Τρίτη 28 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περίγραμμα

«Η προστασία της δημοσιονομικής αξιοπιστίας έχει βαρύνουσα σημασία. Η τήρηση του υπό διαμόρφωση πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα, συμβατό με τη βιωσιμότητα του χρέους, θα συμβάλει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο για τον δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα». Οχι, δεν είναι ο πρωθυπουργός μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου με τους εταίρους του συζήτησαν για τα νέα μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών. Είναι ο Γ. Χουλιαράκης, οικονομικός σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα (αλλά και του διοικητή της ΤτΕ), που εξηγεί «το περίγραμμα ενός νέου οικονομικού παραδείγματος για τα επόμενα έτη». Το «περίγραμμα» δηλαδή του κοινού προγράμματος ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που περιλαμβάνει «ματωμένα πλεονάσματα» και αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» για να αποκτήσουν «επενδυτική βαθμίδα» και πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αν στην «εξίσωση» προστεθούν οι μεγάλες φουρτούνες που βλέπουν μπροστά για την καπιταλιστική οικονομία και οι λαϊκές αντιδράσεις «σε όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα», είναι παραπάνω από κατανοητό προς τι το «άγχος» για τη «σταθερότητα», που μπαίνει όλο και πιο συχνά στο λεξιλόγιο των αστικών κομμάτων και μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη «αστάθεια» για τον λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Γι' αυτό πρέπει την επόμενη μέρα να είναι αυτός πιο δυνατός, με ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του, κι αδύναμοι όλοι οι άλλοι!

Ζήτημα...

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων πιέζει και τους Ελληνες δανειολήπτες, καθώς τους υποχρεώνει να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τις δανειακές τους εξυπηρετήσεις. Ομως θέλω να τονίσω ότι η άλλη όψη του νομίσματος, της προόδου που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι τράπεζές μας είναι πια ισχυρές». Αυτά είπε κυνικά ο Κυρ. Μητσοτάκης στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη. Εξαρτάται λοιπόν πώς βλέπεις το ποτήρι: Αν είσαι λαϊκό σπίτι χρεωμένο μέχρι τον λαιμό, το βλέπεις μισοάδειο. Σαν την τσέπη σου, απ' όπου φεύγουν δύο και τρεις δόσεις παραπάνω τον χρόνο για το δάνειο του σπιτιού. Αν είσαι όμως τραπεζίτης το βλέπεις μισογεμάτο, όπως το ταμείο σου, που φουσκώνει παραπέρα.

... οπτικής

Δεν είναι ωστόσο το μόνο ζήτημα ...«οπτικής». Για παράδειγμα, χθεσινά στοιχεία δείχνουν ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο τα φορολογικά έσοδα εκτοξεύτηκαν 1,2 δισ. ευρώ πάνω και από τους στόχους του προϋπολογισμού. Το συντριπτικό μέρος αυτής της ...υπέρβασης βαραίνει τα λαϊκά στρώματα, με την παραπέρα αύξηση των έμμεσων φόρων αλλά και τις νέες περικοπές δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες. Αν όμως είσαι από την πλευρά των επιχειρηματικών ομίλων, «χαράς ευαγγέλια» για τα κρατικά ταμεία που γεμίζουν και έρχονται να θωρακίσουν τη «ρευστότητα» και την κερδοφορία σου από τις «αναταράξεις» της καπιταλιστικής οικονομίας. Και επειδή τα συμφέροντα του λαού είναι η «άλλη όψη» εκείνων που υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό των ομίλων, θα πρέπει να τους πληρώσει με το ίδιο νόμισμα: Με τους αγώνες του και ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ!

Νερό

«Κανένας κίνδυνος εμπορευματοποίησης του νερού δεν υπάρχει», λέει η κυβέρνηση μετά το νομοσχέδιο που ψήφισε, και γελάνε και οι ...γεωτρήσεις. Αφού λοιπόν το νερό δεν κινδυνεύει να γίνει εμπόρευμα, τότε πώς εξηγούνται οι δεκάδες εταιρείες εμφιάλωσης και εμπορίας νερού, που προϋπολογίζουν τζίρο περί τα 800 εκατ. ευρώ το 2023; Τα μεγέθη τους μάλιστα επεκτείνονται με γεωμετρική πρόοδο από χρόνο σε χρόνο. Πώς εξηγείται ότι ο καθένας από μας θα ξοδέψει φέτος σχεδόν 80 ευρώ για εμφιαλωμένο νερό, καταναλώνοντας περίπου 150 λίτρα εκτός δικτύου; Κι αν όντως δεν είναι «είδος προς εμπορία», τότε πώς εξηγείται η τιμολόγησή του από τις εταιρείες - παρόχους με όρους «ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδατος συμπεριλαμβανομένου του κόστους για το περιβάλλον και για τον φυσικό πόρο», όπως ορίζεται από Οδηγία της ΕΕ; Πώς δικαιολογούνται τα κάθε είδους χαράτσια που κάνουν τον λογαριασμό «βαρύ κι ασήκωτο»; Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει για το αντίθετο, το νερό κυλάει εδώ και χρόνια στο αυλάκι της εμπορευματοποίησης, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Αυτό ακριβώς έρχεται να υπηρετήσει και η υπαγωγή των εταιρειών ύδρευσης σε Ρυθμιστική Αρχή, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς. Αν κάτι επιβεβαιώνεται λοιπόν μετά κι απ' αυτό το νομοσχέδιο, είναι η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για νερό - κοινωνικό αγαθό, σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και όλων των κομμάτων της, που το αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1868 Γεννιέται ο Μαξίμ Γκόρκι (πραγματικό όνομα Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πεσκόφ).

1871 Η Κομμούνα του Παρισιού, που ίδρυσαν οι εργάτες, έζησε μόνο 72 μέρες, αλλά η σημασία της για τον παραπέρα απελευθερωτικό αγώνα της εργατικής τάξης ήταν τεράστια.

1950 Πεθαίνει ο Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ, που την περίοδο της Κατοχής συντάχθηκε με το ΕΑΜ. Για τη στάση του αυτή, η Ιερά Σύνοδος τον καθαίρεσε από Μητροπολίτη.

1957 Αναγγέλλεται από τους Βρετανούς η απελευθέρωση του Μακαρίου από τις Σεϋχέλλες, όπου κρατούνταν εξόριστος.

1964 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ποιητής Φώτης Αγγουλές.

1965 Ξεκινά το 1ο - ιδρυτικό - Συνέδριο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (28/3 - 1/4/1965).

1969 Ο ποιητής Γ. Σεφέρης με ανακοίνωση που μοίρασε στους ξένους δημοσιογράφους καταδικάζει το δικτατορικό καθεστώς της χούντας.

...και σαν χτες

1821 Ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

1845 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, που ανακάλυψε την ύπαρξη των ακτίνων Χ και την ακτινογραφία.

1922 Συνέρχεται το 11ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκοι), που συνοψίζει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) και χαράσσει το καθήκον της επίθεσης ενάντια στα καπιταλιστικά στοιχεία.

1926 Μέσα σε συνθήκες άγριας καταστολής του εργατικού κινήματος (δικτατορία Θεόδωρου Πάγκαλου) συνέρχεται το 3ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η δικτατορία (με τις ευλογίες και τη συνεργασία των ρεφορμιστών) επεμβαίνει ανοιχτά: Συλλαμβάνει 110 αντιπροσώπους και τους κρατά έγκλειστους μέχρι τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου. Ετσι, οι ρεφορμιστές πετυχαίνουν να αποκτήσουν την «πλειοψηφία» στο Συνέδριο.

1946 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες θα του προκαλέσουν μόνιμο πρόβλημα στον αριστερό οφθαλμό. Την προηγούμενη μέρα έλαβε μέρος σε συλλαλητήριο του ΚΚΕ κατά των εκλογών της 31ης Μαρτίου και συνελήφθη από την αστυνομία, η οποία τον κακοποίησε στο νεκροτομείο της Αθήνας.

1946 Δημοσιεύεται προκήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, με την οποία καλεί τον λαό να απόσχει από τις εκλογές της 31ης Μάρτη.

1958 Στον απόηχο του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ ο Μπουλγκάνιν καθαιρείται από Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ, ενώ στη συνέχεια καθαιρείται και από την ΚΕ και του αφαιρείται ο τίτλος του Στρατάρχη.

1958 Πεθαίνει ο πεζογράφος Δημοσθένης Βουτυράς.

1961 Κλείνουν οι φυλακές της Γυάρου και μεταφέρονται σε άλλες φυλακές οι τελευταίοι 137 κρατούμενοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία πολιτικοί.

1968 Πεθαίνει ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν.

1977 Στο πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία των αερομεταφορών, 562 άτομα χάνουν τη ζωή τους - μεταξύ τους και ένας Ελληνας - όταν «Μπόινγκ 747» της ολλανδικής KLM συγκρούεται κατά την απογείωσή του με αεροσκάφος ιδίου τύπου της αμερικανικής «Παναμέρικαν», το οποίο τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο της Τενερίφης.

1980 Εκατό άτομα βρίσκουν τον θάνατο στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας όταν ανατρέπεται το «πλωτό ξενοδοχείο», δηλαδή η πλατφόρμα στην οποία κατοικούσαν οι εργαζόμενοι των συνεργείων γεωτρήσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ