Τρίτη 28 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων δεκαετιών στις Μεταφορές

Απεργούν επίσης εκπαιδευτικοί και νοσοκομειακοί γιατροί

Ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της Κυριακής μια από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών στις μεταφορές στη Γερμανία, που προκήρυξαν τα συνδικάτα Ver.di και EVG στα τρένα, στα λεωφορεία, στους αυτοκινητοδρόμους και τα αεροδρόμια. Είναι η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν απεργούσαν επί βδομάδες οι εργαζόμενοι σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς.

Οι περίπου 500.000 εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις μισθών που θα υπερκαλύπτουν τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί από την άνοδο του πληθωρισμού σε πρωτόγνωρα ύψη για τη μεταπολεμική περίοδο, με τις αυξήσεις τιμών σε πολλά είδη να ξεπερνούν το 10%, ακόμη και το 20%.

Παράλληλα με τις Μεταφορές, πραγματοποιούνται απεργίες των εκπαιδευτικών, των νοσοκομειακών γιατρών κ.ά.

Το Ενοποιημένο Συνδικάτο Υπηρεσιών (Ver.di) διεκδικεί νέα Συλλογική Σύμβαση διάρκειας ενός έτους, αυξήσεις μισθών 10,5% με ελάχιστη αύξηση 500 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους και 200 ευρώ για τους μαθητευόμενους καθώς και μαζικές προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, που σε πολλούς κλάδους έχουν φέρει τους εργαζόμενους στα όριά τους.

Το Συνδικάτο Εκπαίδευσης και Επιστημών (GEW) ζητά παράλληλα προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών, μείωση του αριθμού των παιδιών στις τάξεις και μείωση των ωρών διδασκαλίας ανά δάσκαλο, ενώ το Συνδικάτο Σιδηροδρόμων και Μεταφορών (EVG) ζητά αυξήσεις μισθών 12,5% με ελάχιστη αύξηση 650 ευρώ μηνιαίως.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν αύξηση μισθού ίση με τον πληθωρισμό και επιπλέον 2,5%, προσλήψεις και μείωση των εφημεριών που φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τα 5 συνεχόμενα Σαββατοκύριακα ή τις εννιά 24ωρες εφημερίες τον μήνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συμμετοχή στην απεργία ανέρχεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Στο πλαίσιο της απεργίας οι τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες σε επτά κρατίδια έχουν παραλύσει, όπως επίσης τα αεροδρόμια και σιδηροδρομικές μεταφορές σε εθνικό επίπεδο.

Η Deutsche Bahn (η εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων) ακύρωσε τα χτεσινά υπεραστικά δρομολόγια, ενώ σε Βάδη - Βυρτεμβέργη, Βαυαρία, Εσση, Σαξονία, Κάτω Σαξονία, Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και Ρηνανία - Παλατινάτο επηρεάζονται και τα τοπικά δρομολόγια, όπως και η κίνηση των λεωφορείων.

Στην απεργία συμμετέχουν ακόμη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, αλλά και στους αυτοκινητοδρόμους, όπου πολλά τούνελ θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Αντίστοιχα έχει παραλύσει η λειτουργία των αεροδρομίων της Φρανκφούρτης, της Στουτγάρδης, του Ντίσελντορφ, της Καρλσρούης, του Μαγδεμβούργου και του Μονάχου, όπου η απεργία είναι 48ωρη και ξεκίνησε από την Κυριακή με ακύρωση όλων των τακτικών πτήσεων. Στα υπόλοιπα κρατίδια δεν γίνονται σήμερα ανάλογες κινητοποιήσεις, καθώς ισχύουν διαφορετικές συμβάσεις, οι οποίες δεν τελούν αυτήν τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση.

Ο απεργιακός ξεσηκωμός στη Γερμανία πιθανόν να φουντώσει τις επόμενες μέρες, καθώς ξεκινά ο τρίτος γύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον δημόσιο τομέα, με τα συνδικάτα να προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Την περασμένη βδομάδα, απεργίες έκαναν οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό σε σχολεία στο Βερολίνο αλλά και οι νοσοκομειακοί γιατροί στο κρατίδιο. Στον δρόμο βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στις δημοτικές πισίνες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο Μόναχο, στη Στουτγάρδη, στο Αμβούργο, σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, έγιναν απεργίες σε δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

«Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Γερμανίας που κατεβαίνουν μαζικά αυτές τις μέρες στις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών» εκφράζει το ΠΑΜΕ.

Και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Οι συνάδελφοι της Γερμανίας προστίθενται στη μεγάλη λίστα των εργατών της Ευρώπης, που μετά από χρόνια "ταξικής ειρήνης" και "κοινωνικών διαλόγων" οδηγήθηκαν στην ανάγκη του αγώνα για την επιβίωσή τους, παραμερίζοντας λογικές αναμονής και αδράνειας που καλλιεργούνται από κυβερνήσεις και κίτρινα συνδικάτα.

Οι αγώνες σε Βρετανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Πορτογαλία κ.α. αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν "σωτήρες", αλλά μόνο με την οργανωμένη, συλλογική, αγωνιστική διεκδίκηση των ίδιων των εργαζομένων θα επιβάλουμε το δίκιο μας.

Ειδικότερα όταν ζούμε σε συνθήκες τεράστιας αύξησης του παραγόμενου πλούτου και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά οι εργαζόμενοι και ειδικά η νέα γενιά οδηγείται στο να ζήσει χειρότερα ακόμη και στις ανεπτυγμένες οικονομίες όπως της Γερμανίας, ώστε να διασφαλίζεται η κερδοφορία των λίγων.

(...) Η νίκη των εργατών σε μια χώρα θα είναι νίκη για τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Για αυτό είναι ανάγκη σήμερα να δυναμώσουμε τις κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες των αγωνιστικών συνδικάτων σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν».

Βρετανία: Οι εκπαιδευτικοί απέρριψαν την απαράδεκτη πρόταση της κυβέρνησης

Στη Βρετανία, ως απαράδεκτη απέρριψε χτες η βρετανική Εθνική Εκπαιδευτική Ενωση (NEU) την πρόταση της κυβέρνησης για εφάπαξ καταβολή 1.000 στερλίνων και αυξήσεις μόλις 4,5% από το επόμενο οικονομικό έτος, αντί αξιοπρεπούς αύξησης στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζεται πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε νέα εκτόξευση του πληθωρισμού στη Βρετανία στο 10,4%...

Οι εκπαιδευτικοί έχουν απεργήσει πολλές φορές πέρσι και φέτος. Η NEU, το μεγαλύτερο συνδικάτο εκπαιδευτικών της χώρας, διεκδικεί αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ