Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ «SOS» ΤΟΥ ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Να μην κλείσει ο 7ος ξενώνας, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 12/7 στο Αναρρωτήριο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων «Ξενώνα Βρεφών SOS» και του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΠΠ «Μητέρα και Παιδουπόλεις» με φορείς της Πεντέλης και της ευρύτερης περιοχής. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Αναρρωτήριο Πεντέλης την Τρίτη 12 Ιούλη στις 10 π.μ., προκειμένου να επιδοθεί στον διευθυντή του Αναρρωτηρίου το ψήφισμα των φορέων με τα δίκαια αιτήματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι εργαζόμενες των «Παιδικών Χωριών SOS», οι οποίες στελεχώνουν τον 7ο ξενώνα του Αναρρωτηρίου, ενημερώθηκαν ότι το πρόγραμμα λειτουργίας του λήγει τέλη Ιούλη. Το εν λόγω πρόγραμμα λειτουργεί ύστερα από σύμπραξη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ) με τα «Παιδικά Χωριά SOS», με χρηματοδοτήσεις άλλοτε από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και τώρα από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εφοπλιστών (ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ). Τα «Παιδικά Χωριά SOS», που προτάσσουν την ευαισθησία τους για τα παιδιά ως γνώμονα για να επενδύσουν στη «φροντίδα» τους, τώρα αποχωρούν, γιατί δεν βρίσκουν χρηματοδότες.

«Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τη διοίκηση, τα παιδιά "είναι του Αναρρωτηρίου"! Αρα, το Αναρρωτήριο ας βρει λύση. Οι εργαζόμενες μένουμε χωρίς δουλειά και τα παιδιά χάνουν τα πρόσωπα φροντίδας τους, τη μοναδική σταθερά που έχουν.

Δεν θα δεχτούμε ο τρόπος που θα βρει η διοίκηση του ΚΚΠΠΑ να λύσει το πρόβλημα λειτουργίας του 7ου θαλάμου να είναι το γνωστό πρόχειρο μπάλωμα των επικουρικών, του φτηνού εργατικού δυναμικού μέσω ΟΑΕΔ (που δεν κάνει νύχτες και αργίες!) και της μετακίνησης εργαζομένων από άλλες - ήδη υποστελεχωμένες - δομές (Αναρρωτήριο, "Μητέρα", "Αγ. Ανδρέας", "Αγ. Βαρβάρα"). Δεν πρόκειται να ανεχτούμε καμία ελαστική μορφή εργασίας, ούτε την υποστελέχωση του θαλάμου, δηλαδή την υποβάθμιση του χώρου εργασίας μας, που είναι ταυτόχρονα, έστω προσωρινά, σπίτι των παιδιών!».

Οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν ότι αυτή η υποστελέχωση των δημόσιων δομών Πρόνοιας, αλλά και η ανάθεση της παιδικής προστασίας σε ιδιώτες - ΜΚΟ κ.λπ., αποτελούν μερικούς από τους τρόπους να υλοποιηθεί το συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για κλείσιμο των δομών παιδικής προστασίας, στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης. Και ξεκαθαρίζουν: «Τα παιδιά χωρίς οικογένεια είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να την αναλάβει! Οι δομές παιδικής προστασίας είναι απολύτως αναγκαίες και θα συνεχίσουν να είναι, μέχρι τα παιδιά αυτά να πηγαίνουν σε οικογένειες με όρους ασφάλειας για τα ίδια. Οι συνθήκες λειτουργίας τους, λοιπόν, πρέπει να είναι αξιοπρεπείς για τα ίδια και για τους εργαζόμενους, και να λειτουργούν με σύγχρονα επιστημονικά προγράμματα».

Η Επιτροπή Αγώνα, με το Σωματείο Εργαζομένων στο «Μητέρα και Παιδουπόλεις», το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, η Ομάδα Γυναικών Μελισσίων - Πεντέλης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαρουσίου και όμορων δήμων, που οργανώνουν και την κινητοποίηση, απαιτούν να μην υπάρξει καμία απόλυση στον 7ο ξενώνα, να περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι των SOS στο ΚΚΠΠΑ, να γίνουν μαζικές προσλήψεις και να μονιμοποιηθεί το προσωπικό.

Και κορονοϊός στον ξενώνα

Στα παραπάνω ήρθε τις τελευταίες μέρες να προστεθεί και διασπορά COVID στον 7ο ξενώνα. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι με ευθύνη της κυβέρνησης «δεν τηρούνται ούτε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας» σε έναν χώρο που φιλοξενεί αυτήν τη στιγμή 9 βρέφη. «"Πέφτουν" ένα - ένα τα παιδιά και οι εργαζόμενοι από COVID. Οσα παιδιά νοσούν με κορονοϊό θα έπρεπε να απομονωθούν σε άλλο θάλαμο, με ξεχωριστό προσωπικό, προκειμένου να μην κολλήσουν και τα υπόλοιπα. Προφανώς με την τεράστια έλλειψη προσωπικού κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Ανθρωποι δουλεύουν διπλοβάρδιες, σερί νύχτα, ανεβάζουν πυρετό, σε εμένα ανακλήθηκε η άδειά μου», λέει στον «Ριζοσπάστη» η Μ. Δ., εργαζόμενη στον ξενώνα η οποία καλείται να «συνυπάρξει με τον ιό». «Τα παιδιά που νοσούν εξακολουθούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο, σε διαφορετικό δωμάτιο, και να φροντίζονται από το ίδιο προσωπικό, μιας και μόνο 3 εργαζόμενες δεν νοσούμε. Ταΐζουμε παιδί με COVID, τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας, και αμέσως μετά ταΐζουμε το υγιές παιδί. Οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και εργασίας των φροντιστών τους έχουν και κόστος για την υγεία αμφότερων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ