Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Χωρίς συλλογική οργάνωση και δράση δεν γίνεται τίποτε, γι' αυτό χρειάζεται ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ

Η παρέμβαση του Δ. Κουτσούμπα στη χτεσινή σύσκεψη φορέων

RIZOSPASTIS

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των φορέων και απαντώντας σε ερωτήσεις και υπομνήματα που του επιδόθηκαν, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Μιλάμε για έναν νομό στον οποίο οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί τόσα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, έχουν ρίξει μαύρο στα όνειρα και τις ανάγκες της νεολαίας. Παρότι τους έχουν φλομώσει με το αφήγημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Μια καπιταλιστική ανάπτυξη, όμως, που τσακίζει τους μισθούς και τα κοινωνικά δικαιώματα των νέων, που εντείνει την εκμετάλλευση, που μετατρέπει σε ακριβά εμπορεύματα την πρόσβασή τους στον Αθλητισμό, στις Τέχνες, στον Πολιτισμό, που θέτει φραγμούς στη μόρφωσή τους. Αναλυτικά τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων από τον χώρο του Αθλητισμού. Μια πραγματικότητα που τη βιώνουν οι νέοι καθημερινά και εδώ στο Κιλκίς και τους εξωθούν όλο και περισσότερο στη σκληρή λύση της μετανάστευσης, του ξεριζωμού.

Είναι χαρακτηριστικό το δίκαιο αίτημα των νέων ωφελούμενων του προγράμματος προεργασίας, πιο συγκεκριμένα στον δήμο Παιονίας, για τους οποίους πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της μισθοδοσίας τους. Δεν μπορεί να ζήσουν μένοντας απλήρωτοι και συνεχώς να είναι μέσα στην ανασφάλεια.

Εδώ στο Κιλκίς φαίνεται πιο ξεκάθαρα τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη. Γιατί εδώ παράγεται ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας μας. Υπάρχουν πολλές μεγάλες εργοστασιακές μονάδες. Πάνω από 50 εργοστάσια με περίπου 5.000 εργάτες συγκεντρωμένους σε μεγάλες ΒΙΠΕ, όπως στο Σταυροχώρι και στη Ν. Σάντα. Βιομηχανίες που έχουν τεράστιους τζίρους και κερδοφορία.

Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες και βιοτέχνες, καθημερινά, βλέπουν τα ταμεία τους άδεια από έσοδα, αλλά γεμάτα από φόρους και υποχρεώσεις προς το κράτος, τους μεγαλοεπιχειρηματίες προμηθευτές τους και τις τράπεζες.

Την τελευταία δεκαετία χτύπησαν ρεκόρ τα χρέη, τα "λουκέτα", οι κατασχέσεις. Γι' αυτό και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ανακούφισης, απαλλαγής από τα χρέη, επαναφοράς του αφορολόγητου ορίου, μείωσης του ΕΦΚ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, μείωσης του ΦΠΑ σε Ενέργεια κ.ο.κ.

Συμμεριζόμαστε, επίσης, τα αιτήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, που ζητάνε, όπως και όλοι, αυξήσεις μισθών, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, γιατί πραγματικά είναι ο κλάδος όπου συνεχώς σημειώνονται εργατικά "ατυχήματα".

Η ΚΑΠ έχει μετατρέψει ολόκληρες περιοχές σε έρημο τόπο

Επίσης, οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν την παραγωγή τους, στενάζοντας κάτω από το βάρος του υψηλού κόστους παραγωγής, των εξευτελιστικών τιμών, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής, που επιβάλλουν οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι. Είναι συνεχώς εκτεθειμένοι σε κάθε νόσο ή καιρικό φαινόμενο που μπορεί να πλήξει την παραγωγή τους ανά πάσα στιγμή, συνήθως χωρίς αποζημίωση από το κράτος. Γι' αυτό χρειάζεται άμεσα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να υπάρχει αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

Η ΚΑΠ της ΕΕ έχει μετατρέψει ολόκληρες περιοχές του νομού, με δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως γαλακτοκομικά, βαμβάκι, σιτάρι, κρασιά και πολλά άλλα, σε έναν έρημο τόπο για τον λαό της υπαίθρου. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των αμπελοκαλλιεργητών Γουμένισσας, όπου το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί και αυξάνεται συνεχώς ενώ αν συνυπολογιστεί ότι δεν υπάρχει μοριοδότηση για νέες άδειες φυτεύσεων, γεγονός που αναγκάζει τους παραγωγούς να αγοράζουν άδειες φυτεύσεων στα 600 - 1.000 ευρώ το στρέμμα, καταλαβαίνει κανείς το πρόβλημα.

Παραπέρα, ενώ σήμερα δίνουν την παραγωγή τους και τα τιμολόγια, πληρώνονται έως και 10 μήνες μετά, ενώ η εφαρμογή του νόμου είναι για πληρωμή των τιμολογίων εντός 60 ημερών, ή το γεγονός ότι δεν ισχύει η μείωση του φόρου 50% για προϊόντα που δεν περνάνε από τον συνεταιρισμό, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται επιπλέον, και άλλα πολλά.

Κατανοούμε τα σοβαρά προβλήματα των λαϊκών αγορών, καταρχάς αφού και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με το πενιχρό τους εισόδημα ψωνίζουν πολύ λιγότερο πλέον. Το απαράδεκτο νομοσχέδιο, που εμείς παλεύουμε να καταργηθεί, τους δίνει τη χαριστική βολή. Ωφελημένοι βγαίνουν μόνο οι μεγαλέμποροι. Είμαστε μαζί τους στον αγώνα.

Μεγάλες εκτάσεις μένουν αναξιοποίητες και γίνονται χρυσή ευκαιρία για τους βιομηχάνους και τους "ντίλερς" της "πράσινης ανάπτυξης" που συγκεντρώνουν στρέμματα για να σπείρουν άναρχα, δεξιά και αριστερά, φωτοβολταϊκά πάρκα.

Το Κιλκίς παραμένει εξαιρετικά πλούσιος τόπος σε υδάτινους πόρους και σημαντικούς ορεινούς όγκους που, με κατάλληλα έργα υποδομής, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, καλύτερη ζωή στην οικογένειά τους, επαρκή και ασφαλή τρόφιμα στον λαό.

Στον τόπο αυτό, στον οποίο η εξόρυξη αδρανών υλικών και άμμου είναι εξαιρετικής ποιότητας, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε έργα αναγκαία για τον λαό και όχι να καταντάνε εμπορεύματα με σκοπό τα κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Πάλι ο λαός καλείται να πληρώσει τα σπασμένα για τα κέρδη λίγων κηφήνων

Η ουσία είναι ότι παράγεται πλούτος πολύς εδώ στην περιοχή από τους εργαζόμενους, με αμύθητα κέρδη για λίγους και φτώχεια για τους πολλούς, για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Αυτή είναι η κατάσταση συνολικά. Παρά τις σκιές που υπάρχουν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης, οι ρυθμοί ανάπτυξης στη χώρα μας είναι ακόμα σχετικά υψηλοί. Η ακρίβεια έχει εκτοξευθεί και ο πληθωρισμός είναι πάνω από το 11%. Υπάρχουν συνεχείς και νέες ανατιμήσεις που φτάνουν έως και 40% σε δεκάδες τρόφιμα και σε άλλα βασικά καταναλωτικά είδη. Σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες, δυστυχώς, ο μισθός παραμένει χαμηλότερος, από ό,τι πριν 13 χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων!

Την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι - λίγοι κηφήνες - έσκασαν στα κέρδη. Τα κέρδη τους είναι από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, του λαού.

Τα οικονομικά στοιχεία μπορεί να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως τι λένε οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό με τα κόμματά τους στον λαό.

Από το 2009, στην κρίση, μας έλεγαν πως δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις. Στην ανάπτυξη που ήρθε τόνιζαν με έμφαση "κάτσε τώρα να σταθεροποιηθεί το πράγμα και βλέπουμε". Μετά, στην πανδημία, που ξεζούμισαν κι άλλο τον λαό και οι τζίροι έφτασαν στα ουράνια, τόνιζαν "ας περιμένουμε να δούμε και μετά εδώ είμαστε"! Τώρα μας λένε ότι "λόγω ενεργειακού κόστους και αυξήσεων στις πρώτες ύλες, τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις"!!!

Στην ποδιά αυτής της ανάπτυξης, της καπιταλιστικής, σφάζονται τα άλλα κόμματα, ποιος από όλους τους θα υπηρετήσει ακόμα καλύτερα τους στόχους της μεγαλοεργοδοσίας, των ομίλων. Σε αυτούς τους στόχους είναι ταγμένο το αντιδραστικό κράτος, για το οποίο έχουν βάλει τη σφραγίδα τους όλες οι κυβερνήσεις. Με έναν προϋπολογισμό που βάζει φόρους 50 δισ., 2 δισ. επιπλέον από πέρσι, που θα τα φορτωθεί πάλι μόνο ο λαός και την ίδια στιγμή, δίνουν δώρο 14 δισ. ευρώ στα μονοπώλια. Με την απουσία του κράτους σε ό,τι αφορά τις λαϊκές ανάγκες να προβάλλει παντού και ιδιαίτερα στο Κιλκίς.

Δεν ξέρω αν ακούσατε σήμερα ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια. Πάλι ο λαός θα πληρώσει, θα αυξηθούν κατακόρυφα οι τόκοι των δανείων των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών. Θα φτάσουν να αυξηθούν κατά 33% μέσα στον χρόνο, με αυξητική τάση από εκεί και πέρα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, της ονομαζόμενης επεκτατικής, αυτής που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν και την υλοποίησε η ΝΔ, επειδή η ΕΕ και η ΕΚΤ τους είπε "ανοίξτε λίγο τις στρόφιγγες", βέβαια πάλι προς τους μεγάλους επιχειρηματίες, όχι προς τον λαό. Κι έρχονται τώρα κι αυξάνουν όλες οι τράπεζες τα επιτόκια και θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, μέσα σε συνθήκες όπου και νέα κρίση μπορεί να έρχεται μπροστά, όχι εδώ στην Ελλάδα, αλλά θα επηρεάσει γιατί δεν είμαστε σε γυάλα. Η Ευρωζώνη πάει σε ύφεση απ' τον επόμενο χρόνο - απ' ό,τι φαίνεται - και πάλι θα κληθεί ο λαός να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Τόσες κυβερνήσεις άλλαξαν, τα ίδια και χειρότερα σε Παιδεία και Υγεία

Το τραγικό περιστατικό που έγινε πριν από μερικούς μήνες στις Σέρρες, με τον θάνατο ενός μικρού μαθητή μέσα στο σχολείο, ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Εφερε στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές στα σχολεία όλης της χώρας. Οπως εδώ στο Κιλκίς που το τελευταίο σχολείο που κατασκευάστηκε ήταν πριν από μία δεκαετία, ενώ το 1/3 των σχολείων είναι άνω των 40 ετών. Με τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε υπόγειες αίθουσες, ακόμα και σε αίθουσες χωρίς παράθυρα. Σε σχολεία που δεν διαθέτουν γυμναστήριο, αίθουσες εργαστηρίων, βιβλιοθήκες, που οι μαθητές στριμώχνονται κυριολεκτικά για να χωρέσουν στις αίθουσες. Είναι επιτακτικό και απαραίτητο να κατασκευαστούν μια σειρά σχολεία, όπως νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο στο Κιλκίς και στο Πολύκαστρο. Τόσες κυβερνήσεις και δήμαρχοι έχουν αλλάξει. Ποιο είναι το αποτέλεσμα όμως; Τα ίδια και τα ίδια. Δεν κουνιέται φύλλο.

Θεωρούμε δίκαια τα αιτήματα των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τις ανατιμήσεις, καθώς και η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Χρειάζονται μέτρα στήριξης ειδικά των αναπληρωτών και νεοδιόριστων καθώς και όσων μετακινούνται καθημερινά κ.λπ. Απαιτούνται άμεσα μέτρα προσλήψεων για κάλυψη όλων των κενών, από την πρώτη μέρα, η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών κ.λπ. Κατάργηση της "αξιολόγησης" που κατηγοριοποιεί και τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς. Και τόσα άλλα που ανέφεραν στα υπομνήματά τους.

Παράλληλα, εκτός από την Παιδεία, η ίδια άσχημη κατάσταση επικρατεί και στην Υγεία. Τα δύο νοσοκομεία στον νομό εδώ είναι υποστελεχωμένα. Με τους υγειονομικούς εξουθενωμένους. Ακριβώς εδώ, που υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιομηχανικών μονάδων αναλογικά με τον πληθυσμό και άρα μεγαλύτερες ανάγκες, εδώ οι ελλείψεις βγάζουν μάτι.

Μέσα στην πανδημία, ο νομός θρήνησε πολλούς συνανθρώπους μας αλλά αντί να βγάλουν οι κυβερνώντες κανένα σωστό συμπέρασμα και να καλύψουν, με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός της πανδημίας, όλες τις ελλείψεις, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Εξακολουθούν να παραμένουν πολλές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό βασικών ειδικοτήτων. Είναι απαράδεκτο, εγκληματικό, να μην μπορεί να λειτουργεί με επάρκεια ένα νοσοκομείο, ώστε να μπορεί να προσφέρει στον λαό της περιοχής σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.

Πέρασαν τόσες κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ πιο πριν, μονοκομματικές και συνεργασίας και ακόμα δεν λειτουργεί η ΜΕΘ, ακόμα δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά σε προσωπικό, παρά μόνο "μπαλώματα". Οπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με τις μετακινήσεις γιατρών. Δηλαδή να παίρνουμε από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και πάει λέγοντας...

Η λίστα με τον κόσμο που περιμένει να χειρουργηθεί μεγαλώνει. Και να μη μιλήσουμε για τα κτίρια και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Ο,τι κρατιέται όρθιο, ό,τι λειτουργεί και στα δυο νοσοκομεία, είναι από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Πρόκειται, δυστυχώς, για συνειδητή πολιτική επιλογή διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Για να θησαυρίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα της Υγείας που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα εδώ δίπλα, στον νομό Θεσσαλονίκης.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τις ελλείψεις στα φάρμακα, όπως είπε ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών. Πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι παράλληλες εξαγωγές, όλη αυτή η ιστορία έχει να κάνει με το ότι θεωρούν το Φάρμακο εμπόρευμα για να βγάζουν οι πολυεθνικές όσο γίνεται περισσότερα κέρδη, παίζοντας με την υγεία όλων μας.

Και οπωσδήποτε, δεν μπορώ να μη σχολιάσω τον κίνδυνο μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος που ελλοχεύει στον νομό Κιλκίς. Πού βασίζεται αυτός ο κίνδυνος; Μα, ακριβώς, στην ανεξέλεγκτη γειτνίαση επικίνδυνων δραστηριοτήτων με κατοικημένες περιοχές. Στην απουσία μέτρων ασφαλείας που οδηγεί σε πυρκαγιές και άλλα ατυχήματα. Στην ανεξέλεγκτη ρύπανση σε αέρα, έδαφος, υδροφόρο ορίζοντα.

Για όλα αυτά πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση του λαού για ουσιαστικά και ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Φίλες και φίλοι,

Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι χωρίς αγώνα, χωρίς συλλογική οργάνωση και δράση, δεν γίνεται τίποτε. Δεν χαρίζεται τίποτε και από κανέναν. Πολιτικοί Μεσσίες δεν υπάρχουν.

Γι' αυτό λέμε ότι μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της σύγκρουσης, των ριζικών αλλαγών, με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό στη Βουλή και στον λαό.

Περισσότερα θα πούμε για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις μας και στη συνέχεια στην ομιλία στη συγκέντρωση.

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες!».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org