Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Τα οξυμένα προβλήματα του λαού επιβεβαίωση του τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη

Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής αναδείχθηκαν από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων

RIZOSPASTIS

Τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία και την Παιδεία, αλλά και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής, οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, αναδείχθηκαν μέσα από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων του Κιλκίς που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Δραματική κατάσταση στις δομές Υγείας

Για τη δραματική κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας μίλησε ο Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς. Οπως είπε, ο νομός Κιλκίς έχει 2 νοσοκομεία (σε Κιλκίς και Γουμένισσα), 2 Κέντρα Υγείας και περίπου 35 έδρες Περιφερειακών Ιατρείων, με το ζήτημα της υποστελέχωσης να είναι κυρίαρχο. «Αυτό που γίνεται αυτήν τη στιγμή στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν έχει ξαναγίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά και στάθηκε ειδικότερα στο παράδειγμα της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Κιλκίς, που καλύπτει και τη Μονάδα Ιογενών Λοιμώξεων και όλα τα παθολογικά περιστατικά στις εφημερίες, και έχει απομείνει με 3 παθολόγους. «Με 3 παθολόγους είναι επιστημονικά αδύνατον να καταρτιστεί πρόγραμμα εφημεριών, είναι πια επικίνδυνες οι καταστάσεις, επικίνδυνες οι εφημερίες για γιατρούς και ασθενείς», είπε.

Στο ίδιο πνεύμα ο Θόδωρος Αποστολίδης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κιλκίς, σημείωσε ότι στο Νοσοκομείο Κιλκίς υπηρετούν 35 ειδικευόμενοι, από 49 που προβλέπονται, στο μόνιμο προσωπικό 50, από 86 που προβλέπονται, οι επικουρικοί αυξάνονται και σήμερα έφτασαν τους 10. Ομως, επειδή και πάλι δεν επαρκούν, χρησιμοποιούνται 14 μετακινούμενοι από άλλους φορείς, από άλλες υγειονομικές μονάδες και ιδιώτες γιατροί για την κάλυψη εφημεριών. Ανάλογες είναι οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό, διοικητικό, παραϊατρικό προσωπικό. «Αντί να εκμεταλλευτούμε την περίοδο της πανδημίας για την ενδυνάμωση των νοσοκομείων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, παραμένουμε ουραγοί. Αυτό οδήγησε σε παραπέρα εξουθένωση του προσωπικού», είπε, για να προσθέσει πως όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται. Και ανέφερε το παράδειγμα εξουθένωσης, λέγοντας ότι από τους 4 αναισθησιολόγους νόσησαν οι 3 και έμεινε ένας να κάνει 10 συνεχόμενες εφημερίες. Ξεκαθάρισε, έτσι, ότι απαιτούνται άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις.

Ο Πασχάλης Μασούρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς, αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσαν οι υγειονομικοί την περίοδο της πανδημίας και στις δύσκολες συνθήκες όπου εξακολουθούν να δουλεύουν, οδηγώντας το προσωπικό σε μαζικές παραιτήσεις. Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα υποδομής (η πρώτη πτέρυγα ανεγέρθηκε το 1936), στα σοβαρά προβλήματα στο κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών, στην παραχώρηση των πλυντηρίων, της φύλαξης, της σίτισης και της καθαριότητας σε εργολάβους. Ανέδειξε την απουσία ΜΕΘ, την περιορισμένη λειτουργία του αξονικού τομογράφου και του ψηφιακού μαστογράφου, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ο Κώστας Κατσιάνος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων. «Εχουμε καταγράψει 200 σκευάσματα πρώτης γραμμής σε έλλειψη για όλο το φάσμα των παθήσεων. Η κατάσταση χειροτερεύει, οι φαρμακοποιοί κάνουμε αγώνα να βρούμε φάρμακα να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς». Και σημείωσε ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τις μειωμένες εισαγωγές και τις αυξημένες «παράλληλες εξαγωγές» από τις φαρμακευτικές εταιρείες, επειδή οι τιμές στο εξωτερικό είναι μεγαλύτερες. Επίσης τόνισε ότι τα μέτρα του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα.

«Μάχη» δίνουν αγρότες, επαγγελματίες και νέοι επιστήμονες

Ο Κωνσταντίνος Γρίβας, πρόεδρος των Λαϊκών Αγορών Κιλκίς, ανέφερε ότι σήμερα οι λαϊκές αγορές αποτελούν «όαση» στην ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα. «Παράγουμε και διαθέτουμε τα προϊόντα μας σε καλή ποιότητα και τιμές ασυναγώνιστες», είπε, όμως στηρίζονται και προβάλλονται οι μεγάλες επιχειρήσεις. Μάλιστα, με τη νέα νομοθεσία για τις λαϊκές αγορές, αντιμετωπίζουν ασφυκτικές συνθήκες.

Ο Σίμος Παντελίδης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικών, έθεσε επιτακτικά το ζήτημα κατάργησης κάθε μορφής προστίμου για το myDATA, αλλά και την ανάγκη θεσμοθέτησης άδειας ασθενείας για τον λογιστή και άδειας μητρότητας για τις γυναίκες λογίστριες. Επίσης την ανάγκη για θεσμοθέτηση άδειας του λογιστή τον μήνα Αύγουστο, χωρίς καμία δηλωτική υποχρέωση. Αμεσα μέτρα για την ακρίβεια, κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και σε Ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κ.λπ.

Ο Γιάννης Φαχουρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, ανέφερε ότι ο νομός είχε τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, καθώς οι νέοι άνθρωποι, κυρίως επιστήμονες, αναγκάζονται να φύγουν εκτός Ελλάδας. Και αναρωτήθηκε πόσο μπορεί να αποτελούν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας οι μισθοί των 650 ευρώ που προσφέρει η βιομηχανία στο Κιλκίς, που κατά τ' άλλα παινεύεται για τα μεγάλα της κέρδη, ή να αποτελεί λύση για τον δύσμοιρο αγρότη, που καλλιεργεί σιτάρι σε ξερικά χωράφια, το ξεπούλημα της γης σε ομίλους που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες παντού.

Ο Σπύρος Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς, αναφέρθηκε στη μάχη για να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους και στην επέλαση του εμπορικού κεφαλαίου, λέγοντας ότι «δεν νομίζω να μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι, προσπαθούμε να μείνουμε ανοιχτοί αλλά κάθε μέρα κλείνουν επιχειρήσεις». Και τόνισε ότι η μεγάλη φορολογία και τα χαμηλά εισοδήματα αναγκάζουν τον κόσμο να περιορίζει τις αγορές του στα είδη πρώτης ανάγκης.

Η Καλλιόπη Σμυδάκη Χαμουρούδη, «ωφελούμενη» του προγράμματος προεργασίας του ΟΑΕΔ στον δήμο Παιονίας, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της καθυστέρησης της πληρωμής τους, καταγγέλλοντας ότι το κράτος ουσιαστικά τους εκπαιδεύει στην απληρωσιά, στην ανέχεια. Τους αναγκάζει να κάνουν δυο και τρεις δουλειές για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, ενώ αρκετοί «ωφελούμενοι» παραιτούνται για να βρουν αλλού δουλειά. Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό - είπε - αλλά γενικευμένο. Ενημέρωσε ότι χθες οι «ωφελούμενοι» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΥΠΑ Γουμένισσας και μετέφερε την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Πολύ μεγάλα τα προβλήματα στην Παιδεία

Ο Γιάννης Τουλγαρίδης, πρόεδρος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παιονίας, είπε ότι «δεν κατανοούμε αυτό που κάνει το υπουργείο. Με τα τόσα προβλήματα, το μόνο που τους νοιάζει είναι η αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων. Μα θα πρέπει πρώτα να έχουμε σχολεία και εκπαιδευτικούς για να μπορούν να αξιολογηθούν». Αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς Ειδικής αγωγής, στις μετακινήσεις για την κάλυψη μέρους των αναγκών και στη δυσκολία των νεοδιόριστων να ζήσουν αξιοπρεπώς, εξαιτίας των χαμηλών μισθών. Επίσης, στην ανάγκη ενίσχυσης των σχολικών επιτροπών με επιπρόσθετες γενναίες επιχορηγήσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και στις μεγάλες απαιτήσεις συντήρησης λόγω της παλαιότητας των υποδομών. Τέλος, σημείωσε την ανάγκη να προχωρήσει η ανέγερση του 4ου Δημοτικού στο Πολύκαστρο.

Η Αναστασία Μπίτου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που βίωσαν εκπαιδευτικοί και μαθητές την περίοδο της πανδημίας, στο οξυμένο πρόβλημα με τη σχολική στέγη, στις ελλείψεις εκπαιδευτικών, στην αξιολόγηση και στην καθυστέρηση στη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων. «Βαθιά πληγή αποτελεί η Ειδική Αγωγή», είπε, αναδεικνύοντας τα κενά σε εκπαιδευτικούς αυτής της ειδικότητας, τις ελλείψεις στην Παράλληλη Στήριξη, για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης, στα υπεράριθμα τμήματα, με 27 μαθητές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, που καθιστούν αδύνατο το έργο των εκπαιδευτικών.

Και ο Γιώργος Ξενέλης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κιλκίς, αναφέρθηκε στα προβλήματα στην Εκπαίδευση και στα μεγάλα κενά εκπαιδευτικών. Οπως είπε, από τους 600 εκπαιδευτικούς στο Κιλκίς οι 150 είναι αναπληρωτές και μέχρι και σήμερα υπάρχουν 12 κενά Ειδικής και Γενικής Αγωγής. «Ολη τη χρονιά έρχονται και φεύγουν, παραιτούνται γιατί δεν τους συμφέρει να δουλέψουν με 850 ευρώ, για να γίνουν δόκιμοι και να πρέπει να αξιολογηθούν για να γίνουν μόνιμοι, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και με τόσες σπουδές, σε σχολεία με τόσες ελλείψεις σε εξοπλισμό - υποδομές», είπε. Σε ό,τι αφορά το στεγαστικό, ανέφερε ότι έχει πολλά χρόνια να χτιστεί σχολείο και τα παιδιά στοιβάζονται σε υπόγεια, σε ισόγεια, δίπλα σε λεβητοστάσια, επειδή λείπουν σχολεία. «Υπάρχουν σχολεία άστεγα», όπως το 2ο ΕΠΑΛ, που φιλοξενείται στο κτίριο του ΟΑΕΔ.

Η Κατερίνα Αμανατιάδου, δασκάλα Ειδικής Αγωγής, εκπρόσωπος των νεοδιόριστων, μίλησε για την «πονεμένη γενιά των εκπαιδευτικών» που βιώνει την πολιτική απαξίωσης των πανεπιστημιακών τίτλων και πρέπει διαρκώς να αναζητεί μεταπτυχιακά και διδακτορικά επί πληρωμή, για να αξιολογηθεί. Ενώ ανέδειξε και τη συνειδητή υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής.

Ο Γιώργος Βλάχος, πρόεδρος του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου Κιλκίς, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης και δημιουργίας υποδομών, για να μπορέσουν να αναπτύξουν το πολύτιμο έργο τους για τη νεολαία.

Στη σύσκεψη υπόμνημα κατέθεσαν: Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Καθαριστριών Κιλκίς, Ομάδα Παραγωγών «Εύορη γη» (Αμπελοκαλλιεργητών) Γουμένισσας, Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Συντεχνία Αρτοποιών Κιλκίς «Ο Προφήτης Ηλίας». Το «παρών» έδωσαν ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΑ Κιλκίς και το Νομαρχιακό Τμήμα Κιλκίς της ΑΔΕΔΥ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ