Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 80ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ
«Ούτε βήμα πίσω» για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος της ανατροπής με δυνατό ΚΚΕ

Ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις τιμής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη μάχη του Στάλινγκραντ, με πλήθος κόσμου να συμμετέχει στην εκδήλωση των Οργανώσεων Νότιου Τομέα που έγινε το απόγευμα στον κινηματογράφο «Καλυψώ» στην Καλλιθέα.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η Ρούλα Ελευθεριάδου, πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθήνας, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα του ΚΚΕ, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η νικηφόρα έκβαση της μάχης του Στάλινγκραντ έδειξε την υπεροχή του σοσιαλισμού κατά του καπιταλισμού που γεννάει τον φασισμό. Το Στάλινγκραντ ήταν και είναι σταθμός της Ιστορίας, αποτύπωμα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, έμπρακτη εφαρμογή της κομμουνιστικής συνείδησης, κομμάτι της λαϊκής ψυχής και έμπνευση για τις νεότερες γενιές», παρά την προσπάθεια που «αγριεύει όλο και περισσότερο» μετά τις ανατροπές να αμαυρώσουν και να συκοφαντήσουν τον σοσιαλισμό. Κάλεσε ακόμη σε ενίσχυση του ΚΚΕ ενώ ειδικότερα υπενθύμισε ότι ήταν το μόνο κόμμα που κατέθεσε τροπολογία για τα στεγαστικά δάνεια των Ελλήνων από την πρώην Σοβιετική Ενωση, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη μοναδική τους κατοικία.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του Κόμματος.

Η Χρ. Παναγιωτακοπούλου
Η Χρ. Παναγιωτακοπούλου
Οπως εξήγησε, μέσα από τις εκδηλώσεις τιμής για τη μάχη του Στάλινγκραντ «τιμάμε τη Σοβιετική Ενωση, τον λαό της, τον Κόκκινο Στρατό, τιμάμε το Κομμουνιστικό Κόμμα των Μπολσεβίκων, που ήταν επικεφαλής και καθοδηγητής αυτού του τιτάνιου αγώνα», που έκρινε όχι μόνο τα αποτελέσματα των μαχών του Ανατολικού Μετώπου, αλλά τη συνολική έκβαση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, δίνοντας «πνοή και δύναμη στα λαϊκά απελευθερωτικά κινήματα, στην ανάπτυξη του ένοπλου αγώνα που στη χώρα μας με μπροστάρη το ΚΚΕ έγραψαν σελίδες το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, το ΕΛΑΝ, η ΟΠΛΑ και μετέπειτα ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας».

Επισήμανε ότι αυτή η εποποιία καθώς και πολλές άλλες μάχες επιβεβαιώνουν περίτρανα πως «ο ένοπλος λαός με πίστη στο δίκιο του, με εμπιστοσύνη στη δύναμή του, με ατσαλένια πειθαρχία και θέληση και καθοδηγητή την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το Κομμουνιστικό Κόμμα, μπορεί να πραγματοποιήσει το ακατόρθωτο, μπορεί να κάνει το αδύνατο, μπορεί να νικήσει».

Υπογράμμισε πως 80 χρόνια μετά «τα επιτελεία του εκμεταλλευτικού συστήματος κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σβήσουν τη φλόγα της αληθινής ιστορίας, που γράφτηκε με το αίμα των λαών», με πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ που έχει βαφτίσει την 9η Μάη, τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, «Μέρα της Ευρώπης» κι έχει κάνει επίσημη πολιτική και ιδεολογία τον αντικομμουνισμό, την εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό.


Τόνισε πως «ό,τι γράφτηκε με αίμα δεν σβήνει με βρώμικο μελάνι» και πως «σ' αυτήν τη χώρα υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, υπάρχει Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας με ισχυρούς δεσμούς μέσα στην εργατική τάξη και τη νεολαία που μπορούν με τη δράση τους όχι μόνο να υψώνουν τείχος αλλά και να δημιουργούν στις εργατικές συνειδήσεις αντισώματα απέναντι στον αντικομμουνισμό, στην παραχάραξη και τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας».

Για τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως έχουν λερωμένη τη φωλιά τους γιατί «όλοι προσκυνάνε την ΕΕ, αυτή την ιμπεριαλιστική ένωση δίνοντάς της χαρακτηριστικά που δεν έχει και ούτε πρόκειται να αποκτήσει» γιατί είναι ένωση του κεφαλαίου, ενώ «όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, ανέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια τη δράση της Χρυσής Αυγής, γιατί ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης έβγαλε πολύ βρώμικη δουλειά ως μακρύ χέρι του συστήματος».

Ενώ αναφέρθηκε και σε πρόσφατα παραδείγματα, όπως την άδεια που έδωσε προ ημερών η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω της ΕΛ.ΑΣ. και του δήμου της Αθήνας, στη Χρυσή Αυγή για να πραγματοποιήσει συγκέντρωση, το γεγονός ότι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ φιγουράρουν μαζί στο ίδιο ψηφοδέλτιο με υποψήφιους της Χρυσής Αυγής στο Εργατικό Κέντρο του Πύργου απέναντι στις ταξικές δυνάμεις.

Σημείωσε ότι χρειαζόμαστε όλοι να είναι πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ, το οποίο θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης για να ασκείται πραγματική και αποτελεσματική πίεση στην όποια κυβέρνηση - όργανο της εξουσίας του κεφαλαίου, να μπαίνουν εμπόδια, να καθυστερούν αντιλαϊκά μέτρα, να υπάρχουν ακόμα και κατακτήσεις.

Αντίστοιχα, αναφερόμενη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας που πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τον λαό τόνισε ότι μόνο οι δυνάμεις του ΚΚΕ είναι αυτές που «αποκαλύπτουν, ενημερώνουν τον λαό για τις συνέπειες της εμπλοκής στον πόλεμο», αναδεικνύουν «τον χαρακτήρα του πολέμου ως σφαγής των λαών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων», θέτει το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας «από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ζήτημα που μπορεί να το εγγυηθεί οριστικά και μόνιμα με ανάπτυξη, συνεργασία και φιλία με όλους τους λαούς, μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία. Και κει πρέπει να κατευθύνεται η πάλη του λαού».

Ολοκλήρωσε την ομιλία της με το σύνθημα του Στάλιν στη μάχη του Στάλινγκραντ, «ούτε βήμα πίσω», το οποίο, όπως τόνισε, «εμπνέει και σήμερα τους κομμουνιστές σ' όλο τον κόσμο. Εμπνέει και μας για να δώσουμε με αυταπάρνηση, με πείσμα και μαχητικότητα όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας και τις εκλογές για ΚΚΕ δυνατό, για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος της ανατροπής».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του Κόκκινου Στρατού, της ΕΑΜικής Αντίστασης και από την πάλη του λαού μας την δεκαετία 1940-49, ξεσηκώνοντας τους παρευρισκόμενους. Συμμετείχαν οι: Μαριλίζα Λούντζη, φωνή, Στέφανος Χατζηαναγνώστου, φλάουτο, Γιάννης Κοξαράκης, κιθάρα και Κώστας Βλαχούτσος, ακορντεόν.

Συναυλία την Κυριακή 12 Φλεβάρη

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Κυριακή 12 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. με συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Σοβιετικών συνθετών με τίτλο δανεισμένο από τους στίχους του κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ: «Πριν τη δόξα ήρθε ο ήλιος στις στέπες και λιώσαν τα χιόνια και ζεστάθηκαν οι καρδιές των ανθρώπων / Υστερα πήρε ο χάρος τον Τσάρο / Κι ύστερα οι λαοί αποκτήσανε Στάλινγκραντ!».

Θα γίνει στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα). Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ. Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθήνας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Συντελεστές της συναυλίας: Τάσος Βιτσεντζάτος (τρομπέτα), Παναγιώτης Γιαννακάκης (πιάνο), Σταύρος Κλαβανίδης (τρομπόνι), Μαριλένα Κοτζιά (βιολί), Τάσος Μπακούρης (κόρνο), Γιάννης Μπόικος (τούμπα), Νίνα Πατρικίδου (πιάνο), Αναστασία Πραματευτάκη (βιολί), Μαρίνα Σαρρή (κλαρινέτο), Νίκος Σαρρής (τρομπέτα), Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά).

Στεφάνια στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη

Χτες το πρωί έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα (Συγγρού & Φιλαρέτου). Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στον Νότιο Τομέα. Εκ μέρους της ΚΝΕ η Δέσποινα Ρουμανέα, μέλος του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΤΟ Νότιου Τομέα της Οργάνωσης. Επίσης στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ η πρόεδρός της Τούλα Μητσέα και εκ μέρους του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό» ο Γραμματέας του, Γιώργος Μαγγανάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ