Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προειδοποιεί για ύφεση η επικεφαλής του ΔΝΤ

«Σκοτεινές» είναι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία δήλωσε χτες στο «Reuters» ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «παγκόσμιας ύφεσης» το 2023 λόγω των αυξημένων κινδύνων.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε ότι τις επόμενες βδομάδες το Ταμείο θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το τρέχον έτος, για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο. Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη του ΔΝΤ αναμένεται στα τέλη Ιούλη και, όπως ανέφερε η επικεφαλής του, θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και συγκεκριμένα τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, τις σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων, την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης, είπε ότι «ο κίνδυνος έχει αυξηθεί, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Θα είναι ένα δύσκολο 2022, αλλά ίσως και ένα πιο δύσκολο το 2023».

Η Γκεοργκίεβα εντοπίζει μεγαλύτερους κινδύνους στους εισαγωγείς Ενέργειας, ενώ για τις οικονομίες που εξάγουν ενεργειακά εμπορεύματα σημείωσε ότι βρίσκονται σε πιο «σταθερό έδαφος». Καταλήγοντας χαρακτήρισε την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας «απαραίτητο τίμημα» για τη σταθερότητα των τιμών...

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι δηλώσεις του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, ο οποίος προειδοποίησε τις τράπεζες της Ευρωζώνης ότι στους υπολογισμούς τους για την καταβολή μετοχικού μερίσματος θα πρέπει να συνυπολογίσουν και τον κίνδυνο ύφεσης. Οπως είπε, οι τράπεζες θα πρέπει να συμπεριλάβουν στους υπολογισμούς τους τα «επικαιροποιημένα δυσμενή μακροοικονομικά σενάρια και ιδίως τα σενάρια ύφεσης».

Το Καζακστάν αναζητεί εναλλακτικές οδούς για το πετρέλαιό του

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κ. Τοκάγεφ δήλωσε ότι η χώρα του χρειάζεται να διαφοροποιήσει τις οδούς μεταφοράς του πετρελαίου της, μετά την εντολή που έδωσε ρωσικό δικαστήριο στην Κοινοπραξία Αγωγού Κασπίας (CPC) να αναστείλει τη δραστηριότητα του αγωγού για 30 μέρες, εξαιτίας «περιβαλλοντικών προβλημάτων».

Ο εν λόγω αγωγός είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και διοχετεύει πάνω από 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, από το Καζακστάν στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τοκάγεφ ζήτησε να ξεκινήσει μελέτη για την κατασκευή πετρελαϊκού αγωγού κατά μήκος της Κασπίας Θάλασσας ο οποίος θα παρακάμπτει τη Ρωσία. Παράλληλα θέτει ως στόχο την αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών της χώρας στην Κασπία, τα οποία χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας».

Εκπρόσωπος του Τοκάγεφ, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ανέφερε ότι το Καζακστάν «δεν κάνει κινήσεις για να βλάψει τα συμφέροντα» της Ρωσίας και «ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες κινήσεις για το Καζακστάν αντίστοιχα».

Η Μόσχα κρατικοποιεί τον αγωγό «Σαχαλίν 1»

Χτες ο επικεφαλής της επιτροπής Ενέργειας της ρωσικής κρατικής Δούμας, Π. Ζαβάλνι, δήλωσε ότι ο αγωγός πετρελαίου και αερίου «Σαχαλίν 1» θα τεθεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας, όπως έχει ήδη γίνει με τον «Σαχαλίν 2».

Στην κοινοπραξία διαχείρισης του αγωγού συμμετείχαν τέσσερις εταιρείες - η ρωσική «Rosneft», η αμερικανική «ExxonMobil», η ιαπωνική SODECO και η ινδική «ONGC Videsh» - με την «ExxonMobil» να έχει αποχωρήσει ήδη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ