Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στο υπουργείο Εργασίας από το Σωματείο Εργαζομένων
Οπως καταγγέλλεται, απολύονται από όλους τους κλάδους εργαζόμενοι που δουλεύουν στις δομές 8 και 10 χρόνια, με ανανεωμένες συμβάσεις εργασίας και δικαιώματα - ψίχουλα, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
«Είναι αδύνατον να είναι σε βάρδια δύο βρεφονηπιοκόμοι με 12 παιδιά, ή ένας κοινωνικός επιμελητής με 18 παιδιά, για να καλυφθούν οι ανάγκες τους με αξιοπρέπεια αμφοτέρων και να τηρηθούν όλα τα μέτρα για την ασφαλή διαβίωσή τους», σημειώνει το Σωματείο, υπογραμμίζοντας ότι οι ελάχιστες δημόσιες δομές παιδικής προστασίας λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας, ενώ στο «Μητέρα» είναι κλειστά 4 τμήματα, στο Αναρρωτήριο Πεντέλης άλλα 4 και στα παιδιατρικά νοσοκομεία φιλοξενούνται δεκάδες παιδιά με εισαγγελική εντολή, γιατί έχουν κλείσει τμήματα σε δημόσιες δομές και δεν υπάρχει χώρος φιλοξενίας.
«Τα φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος ανήλικων παιδιών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, και οι εξελίξεις στις ιδιωτικές δομές - ΜΚΟ παιδικής προστασίας, αποδεικνύουν ότι τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Υγεία, την Πρόνοια και τα ίδια τα παιδιά.
Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, στη λογική της μείωσης των δημοσίων δαπανών, του κόστους - οφέλους (κόστος για το κράτος και όφελος για τους επιχειρηματίες "φιλάνθρωπους" του χώρου), έφεραν σε αυτήν την κατάσταση τις δημόσιες δομές προστασίας του παιδιού», σημειώνει το Σωματείο και αναδεικνύει ότι «αντεργατικές, αντιπαιδαγωγικές, αντιεπιστημονικές, ελαστικές σχέσεις εργασίας κυριαρχούν σε όλες τις δομές».
«Τα παιδιά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, δεν είναι αντικείμενα», διαμηνύει το Σωματείο. Τονίζει ότι η ευθύνη για όλη αυτήν την κατάσταση «βαραίνει τη διοίκηση, το υπουργείο, την κυβέρνηση και όλες τις προηγούμενες, που έφεραν τα πράγματα ως εδώ» και απαιτεί:
Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Δεν δεχόμαστε τα παιδιά χωρίς οικογένεια ή με ακατάλληλη οικογένεια ή παιδιά που έχουν βιώσει την ενδοοικογενειακή βία να μην έχουν την ιδιαίτερη ψυχοκοινωνική στήριξη που χρειάζονται, από κατάλληλη διεπιστημονική ομάδα, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της και στηρίζει τα αιτήματα του Σωματείου. Καταγγέλλει την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, «που έχουν αφήσει τα ελάχιστα δημόσια ιδρύματα παιδικής προστασίας σοβαρά υποστελεχωμένα, να στενάζουν κάτω από την πίεση της υποχρηματοδότησης» και την ίδια στιγμή «καθιστούν την παιδική προστασία πεδίο κερδοφορίας για ιδιώτες και ΜΚΟ».