Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Προειδοποιεί για ομαδική παραίτηση, στο φόντο του ΠΔ 85/2022

Στην υπό κατάληψη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου από τον Σύλλογο Διδασκόντων της Σχολής, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που δίκαια κινητοποιεί όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς βάζει σφραγίδα στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των καλλιτεχνών, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια έχουν αφεθεί «στον αέρα».

Αφού προέβησαν σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή των καλλιτεχνικών σχολών από το 1981 και μετά, κατέληξαν ότι με το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα επινοήθηκε «για πρώτη φορά κατηγορία "ΔΕ αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών", υποβιβάζοντας έτσι τις 3ετείς καλλιτεχνικές σπουδές στο επίπεδο της κατηγορίας του απολυτηρίου Λυκείου».

Ακόμα, οι καθηγητές προειδοποίησαν ότι εάν «δεν υπάρχει κάποιο δείγμα θετικής επίλυσης του ζητήματος» στις 8 Φλεβάρη, οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους, θα υποβάλουν σύσσωμοι την παραίτησή τους.

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου χαιρετίζει τη στάση των καθηγητών και αναφέρει: «Δηλώνουμε περήφανοι για το διδακτικό προσωπικό της Σχολής μας και πιστεύουμε ακράδαντα πως η στάση τους αυτή έχει ήδη γραφτεί στην Ιστορία ως σπουδαία πράξη στήριξης της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και των καλλιτεχνών στη χώρα μας. Οι καθηγήτριες και οι καθηγητές μας δεν μας διδάσκουν μόνο θέατρο, αλλά επίσης μας διδάσκουν ήθος, αξιοπρέπεια, αντίσταση, όπως κάθε εκπαιδευτικός οφείλει. Για όλα τα παραπάνω, τους είμαστε ευγνώμονες και δηλώνουμε πως τους χρειαζόμαστε σταθερά στον αγώνα μας. Αναμένουμε την αποφασιστική στήριξή τους στα σημαντικά μας αιτήματα για σίτιση, στέγαση, φοιτητικές παροχές, ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών και όχι ανωτατοποίηση της δικής μας σχολής.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους δασκάλους μας, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις ενδυναμωμένοι και απαντάμε στην υποβάθμιση που μας πλήττει με συλλογικότητα, ανθεκτικότητα, δίκαια αιτήματα και επιμονή, μέχρι να νικήσουμε».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org