Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κορβέτες και κολιγιές στο μενού

Τον Ιταλό υπουργό Αμυνας, Γκουίντο Κροσέτο, συνάντησε χτες ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντικείμενο συζήτησης ήταν οι κορβέτες (τρεις σε πρώτη φάση, με προαίρεση για άλλη μία) που θέλουν για το Πολεμικό Ναυτικό. Βασικοί ανταγωνιστές είναι από τη μία Ιταλοί (όμιλος «Ficantieri»), με τον τύπο πλοίου «Doha», και από την άλλη Γάλλοι («Group Naval») με τον τύπο «Gowind».

Οι προτάσεις τους λέγεται ότι κυμαίνονται σε ποσά 1,5 με 1,7 δισ. ευρώ για την κατασκευή τεσσάρων κορβετών, της πρώτης στη χώρα τους και των υπόλοιπων σε ελληνικά ναυπηγεία. Οι Ιταλοί τάζουν συνεργασία με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ΟΝΕΧ) και οι Γάλλοι με αυτά του Σκαραμαγκά (Προκοπίου), στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει κομμάτια της «πίτας» και σε ελληνικούς ομίλους, που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα των φρεγατών «Belharra» ή στη συντήρηση των μαχητικών «Rafale».

Η κυβέρνηση εξετάζει φυσικά το κόστος, το βάθος στον χρόνο αποπληρωμής αλλά και το ενδεχόμενο υπογραφής μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με την Ιταλία, όπως έγινε με τους Γάλλους στο συμβόλαιο που τους έδωσαν για τις φρεγάτες, καθώς παραμένουν πάντα σε πρώτο πλάνο οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου στην Ανατολική Μεσόγειο για τα μερίδια στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και στους διαύλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ