Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Προμηνύει μεγαλύτερη επίθεση στα μισθολογικά δικαιώματα των καλλιτεχνών

Το ΚΚΕ απαίτησε την απόσυρση του ΠΔ και της τροπολογίας και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των καλλιτεχνών

Η κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό, να αποσύρει εδώ και τώρα το ΠΔ 85/2022 και την τροπολογία της, με την οποία τελικά προχωρά σε νέα επίθεση στα μισθολογικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και να κάνει δεκτά τα δίκαια αιτήματά τους όπως και αυτά των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών, απαίτησε χτες, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Η ομιλία του αφορούσε ακριβώς στην τροπολογία της κυβέρνησης η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και η οποία ψηφίστηκε χτες το απόγευμα με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελ. Λύσης.

Το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ ο Γ. Δελής ανέδειξε πως η τροπολογία της κυβέρνησης είναι ένας ελιγμός μπροστά στην αποφασιστικότητα που έχουν δείξει εδώ και τόσον καιρό οι καλλιτέχνες με σταθμό τη μεγάλη, χτες και προχτές, πανκαλλιτεχνική 48ωρη απεργία. Ενώ η μαζικότητα των κινητοποιήσεων ήταν που ανάγκασε και τον πρωθυπουργό σε προσωπική παρέμβαση.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η τροπολογία οδηγεί «σε μειώσεις μισθών και σε μια ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος των καλλιτεχνών για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, που κατατρώει τους μισθούς όλων των εργαζομένων». Πρόκειται, ανέφερε ο Γ. Δελής, για «καθυστερημένη εφαρμογή μιας μνημονιακής δέσμευσης από το τρίτο μνημόνιο του 2015, που ψήφισαν μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, η οποία έως τώρα, ναι μεν δεν είχε εφαρμοστεί, αλλά διατηρούνταν σε ισχύ από όλες τις κυβερνήσεις». Μάλιστα, τώρα το μέτρο αυτό επεκτείνεται πια με την τροπολογία και στους ΟΤΑ, όπου έως τώρα δεν ίσχυε!

Με απλά λόγια η κυβέρνηση, τόνισε ο Γ. Δελής, «βρήκε, έτοιμο το έδαφος να την περιμένει, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έριξε μπόλικο νερό στο μύλο της διαφοροποίησης των πτυχίων των καλλιτεχνών, δημιουργώντας άλλα πτυχία πριν κι άλλα πτυχία μετά το 2003, άρα και καλλιτέχνες εργαζόμενους πολλών κατηγοριών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι αν ενδιαφερόταν η κυβέρνηση, το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να ικανοποιήσει τα αιτήματα των καλλιτεχνών και των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών, οι οποίοι διεκδικούν τη συγκρότηση συστήματος δημόσιων και δωρεάν ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, την άμεση υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις 20% στους μισθούς και χωρίς καμία χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Ωδείων από αυτά της κατηγορίας ΤΕ που είναι σήμερα. Ουσιαστικά μέτρα αναβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών και της αξίας των πτυχίων, όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια έως και το πανεπιστήμιο.

Τόνισε ότι οι καλλιτέχνες με τον δίκαιο αγώνα τους «καταλαβαίνουν πως η πραγματική δύναμη βρίσκεται στα δικά τους χέρια και όχι στο αστικό πολιτικό σύστημα, που ούτε θέλει ούτε μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ούτε και στις δικές τους. Σε αυτόν τον αγώνα τους, οι καλλιτέχνες θα έχουν το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό τους, μέσα και έξω από τη Βουλή και το ξέρουν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ