανεπιστημιακή αστυνομία «οι φοιτητές να μην απαντήσουν στην ένταση με ένταση», ούτε του ΜέΡΑ25 που έλεγε «ούτε διαμαρτυρία ούτε οργή» για το έγκλημα στα Τέμπη.

Τρέμουν κάθε φορά που ο λαός και η νεολαία εμπιστεύονται τη δύναμή τους, δεν αναμένουν σωτήρες να τους φέρουν καλύτερες μέρες, αλλά οργανώνονται και τις διεκδικούν. Γι' αυτό και όταν δεν λειτουργεί το «σκύψτε το κεφάλι» που με νύχια και με δόντια η ΔΑΠ προσπαθούσε να πείσει τους φοιτητές, τότε η κυβέρνηση επιστράτευσε την καταστολή και την τρομοκρατία. Αυτό και μόνο μαρτυρά την αδυναμία τους, γι' αυτό και η αντιλαϊκή πολιτική συνοδεύεται με την ένταση της καταστολής.

Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική που «συμπληρώνει» η προσπάθεια καταστολής

Τόσο οι προσπάθειες καταστολής όσο και η κοροϊδία δεν αναπτύσσονται σε «κενό αέρος», αλλά στο έδαφος της κυβερνητικής πολιτικής όλων όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, που αντικειμενικά γεννούν οργή, προκαλούν αντιδράσεις.

Αλλωστε, όλοι, πλην ΚΚΕ, διά στόματος υπουργών και βουλευτών τους, έχουν ομολογήσει ότι στα βασικά συμφωνούν.

Για παράδειγμα, όλοι τους συμφωνούν και έχουν δώσει διαπιστευτήρια με «γην και ύδωρ», με την ενεργή εμπλοκή της χώρας στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ. Ολοι συμφωνούν και έχουν εφαρμόσει την πολιτική που βάζει τις ανάγκες μας, ακόμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους. Ολοι έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια λειτουργούν και διοικούνται σαν εταιρείες.

Γι' αυτόν τον λόγο η αντιπαράθεσή τους σε κάθε αντιλαϊκό νόμο αφορά στα επιμέρους κι όχι στην ουσία όσων προχωράνε. Για παράδειγμα, οι διαφωνίες τους στη Βουλή με τη ΝΔ για το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν για το ποιος θα έχει τον έλεγχό της. «Με βάση το άρθρο 16 και το αυτοδιοίκητο θα έπρεπε τα πανεπιστήμια να εξασφαλίσουν τη φύλαξή τους μόνα τους και γι' αυτό δεν είμαστε ενάντια επί της αρχής στην πανεπιστημιακή αστυνομία», μας έλεγε τότε το ΠΑΣΟΚ. Συμπλήρωνε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα φτιάξουμε ένα σώμα ασφαλείας στα πανεπιστήμια που θα υπάγεται στην πολιτεία αλλά θα έχουν αρμοδιότητα και οι πρυτάνεις». Και ο ευφάνταστος πρόεδρος του ΜέΡΑ25 μάς ενημέρωνε πως χρειάζεται η δημιουργία μιας «υπηρεσίας περιφρούρησης του ασύλου, ένα σώμα πανεπιστημιακής ασφάλειας, πανεπιστημιακής αστυνομίας, ένστολων, με τα μέσα και τα αγαθά που χρειάζονται...».

Γι' αυτό, άλλωστε, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η καταστολή «πήγε σύννεφο», ως αναγκαίο συμπλήρωμα της πολιτικής και της δικής του κυβέρνησης, που στράφηκε ενάντια στις ανάγκες και τα όνειρά μας.

Θυμόμαστε πολύ καλά τόσο το νομοθετικό «έργο» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα ιδιώνυμα για όσους αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, όπως ο νόμος Γαβρόγλου που θέσπισε τον «εσωτερικό κανονισμό» δίνοντας την καλύτερη πάσα στην κυβέρνηση της ΝΔ για να φέρει τα πειθαρχικά φοιτητών κ.ά.

Δεν ξεχνάμε όμως και τα ΜΑΤ επί το έργον... όπως, για παράδειγμα, στις κινητοποιήσεις φοιτητών - μαθητών μπροστά από το άγαλμα του μακελάρη των λαών Τρούμαν. Εκτός κι αν το ξύλο σε διαδηλωτές, ακόμα και ανήλικους μαθητές, ήταν... «δεσμεύσεις των μνημονίων» και, σύμφωνα με το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πιάνεται...

Δεν ξεχνάμε τις «αύρες», που ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσε, τη σύλληψη 2 συμφοιτητών μας στην Πάτρα επειδή κινητοποιήθηκαν στο γαλλικό προξενείο, ούτε τα «μαθητοδικεία», το ξύλο σε εκπαιδευτικούς και συνταξιούχους στο Σύνταγμα...

Γιατί και η ένταση της καταστολής «έχει συνέχεια» για μια πολιτική που «συνεχίζεται» για τις σπουδές και τη ζωή μας. Η καταστολή δεν αποτελεί «ιδεοληψία» της μιας ή της άλλης κυβέρνησης αλλά τελικά την άλλη όψη της προσπάθειας να μην υπάρχουν αντιδράσεις.

ΠΚΣ 1η δύναμη ξανά, παντού. Ισχυρή δύναμη των φοιτητών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική

Κάθε φοιτητής-τρια που θέλει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και της έντασης της καταστολής που την υπηρετεί έχει μία ευκαιρία: Με την ψήφο του να συμβάλει ώστε η ΠΚΣ να είναι ξανά πρώτη δύναμη, εμποδίζοντας τη ΔΑΠ να «ξεπλύνει» πάνω στους φοιτητές την αντιλαϊκή πολιτική, την πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη.

Να αναδείξουμε πιο ενισχυμένη την ΠΚΣ σε όλους τους συλλόγους σε όλη τη χώρα. Εχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που όλες οι κυβερνήσεις φοβούνται, η επόμενη κυβέρνηση να ξέρει πως οι φοιτητές θα της βάλουν δύσκολα γιατί επιλέγουν τον δρόμο της οργάνωσης, της διεκδίκησης, του αγώνα. Η ψήφος στην «Πανσπουδαστική» είναι η μόνη ψήφος που δεν μπορεί να παρερμηνευτεί από κανέναν, που στέλνει μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και ανοίγει τον δρόμο για το πανεπιστήμιο που οι φοιτητές έχουν ανάγκη. Ψήφος που θα μεταφραστεί σε ενίσχυση της συλλογικής δράσης, των φοιτητικών συλλόγων.

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ένταση της καταστολής χρειάζεται να συγκρουστούμε αποφασιστικά με τις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή, τα δικαιώματά μας, το μέλλον μας, δυναμώνοντας τον οργανωμένο αγώνα.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που σταθερά βάζει στο στόχαστρο αυτήν την πολιτική. Εχει σταθερά μέτωπο απέναντι στο σύστημα, στο κράτος και τους μηχανισμούς του. Γι' αυτό έχει καταθέσει σειρά από προτάσεις στη Βουλή για την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, απαιτώντας να δοθούν τα 30 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες των φοιτητών, για την κατάργηση των ειδικών σωμάτων ασφαλείας, όπως τα ΜΑΤ, ΟΠΚΕ κ.λπ. Παλεύει οργανωμένα ώστε να μην περνάνε οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, για να σπάνε στην πράξη οι απαγορεύσεις και τα εμπόδια που υψώνονται στη λαϊκή πάλη. Το αποδείξαμε την περίοδο της πανδημίας με τις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, το 2020 με τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και τώρα που με την αποφασιστική στάση που κρατήσαμε καταφέραμε να πέσει στο κενό το οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας της κυβέρνησης στις απεργιακές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας. Οργανώνουν τον αγώνα ώστε να ακυρωθούν στην πράξη νόμοι που στόχο έχουν να περιορίσουν την ικανότητα αντίδρασης της νέας γενιάς, όπως ο νόμος - πλαίσιο που προβλέπει πειθαρχικές διώξεις. Με αγωνιστές εκλεγμένους στα ΔΣ των συλλόγων καταφέραμε να μην πατήσει το πόδι της η πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές, με τέτοιους αγωνιστές εκλεγμένους καταφέραμε να μην περάσει η πειθαρχική δίωξη συνδικαλιστών στην Πάτρα. Με περισσότερους τέτοιους εκλεγμένους στις επόμενες φοιτητικές εκλογές θα καταφέρουμε περισσότεροι σύλλογοι να γίνουν πραγματικά ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων των φοιτητών. Θα καταφέρουμε το βήμα που κάναμε πέρσι, να γίνει φέτος άλμα. Το δίλημμα ξανά είναι ένα: Είτε «μόνοι τους», οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα και οι «κράχτες» της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, είτε «όλοι μας» εμείς που παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για να μαθαίνουμε ολοκληρωμένα την επιστήμη μας, για να βρίσκουμε δουλειά με δικαιώματα. Και στο δίλημμα αυτό επιλέγουμε και φέτος να δυναμώσουμε τη δική μας πλευρά. Αναδεικνύουμε 1η δύναμη ξανά την «Πανσπουδαστική».


Δημήτρης ΜΠΑΜΠΑΝΙΩΤΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της Πάτρας

Ολα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη μόρφωση

Σοβαρές και δικαιολογημένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα από τα δέκα σημεία που έχει δώσει ως πρόγραμμα για την Παιδεία η ΝΔ, το οποίο αφορά την... «ελεύθερη επιλογή, από γονέα, της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών». Στην πράξη αυτό σημαίνει κατάργηση των γεωγραφικών ορίων που υπάρχουν σήμερα για τα σχολεία, κάτι που θα εκτοξεύσει την κατηγοριοποίησή τους και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε μαράζωμα και κλείσιμο σχολείων.

Αν συνυπολογίσουμε ότι η παραπάνω πρόταση έρχεται ως συνέχεια της επιβολής της αντιδραστικής «αξιολόγησης», γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι γονείς στην πράξη θα προσπαθούν να επιτύχουν την εισαγωγή των παιδιών τους στα σχολεία με τις υψηλότερες βαθμολογίες και την καλύτερη φήμη. Αυτό σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου θα οδηγήσει τα σχολεία που δεν επιλέγονται στο να συγκεντρώνουν τους πιο αδύναμους μαθητές οικονομικά και κοινωνικά. Για παράδειγμα, αν μεταξύ τριών ή τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων σε μια περιοχή το ένα από αυτά συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών μαθητών, που δεν έχουν την ίδια ευχέρεια στη γλώσσα, εύκολα μπορεί να βγάλει τη φήμη του «μη καλού σχολείου», να μην επιλέγεται και να συρρικνώνεται. Αν ένα από τα υπόλοιπα Δημοτικά έχει π.χ. προβλήματα υποδομής (μικρά προαύλια, απουσία εργαστηρίων, αιθουσών πολλαπλής χρήσης κ.ο.κ.), είναι επόμενο να μην προτιμάται και να μην επιλέγεται από τους γονείς. Ετσι, μάνι - μάνι θα διευρύνεται στην πράξη η κατηγοριοποίηση των σχολείων, θα υπάρχουν σχολεία που από το μαράζωμα και τη συρρίκνωση θα οδηγούνται στο κλείσιμο κ.ο.κ. Αλλωστε η αντίστοιχη εμπειρία από άλλες καπιταλιστικές χώρες, όπου έχουν ήδη προχωρήσει τέτοιες αλλαγές στην κατεύθυνση και της αυτονόμησης των σχολικών μονάδων, δείχνει ακριβώς ένταση της ταξικής διαφοροποίησης (που αποτυπώνεται και στο περιεχόμενο του τι διδάσκεται) και κλείσιμο σχολείων.

Τα παραπάνω έρχονται στη χώρα μας μετά τη θεσμοθέτηση του «πολλαπλού βιβλίου», που έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο για τη διαμόρφωση τάξεων διαφορετικών επιπέδων, αυτών που θα μπορούν να ανταποκριθούν σε μια πιο απαιτητική προσέγγιση και αυτών που θα αρκούνται στα στοιχειώδη. Ερχονται να «κουμπώσουν» με την «αξιολόγηση» των σχολικών μονάδων, που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και επέκτεινε η ΝΔ, αλλά και με τις επιταγές του ΟΟΣΑ για μεγαλύτερη αυτονομία των σχολικών μονάδων, που τις υιοθετούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κ.ά.

Ταυτόχρονα όμως έρχονται σε μια χώρα όπου το κίνημα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών έχει δείξει ότι μπορεί να βάζει φραγμούς και να φρενάρει τέτοιες αντιδραστικές αλλαγές, έχει καταγράψει ξεκάθαρα στα αιτήματά του ότι παλεύει για ένα αναβαθμισμένο και σύγχρονο σχολείο, ενιαίο για όλα τα παιδιά του λαού, γιατί όλα έχουν τα ίδια δικαιώματα στη μόρφωση.


Γ.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κάλεσμα συμπόρευσης των μαθητών με το ΚΚΕ και στις εκλογές

Λάρισα
Λάρισα
«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας... #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ» είναι το σύνθημα που μετέφεραν τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο σε περιοχές τις Αττικής και όλης της χώρας, στέλνοντας κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ και στις εκλογές, κόντρα σε αυτό το άδικο σύστημα όπου ζούμε, στις κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα που το υπερασπίζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας το Μαθητικό Φεστιβάλ της Οργάνωσης Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, όπου μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, καλώντας τη νέα γενιά να στείλει μήνυμα αγώνα και αντεπίθεσης με ισχυρό ΚΚΕ.

Ο χώρος της Αριστοτέλους στο ύψος της Μητροπόλεως γέμισε από εκατοντάδες νέες και νέους, που «ακουμπάνε» στην ΚΝΕ και μαζί της παλεύουν για το μέλλον που αξίζει στη νέα γενιά.

Το Φεστιβάλ πλαισιώθηκε μουσικά με τα συγκροτήματα Requiem και Rast Maqam. Στον χώρο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε escape room, με γρίφους στον χώρο, και άλλες δράσεις.

Την ίδια μέρα έγινε Μαθητικό Φεστιβάλ και στην Κοζάνη, παίρνοντας σκυτάλη από τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη.

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα, με συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα, παιχνίδι Ρουκ Ζουκ, σκίτσα, γκράφιτι, τουρνουά σκακιού και μια ενδιαφέρουσα έκθεση, όπου έγιναν πολλές ξεναγήσεις, με θέμα «Πρώτη ψήφος κόκκινη με φασαρία!».

Κοζάνη
Κοζάνη
Το πρόγραμμα άνοιξε με ομιλία μαθήτριας για τους λόγους που πρέπει να ψηφίσουν ΚΚΕ οι μαθητές, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η υποψήφια βουλευτής του Κόμματος Φωτεινή Δημαράκη, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει δέσμευση μόνο στον λαό, στις ανάγκες του, στη δική του διακυβέρνηση. Γι' αυτό τους πάει κόντρα και τους ενοχλεί, και χιλιάδες ψήφοι στο ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές θα είναι ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα στην πάλη για να ζήσουμε τελικά όπως μας αξίζει». Και πρόσθεσε: «Κανείς και καμία δεν περισσεύει, ούτε από την κάλπη ούτε από αυτόν τον αγώνα!».

Στη Λάρισα

Με πολυμορφία και δημιουργική έμπνευση, με την ορμή από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας για το έγκλημα στα Τέμπη, το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Λάρισα έγινε το Σάββατο και έστειλε δυνατό μήνυμα συμπόρευσης των μαθητών με το ΚΚΕ και στις εκλογές.

Η μαζική συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών επιβεβαίωσε τόσο την ανάγκη που έχουν οι μαθητές για να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να ξεσκάσουν, όσο και τους ισχυρούς αγωνιστικούς δεσμούς της ΚΝΕ με τους μαθητές της πόλης.

Το πρόγραμμα άνοιξε η Ευαγγελία Ντάγια, μέλος της ΚΝΕ και μαθήτρια του 13ου ΓΕΛ. Στον χαιρετισμό της ανέδειξε την ανάγκη «να γίνουμε περισσότεροι αυτοί που αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας, αυτοί που θέλουμε οι ανάγκες μας να γίνουν πράξη, αυτοί που δεν θα ανεχόμαστε να πεθαίνουμε για τα κέρδη των λίγων».

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο που επιμελήθηκαν μαθητές Γυμνασίων, αφιερωμένο στη στρατευμένη τέχνη και στον Γιάννη Ρίτσο.

Το ενδιαφέρον των μαθητών συγκέντρωσε και η συζήτηση με θέμα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», με συντονίστριες την Αγγέλα Τσιάτσιου, υποψήφια βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, και την Φανή Παναγιωτοπούλου, μέλος της ΚΝΕ και μαθήτρια του 14ου ΓΕΛ. Στη συζήτηση αποτυπώθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί που έχουν οι μαθητές, ειδικά τώρα μπροστά στις εκλογές, με όλα όσα ακούνε καθημερινά.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παράσταση σύγχρονου χορού και θεατρική παράσταση αφιερωμένη στα 100 χρόνια ίδρυσης της ΟΚΝΕ, που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, συγκινώντας τους εκατοντάδες θεατές.

Το πρόγραμμα έκλεισε με πλήθος μαθητικών συγκροτημάτων, που με τον δικό τους μοναδικό τρόπο ξεσήκωσαν και ενθουσίασαν τους μαθητές.

  • Σε επόμενα φύλλα ο «Ριζοσπάστης» θα φιλοξενήσει ανταποκρίσεις από τα Μαθητικά Φεστιβάλ που έγιναν στην Αττική.
Την Πέμπτη νέο podcast της ΚΝΕ με την Νατάσσα Μποφίλιου

Το podcast της ΚΝΕ επιστρέφει στο «πατρικό» του, στο Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος», για να συζητήσει με μια μοναδική καλλιτέχνη, έναν ξεχωριστό άνθρωπο, την δική μας Νατάσσα Μποφίλιου.

Μια συζήτηση διαφορετική, εντός έδρας, πάνω σε θέματα που την απασχολούν και προβληματίζουν.

Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης; Η ίδια κάνει στρατευμένη τέχνη; Ποια είναι η χρησιμότητα - όπως η ίδια λέει - του καλλιτέχνη;

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα που συζήτησε ανοιχτά, πάντα με το μοναδικό χιούμορ και την ευαισθησία που τη διακρίνουν, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος - και όχι μόνο - καλλιτέχνης και την ανάγκη της συλλογικότητας, των «γαλαξιών» μας και του αγώνα.

Μείνετε συντονισμένοι αύριο Πέμπτη 4 Μάη στις 21.00, στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube.

Ολα τα επεισόδια, εκτός από την καθιερωμένη προβολή στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube, είναι διαθέσιμα δωρεάν σε όλες τις πλατφόρμες που φιλοξενούν podcasts: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts και στο kne.gr.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ