Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Σύλλογο Ελλήνων Εκπαιδευτικών ΠΕ στη Γερμανία

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών ΠΕ περιοχής ευθύνης Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης Ντίσελντορφ πραγματοποίησε την Τρίτη 21 Μάρτη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, και τον Δημήτρη Κοιλάκο, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Οργανώσεων του ΚΚΕ στο εξωτερικό και υπεύθυνο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Από πλευράς του Συλλόγου, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣ Στ. Μπέλλος και η γενική γραμματέας Μ. Αθανασιάδου.

Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του Συλλόγου έθεσε τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς στα ελληνικά σχολεία και τα ΤΕΓ της Γερμανίας. Επισημάνθηκε ότι η υποστελέχωση των σχολείων και η ελλιπής υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου φέρνει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές αντιμέτωπους με σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες απαιτήσεις του έργου τους.

Αναδείχθηκε ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων και των ΤΕΓ, όπως αυτό διαμορφώθηκε μέσα από τις αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, επιτείνει τα προβλήματα.

Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν από πλευράς του Συλλόγου, ξεχωρίζει η ανάγκη διάθεσης περισσότερων αποσπασμένων εκπαιδευτικών για τη στελέχωση και λειτουργία των ελληνικών σχολείων, με κατάλληλους όρους δουλειάς και αμοιβής, ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στο υψηλό κόστος ζωής. Συζητήθηκαν, επίσης, και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και άπτονται των ευθυνών του υπουργείου Παιδείας και των Συντονιστικών Γραφείων Εκπαίδευσης (π.χ. ζητήματα υπηρεσιακών μεταβολών, στελέχωση Γραφείων Εκπαίδευσης, ζητήματα αδειών, ζητήματα επιμόρφωσης και παιδαγωγικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών κ.ά.). Επισημάνθηκε, δε, η ανάγκη να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας την ευθύνη της λειτουργίας των ΤΕΓ, να δημιουργηθούν νέα τμήματα και να διαμορφωθεί κατάλληλο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.

Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου στηλίτευσε την ανεπαρκή στήριξη της εκπαίδευσης των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περικοπή της χρηματοδότησης από το ελληνικό κράτος για τα λειτουργικά κόστη των ελληνικών σχολείων και των ΤΕΓ, την ώρα που μόνο οι λογαριασμοί Ενέργειας για τις σχολικές υποδομές έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Σήμανε, επίσης, συναγερμό για τις σχεδόν προδιαγεγραμμένες σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών με την έναρξη του νέου σχολικού έτους από το καλοκαίρι σε διάφορα κρατίδια της Γερμανίας.

Τη συνάντηση απασχόλησαν και σοβαρά ζητήματα παιδαγωγικού χαρακτήρα, όπως π.χ. η ανάγκη βελτίωσης των όρων εκμάθησης της ελληνικής, αλλά και της γερμανικής γλώσσας, δεδομένης της μεγάλης διαφοροποίησης που εντοπίζεται, η ανάγκη λειτουργίας νηπιαγωγικών τμημάτων στα ελληνικά σχολεία (σημειώνεται ότι ουσιαστικά τα τμήματα αυτά έχουν καταργηθεί), πλευρές που αφορούν τη στήριξη παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες κ.ά.

Ο Σύλλογος παρέδωσε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εκτενές υπόμνημα, όπου αναφέρονται πλήθος ζητημάτων που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές των ελληνικών σχολείων και ΤΕΓ στη Γερμανία, καθώς και επιστολή των γονέων, οι οποίοι ζητούν επίσης στήριξη στις διεκδικήσεις τους.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, δηλώθηκε η στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου και η δέσμευση για αξιοποίηση όλων των κοινοβουλευτικών μέσων για την προώθησή τους, καθώς και για ανάληψη και άλλων πρωτοβουλιών. Τονίστηκε ότι το ΚΚΕ διαχρονικά, τόσο με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, όσο και με τη δράση των Οργανώσεών του στη Γερμανία και τις άλλες χώρες, πρωτοστατεί στην ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, καθώς και στην οργάνωση και στήριξη της αγωνιστικής διεκδίκησης για την ικανοποίηση των αναγκών των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Επισημάνθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και προκαλεί τα προβλήματα που έθεσε στη συνάντηση και ο Σύλλογος. Εξάλλου, πέρα από τα ειδικά θέματα που αφορούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, η λογική που διέπει την εκπαιδευτική πολιτική ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ενιαία, είτε αφορά τα σχολεία στην Ελλάδα, είτε την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών.

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι θα διατηρήσουν τον δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας, προκειμένου η καθεμιά από τη δική της πλευρά να συμβάλει στην αποτελεσματικότητα της διεκδίκησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών και τους λειτουργούς της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ