Τρίτη 28 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Πάνω από 75% η συμμετοχή στις εκλογές

Εκλογες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Κούβα για την εκλογή των αντιπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, του ανώτατου νομοθετικού σώματος. Αναδείχθηκαν 470 αντιπρόσωποι (το 2018 ήταν 605) για θητεία 5 χρόνων και στη συνέχεια όσοι πήραν 50%+1 θα εκλέξουν το Κρατικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της χώρας, στις 19 Απρίλη.

Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 75,92% του εκλογικού σώματος, που αντιστοιχεί σε 6,1 εκατομμύρια πολίτες. Το 90,28% ήταν έγκυρες ψήφοι, τα λευκά 6,22% και τα άκυρα 3,50%. Η συμμετοχή ξεπέρασε αυτή του 68,5% στις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη για τα Τοπικά Συμβούλια Λαϊκής Εξουσίας, ενώ στο δημοψήφισμα για τον οικογενειακό κώδικα είχε φτάσει στο 74% και το 2009, για το νέο Σύνταγμα, στο 90%.

Ο νυν Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ σε δηλώσεις του από τη Σάντα Κλάρα, την Κυριακή, επέκρινε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εχθρική ρητορική τους όσον αφορά τις εκλογές στην Κούβα και κάλεσε τους συμπολίτες του να υπερασπιστούν την πατρίδα τους έναντι των ξένων επεμβάσεων, τονίζοντας: «Αυτή είναι ψήφος υπεράσπισης της επανάστασης, υπεράσπισης του σοσιαλισμού».

Ο Μπράιαν Νίκολς, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου, είχε μιλήσει για «έλλειψη αντιπολίτευσης και αυταρχικό καθεστώς». Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που κλιμακώνεται ο πολύμορφος αποκλεισμός από τις ΗΠΑ και η χώρα είναι αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και ελλείψεις, μετά την υποχώρηση του τουρισμού την περίοδο της πανδημίας και μια σειρά από φυσικές καταστροφές και άλλες σε υποδομές, όπως και την ένταση των προσπαθειών υπονόμευσης και εξωτερικών παρεμβάσεων.

Θυμίζουμε ότι με βάση το Σύνταγμα της Κούβας, το ΚΚ Κούβας, η ΚΝ Κούβας, οι μαζικοί φορείς, συνδικάτα, αγροτικές ενώσεις, ενώσεις γυναικών, φοιτητών κ.λπ. κάνουν προτάσεις, χωρίς να καταρτίζουν λίστες και ψηφοδέλτια. Οι Λαϊκές Συνελεύσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αποφασίζουν τα πρόσωπα που προτείνονται να είναι υποψήφιοι και θα πρέπει να πάρουν το 50%+1. Το ίδιο ισχύει και για την εκλογή στην Εθνοσυνέλευση. Επίσης, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι είναι ανακλητοί και υπάρχουν διαδικασίες λογοδοσίας καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Δικαίωμα εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 16 και εκλέγεσθαι άνω των 18 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ