Κυριακή 24 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
«Ετσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα, με την καρδιά μας και με το αίμα μας»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τη δολοφονία του

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Με την ευκαιρία αυτή η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Πελοποννήσου Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πριν από πενήντα χρόνια, χαράματα της Κυριακής 30 Μάρτη του 1952, η ελληνική ολιγαρχία, εκτελώντας πειθήνια τις εντολές των Αμερικανών ιμπεριαλιστών προστατών της, διέπραξε ένα από τα πιο στυγερά πολιτικά εγκλήματα της ιστορίας της. Δολοφόνησε "νόμιμα", με μια απόφαση ενός δικαστηρίου σκοπιμότητας, κάτω από το φως των προβολέων των αυτοκινήτων, έναν αγνό Ελληνα πατριώτη και πνευματικό άνθρωπο, έναν άξιο πολιτικό ηγέτη.

Δολοφόνησε τον κομμουνιστή ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί άλλους τρεις συγκρατούμενούς του με τη σκηνοθετημένη κατηγορία της «κατασκοπίας».

Ο Νίκος Μπελογιάννης αντιμετώπισε τους κατηγόρους του στις δύο δίκες και τους δολοφόνους του στο εκτελεστικό απόσπασμα με όλο το ηθικό μεγαλείο και την ακατανίκητη δύναμη της εργατικής τάξης και του κόμματός της, που η ιστορική νομοτέλεια ανέβασε στο προσκήνιο της χώρας μας σαν πρωτοπόρα ηγετική δύναμη για πρόοδο, Δημοκρατία και Σοσιαλισμό.

Απάντηση στις αντιδραστικές δυνάμεις που έριξαν και ρίχνουν τόνους λάσπης και συκοφαντίας ενάντια στο ΚΚΕ, δίνουν τα λόγια του στη σκηνοθετημένη δίκη του:

"Εμείς πιστεύουμε στο ωραιότερο ιδανικό που διανοήθηκαν τα πιο προοδευτικά μυαλά της ανθρωπότητας και η προσπάθειά μας είναι να γίνει αυτό πραγματικότητα για την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο... Δικάζοντάς μας σήμερα, δικάζετε τον αγώνα για την Ειρήνη, δικάζετε την Ελλάδα".

Τα προφητικά του λόγια για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη συνέχεια στην Ελλάδα, καθώς και οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη που εκμεταλλεύεται την προσωρινή υποχώρηση των λαϊκών κινημάτων και τη νίκη της αντεπανάστασης στις χώρες του Σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη, δεν άλλαξε ούτε πρόκειται να αλλάξει το πολεμοκάπηλο και αντιδραστικό της πρόσωπο.

Η διαχείριση και η προσαρμογή στα σχέδια του πολυεθνικού κεφαλαίου από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στρέφεται εναντίον όλων των λαών και των κινημάτων τους, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και όλους τους λαούς. Η Ελλάδα με την εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την απλόχερη συγκατάθεση της ΝΔ, αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επιχειρήσεων.

Μπροστά στα πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, μπροστά στο λαό της χώρας μας προβάλλει ο μονόδρομος της πολιτικής καταδίκης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που βάζουν υπεράνω όλων τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας που υπηρετούν. Να καταδικαστούν συνολικά τα κεντροδεξιά και τα κεντροαριστερά σενάρια, που αποτελούν τις όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος.

Μονόδρομο αποτελεί η καταδίκη της υποχώρησης, του συμβιβασμού και ταυτόχρονα η ανάπτυξη της λαϊκής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας απ' αυτόν με την απομάκρυνση των πυρηνικών και των βάσεων από την Ελλάδα.

Συνδέεται με τη λαϊκή πάλη για τα δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην αξιοπρεπή διαβίωση εργατών, συνταξιούχων, μικρομεσαίων αγροτών, ενάντια στα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής, με την πιο πλατιά αντίδραση των εργαζομένων, των προοδευτικών και πνευματικών ανθρώπων του λαού και της νεολαίας.

Η άμεση μαζική αποφασιστική πολιτική πάλη, είναι η σύγχρονη απάντηση στο δρόμο για το λαϊκό μέτωπο ενάντια στα Μονοπώλια και τον Ιμπεριαλισμό».

  • Η ΕΠ Β/Δ Πελοποννήσου Ζακύνθου - Κεφαλονιάς στηρίζοντας την πρωτοβουλία παλιών αγωνιστών και κομμουνιστών της Αμαλιάδας για την ανέγερση προτομής του Νίκου Μπελογιάννη στην πόλη που γεννήθηκε καταθέτει το συμβολικό ποσό των 150 ευρώ. Αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών:
  • Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας 322/01/013708 - 37
  • Εθνική Τράπεζα 309/945797 - 68

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ