Τρίτη 28 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε δίνη και η γερμανική Deutsche Bank παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις

Κατακόρυφη πτώση των μετοχών της, σε «επιφυλακή» το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης

Μετά τις καταρρεύσεις δύο αμερικανικών τραπεζών και την εξαγορά της ελβετικής Credit Suisse, που έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, σε δίνη βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες και η γερμανική Deutsche Bank, επιβεβαιώνοντας τους κλυδωνισμούς στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρά τις διάφορες καθησυχαστικές δηλώσεις.

Την περασμένη Παρασκευή οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση 2,3%, με τον τίτλο της Deutsche Bank να υποχωρεί κατά 14%, επεκτείνοντας την πτώση της Πέμπτης, που ξεπέρασε το 3%. Οι μετοχές της Deutsche Bank συμπαρέσυραν κι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ την ίδια ώρα τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου πτώχευσης (CDS) της DB αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που δημιουργήθηκαν το 2019.

Οπως και η Credit Suisse, η Deutsche Bank είναι μία από τις 30 τράπεζες που θεωρούνται παγκοσμίως συστημικές.

Επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις ανησυχίες, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωναν ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρωζώνη είναι «ανθεκτικό» γιατί έχει «ισχυρή» κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα. Αντίστοιχα ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανέφερε πως η Deutsche Bank «έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο» και γι' αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο δε Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε επίσης «καθησυχαστικός», διαβεβαιώνοντας πως οι τράπεζες είναι «σε καλή κατάσταση» και πως δεν βλέπει τα πράγματα να βρίσκονται σε σημείο «έκρηξης», ζητώντας από όλους πίστωση χρόνου «για να ηρεμήσει η κατάσταση».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, πάντως, συνέστησε «επιφυλακή» για την αυξημένη χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα μετά την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. Μιλώντας σε Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Κίνας, παραδέχτηκε ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Η αβεβαιότητα είναι αυξημένη, πράγμα που τονίζει την ανάγκη να παραμείνουμε σε επιφυλακή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, σε δηλώσεις του εκτίμησε πως οι πιέσεις στον τραπεζικό τομέα μπορεί να προκαλέσουν μία μεγάλη κρίση. Μιλώντας στο CBS τόνισε ότι «αυτό που είναι ασαφές για εμάς είναι πόσο από αυτές τις τραπεζικές πιέσεις οδηγούν σε μια εκτεταμένη πιστωτική κρίση. Αυτή η πιστωτική σύγκρουση θα επιβράδυνε τότε την οικονομία. Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά».

Σε αυτό το φόντο, χτες η τράπεζα First Citizens Bank συμφώνησε να αγοράσει τη Silicon Valley Bank, που κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ μετά από μαζική φυγή καταθέσεων. Σε ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου «Bloomberg» αναφέρεται ότι η First Citizens Bank αποκτά περίπου 72 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της SVB, με έκπτωση 16,5 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, σε παραίτηση εξωθήθηκε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης σαουδαραβικής τράπεζας (Εθνική Τράπεζα Σαουδικής Αραβίας, SNB), Αμάρ Αλ Κουντάιρι, «για προσωπικούς λόγους». Ωστόσο η παραίτηση έγινε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν σχόλια του Κουντάιρι, τα οποία συνέβαλαν στην ταχύτατη κατάρρευση της τιμής της μετοχής της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, Credit Suisse (για μη περαιτέρω παροχή ρευστότητας στην τράπεζα από την SNB).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ