Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προδιαγεγραμμένα εγκλήματα τα 120 εργατικά «ατυχήματα» στον δήμο

«Το νέο εργατικό "ατύχημα", με τον τραυματισμό δύο εργατριών καθαριότητας σε απορριμματοφόρο, φέρνει στο προσκήνιο ξανά τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα» και «έρχεται να προστεθεί στα συνολικά 120 (!) τέτοια περιστατικά, μόνο την τελευταία τριετία στις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης», σημειώνει η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή το «ατύχημα» που έγινε το Σάββατο 4/2, στην οδό Κωλέττη της Β' Δημοτικής Κοινότητας.

Καταγγέλλει ότι πρόκειται για «προδιαγεγραμμένα εγκλήματα», λόγω εντατικοποίησης και απουσίας μέτρων και μέσων ατομικής προστασίας. Αλλωστε, η δημοτική αρχή «στέλνει στα δικαστήρια τους εργαζόμενους όταν διεκδικούν ακόμα και τα ελάχιστα που προβλέπουν οι νόμοι. Χαρακτηριστικά, την ώρα του "ατυχήματος", δεν λειτουργούσε η πίσω κάμερα του απορριμματοφόρου, δεν είχαν οι εργαζόμενες ούτε τα απαραίτητα μποτάκια ασφαλείας!», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος.

«Αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλά "η κακιά στιγμή". Κάθε εργατικό ατύχημα έχει την ίδια υπογραφή: Την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που ακολουθούν πιστά και οι διοικήσεις των δήμων, όπως και η διοίκηση Ζέρβα στον δήμο Θεσσαλονίκης», σημειώνει. Στη συνέχεια αναδεικνύει ότι οι μεθοδευμένες ελλείψεις προσωπικού ή Μέσων Προστασίας εκτός από το ότι καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε αυτές τις συνθήκες και την πόλη στη δραματική χειροτέρευση της καθαριότητας «καλλιεργούν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση και της καθαριότητας που προωθούν τόσο η ΝΔ και οι δήμαρχοι», «όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη "συγκαλυμμένη" πρόταση για ΚΟΙΝΣΕΠ ("εργολαβίες των ίδιων των εργαζομένων")».

Η ΤΟ δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για άμεση διασφάλιση όλων των ατομικών μέσων προστασίας με ευθύνη του δήμου και αποζημίωσή τους, όταν τα πληρώνουν οι ίδιοι, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, με καμία μορφή, από καμία κυβέρνηση, για Συλλογικές Συμβάσεις - μισθούς και εργασιακά δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ