Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα» στις Βρυξέλλες

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα» της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt» της Θεσσαλονίκης και του Πολιτιστικού Κέντρου «Nazim Hikmet» της Κωνσταντινούπολης.

Στην έκθεση, που διοργανώνουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος και θα διαρκέσει δύο βδομάδες, παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία και το θέμα είναι ο πόλεμος και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου και οι Iρλανδοί ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές Clare Daly και Mick Wallace.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κ. Παπαδάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτή η έκθεση είναι πραγματικά ξεχωριστή και ελπιδοφόρα γιατί αναδεικνύει τη δύναμη που έχουν οι λαοί σαν το αποφασίσουν, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες όπως αυτές του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ζούμε σήμερα. Μια έκθεση που έχει ως περιεχόμενό της όλα εκείνα τα στοιχεία που μονιάζουν τους λαούς, τη συνειδητοποίηση του ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλός τους και τα σχέδιά του, την αλληλεγγύη, τη φιλία των λαών. Αντίστοιχα δείχνει με τεντωμένο το δάκτυλο ως ένοχο ένα σύστημα, το καπιταλιστικό, που υπηρετεί τους μεγάλους ομίλους, τα κέρδη και τους λυσσαλέους ανταγωνισμούς τους, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τα ξεκαθαρίσματα των λογαριασμών τους, που προϋποθέτουν οι λαοί να είναι αυτοί που πληρώνουν τελικά.


Εχει ιδιαίτερη σημασία το ότι στέλνουμε από εδώ, το Ευρωκοινοβούλιο και την ΕΕ της διαφθοράς, των λόμπι, των ΜΚΟ, ένα ισχυρό μήνυμα διεθνισμού των λαών της κοινής πάλης, ενάντια σε κυβερνήσεις, κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους. Ειδικά μάλιστα τη στιγμή που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και με νέο γύρο ευρωΝΑΤΟικών εξοπλισμών, την ώρα που διευρύνονται οι πολεμικές εστίες. Εδώ από το Ευρωκοινοβούλιο, που με τις αποφάσεις και τα πολεμοχαρή ψηφίσματά του "κάνει κι αυτό πόλεμο" ενάντια στους λαούς. Συμμετέχει ενεργά στην ιμπεριαλιστική σφαγή με πολεμικά παραληρήματα που στόχο έχουν να αξιοποιήσουν την καταδικαστέα εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας για να ξεπλύνουν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, να τους εμφανίσουν μάλιστα και ως κατήγορους, ως δικαστές».

Στη συνέχεια μεταδόθηκε μήνυμα που απέστειλε ο Ulas Ozer, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Κέντρου «Nazim Hikmet», μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του ΚΚ Τουρκίας - ΤΚΡ, ο οποίος υπογράμμισε την επιτυχία που είχε η έκθεση στο πρόσφατο «ταξίδι της» στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε ότι δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν οι εργάτες από τις δυο χώρες και εάν το αποφασίσουν ενωμένοι μπορούν να συγκρουστούν με τον πραγματικό κοινό αντίπαλό τους, το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η Χρύσα Κοφίνα, εικαστικός εκπρόσωπος της Ομάδας «FireArt», που ανέφερε: «Μέσα από την έκθεση επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της τέχνης που έχει τη δύναμη να κινητοποιήσει τον λαό. Το θέμα του πολέμου δεν ήταν δυνατόν να μας αφήσει ασυγκίνητους, με δεδομένο ότι πολύ κοντά μας εξελίσσεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, αλλά και ότι από πολύ καιρό υπάρχει μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι οι γείτονές μας, οι Τούρκοι καλλιτέχνες, θα ήταν ο καλύτερος συνεργάτης για να κάνουμε μια κοινή έκθεση και εκδήλωση που να αφορά τον πόλεμο κι έτσι ήρθαμε σε επαφή με το Κέντρο Πολιτισμού "Ναζίμ Χικμέτ"».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως 3/2/2023.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμάμε τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη παλεύοντας ενάντια στη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2023-11-15 00:00:00.0)
Εκδήλωση αφιερωμένη στα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη(2023-11-07 00:00:00.0)
«Κάτω από τον ίδιο ουρανό»(2023-07-14 00:00:00.0)
Εγκαινιάστηκε η κοινή έκθεση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών(2022-12-09 00:00:00.0)
Ξενάγηση στην έκθεση εικαστικών έργων στη Θεσσαλονίκη(2022-11-02 00:00:00.0)
Εγκαινιάστηκε η έκθεση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών(2022-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ