Σχέδια μετατροπής της Ουκρανίας σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος μετά τον πόλεμο
Με χτύπημα στην Πολωνία απείλησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, σε περίπτωση που σταλούν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. Οποιαδήποτε βοήθεια προς το Κίεβο με τέτοια αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων της συντήρησης και των επισκευών, θα θεωρηθεί «άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά της Ρωσίας», ανέφερε.
«Αν φανταστούμε ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ που θα παραδοθούν στο μέλλον θα συντηρούνται από τον στρατό τους στο έδαφος κάποιας αυθάδους Πολωνίας (...) αυτό θα είναι μια άμεση είσοδος των Ατλαντιστών στον πόλεμο κατά της Ρωσίας με όλες τις επακόλουθες συνέπειες», επισήμανε.
Ο Μεντβέντεφ τόνισε επίσης ότι «όλοι όσοι αποφασίσουν να προμηθεύσουν (επισκευάσουν) τέτοιο εξοπλισμό ή μέσα καταστροφής, μαζί με ξένους μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές, θα πρέπει να θεωρηθούν νόμιμος στρατιωτικός στόχος».
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά το Κίεβο θα λάβει δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.
Νέο στρατιωτικό πακέτο για την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει πρωτίστως πυρομαχικά, αναμενόταν να ανακοινώσουν την Παρασκευή οι ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς, στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Το πακέτο, ύψους περίπου 400 εκατ. δολαρίων, θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS και διάφορα συστήματα πυροβολικού. Θα περιλαμβάνει επίσης για πρώτη φορά γέφυρες τεθωρακισμένων οχημάτων, ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση γεφυρών για τη διέλευση χαρακωμάτων και στενών υδάτινων εμποδίων.
Την περασμένη βδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής στήριξης, 2 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας» (USAI), μέσω συμβάσεων με αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες.
Με το πακέτο της Παρασκευής, οι ΗΠΑ θα έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 32 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.
Πριν από λίγες μέρες η ΕΕ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να παράσχει κατεπειγόντως οβίδες 155 χιλιοστών στο ουκρανικό πυροβολικό.
Αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκτοξεύουν έως και 7.000 οβίδες καθημερινά, με σφοδρές μάχες φθοράς με τέτοια πυρομαχικά γύρω από το Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ), ενώ τα ρωσικά στρατεύματα εκτοξεύουν περίπου 50.000.
Η ΕΕ εξετάζει διάφορους τρόπους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις των κρατών - μελών σε πυρομαχικά και να αναπληρωθούν τα αποθέματά τους, να ενισχυθεί η παραγωγή πυρομαχικών σε ολόκληρο το μπλοκ. Στόχος είναι να ενισχυθεί παράλληλα και η ευρωπαϊκή «αμυντική» βιομηχανία, η οποία πλέον θα παράγει όπλα και πυρομαχικά για να προμηθεύει το Κίεβο.
Οπως αναφέρουν αξιωματούχοι, έχει αυξηθεί ο αριθμός των «προθύμων» μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ για κοινές συμβάσεις προμηθειών για τον «εξορθολογισμό» των «αμυντικών» παραγγελιών και την ενθάρρυνση των κατασκευαστών να επεκτείνουν την παραγωγή τους.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στη Στοκχόλμη την επόμενη βδομάδα, με στόχο να υπάρξει μια επί της αρχής συμφωνία, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 - 24 Μάρτη να γίνει τυπικά η έγκρισή της.
Την Παρασκευή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, όπου συζητήθηκε η ενίσχυση «αντιτρομοκρατικών μέτρων» για την προστασία υποδομών που διαχειρίζονται οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Είχε προηγηθεί καταγγελία της Μόσχας ότι την Πέμπτη Ουκρανοί σαμποτέρ άνοιξαν πυρ εναντίον ενός κινούμενου αυτοκινήτου στην περιοχή του Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σκοτώνοντας έναν άμαχο και τραυματίζοντας ένα παιδί.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκηνοθέτησε μια «προβοκάτσια», αλλά υπαινίχθηκε επίσης ότι κάποιας μορφής επιχείρηση διενεργήθηκε από Ρώσους αντικυβερνητικούς.
Σε δύο βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο - η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει αποδειχθεί - ένοπλοι άνδρες, που αυτοαποκαλούνται «Σώμα Ρώσων Εθελοντών», δήλωσαν ότι διέσχισαν τα σύνορα για να πολεμήσουν το «καταραμένο καθεστώς του Πούτιν και του Κρεμλίνου».
Χαρακτηρίζοντας τους εαυτούς τους Ρώσους «απελευθερωτές», οι ένοπλοι κάλεσαν τους Ρώσους να πάρουν τα όπλα και να ξεσηκωθούν εναντίον των αρχών. Είπαν ότι δεν άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων.
Σε μια ακόμη κίνηση που υποδηλώνει κλιμάκωση του πολέμου και στρατιωτικοποίηση της ρωσικής οικονομίας, ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα που καθορίζει νέους κανόνες για τον αυστηρότερο έλεγχο των εταιρειών που δεν εκπληρώνουν τις «αμυντικές» συμβάσεις σε περίπτωση επιβολής στρατιωτικού νόμου.
Σύμφωνα με το διάταγμα, το κράτος θα αποκτήσει την εξουσία να κρατικοποιεί επιχειρήσεις που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει στρατιωτικών συμβάσεων κατά την περίοδο του στρατιωτικού νόμου, αναστέλλοντας τα δικαιώματα των ιδιοκτητών και των μετόχων.
Παράλληλα με τη στρατιωτική κλιμάκωση και τους εξοπλισμούς που αποστέλλονται στο Κίεβο, με στόχο, όπως αναφέρεται, να αντεπιτεθεί την άνοιξη, «τρέχουν» και παρασκηνιακά παζάρια για τους όρους τερματισμού του πολέμου και την «επόμενη μέρα» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Δύση οραματίζεται τη μεταπολεμική Ουκρανία ως ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος, με σύγχρονους δυτικούς εξοπλισμούς και Ενοπλες Δυνάμεις εκπαιδευμένες και οργανωμένες με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές, ακόμη και χωρίς επίσημη ένταξη της χώρας.
Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» (WSJ), σύμφωνα με το οποίο Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία επεξεργάζονται μια «αμυντική συμφωνία», που θα κατοχυρώνει ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας μεταπολεμικά, θεωρώντας ότι το Κίεβο θα ενθαρρυνθεί για «ειρηνευτικές» συνομιλίες αργότερα φέτος.
Ο εν λόγω σχεδιασμός μάλιστα «διέρρευσε» τις ίδιες μέρες που η Κίνα παρουσίασε το δικό της «ειρηνευτικό» σχέδιο για την «πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης».
Η WSJ επικαλείται αξιωματούχους των τριών κυβερνήσεων (Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας), σημειώνοντας ότι ορισμένοι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι του Κιέβου έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν κατά πόσο οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να ανακτήσουν όλα τα εδάφη που ελέγχει η Ρωσία από το 2014 στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία, και κατά πόσο τα κράτη του ΝΑΤΟ θα μπορούν να τροφοδοτούν στρατιωτικά μια μακρόχρονη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, αναφέρει το δημοσίευμα, ενέκρινε προσχέδιο «αμυντικής συμφωνίας». Η προτεινόμενη ΝΑΤΟική συμφωνία δεν περιλαμβάνει δέσμευση για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ούτε δεσμεύσεις που απορρέουν από το άρθρο 5, αλλά εγγυήσεις για πρόσβαση του Κιέβου σε μεγάλο εύρος ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων, για εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και στενή ένταξή τους στις εφοδιαστικές αλυσίδες των δυτικών πολεμικών βιομηχανιών.
Εξάλλου, η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε σύγχρονα ΝΑΤΟικού τύπου μαχητικά αεροσκάφη, πιθανώς για «μετά το τέλος του πολέμου», ενώ οι ηγέτες του G7 δήλωσαν έτοιμοι για «εγγυήσεις ασφαλείας και άλλες δεσμεύσεις ώστε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί, να εξασφαλίσει ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον και ικανότητα αποτροπής μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας».
Το δημοσίευμα της WSJ κάνει λόγο για πρόταση «ειρηνευτικής» συμφωνίας, η οποία ενδέχεται να συζητηθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά Βρετανός αξιωματούχος, «η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ πρέπει να παράσχει μια καθαρή προσφορά στην Ουκρανία, ώστε να δώσει στον Πρόεδρο Ζελένσκι μια πολιτική νίκη, την οποία θα μπορεί να παρουσιάσει ως κίνητρο για διαπραγματεύσεις».
Πρόσθεσε δε ότι «οι πόλεμοι της Ρωσίας έχουν μια τάση να παγώνουν και μετά να ξεπαγώνουν, γι' αυτό η Ουκρανία θα χρειαστεί μεγαλύτερες εγγυήσεις από εμάς».
Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι στη συνάντηση στο Παρίσι με τον Ζελένσκι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, του πρότειναν να αρχίσει να σκέφτεται ενδεχόμενες συνομιλίες με τη Μόσχα και «δύσκολες αποφάσεις».
Ολα αυτά μαρτυρούν ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη «έχει μέλλον» και σε βάθος χρόνου όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα προετοιμάζονται για μια τέτοια προοπτική.
Μιλώντας την Πέμπτη στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ο Σολτς επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο και Δυτικοί «σύμμαχοι» βρίσκονται σε συνομιλίες με το Κίεβο για «μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας» στο πλαίσιο της προετοιμασίας για «ειρήνη» στην Ουκρανία. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στο πλαίσιο της «αλλαγής εποχής» που σηματοδότησε η ρωσική εισβολή.