Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Καταγγέλλει την ύπαρξη ραδιενεργών υλικών στο Τατόι

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλει την ύπαρξη ραδιενεργών υλικών στο Τατόι, με τα οποία ήρθαν σε επαφή εργαζόμενοι, χωρίς να το γνωρίζουν.

Οπως αναφέρουν συγκεκριμένα, «την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων, με θέμα τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης ραδιενεργών υλικών στο κτήμα Τατοΐου. Προς μεγάλη μας έκπληξη η προϊσταμένη επιβεβαίωσε την ύπαρξη των ανωτέρω υλικών στον εργασιακό χώρο και το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή με αυτά, χωρίς να έχει προηγηθεί απαραίτητη προειδοποίηση και προστασία από τη Διεύθυνση.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της τα υλικά αυτά έχουν πλέον μεταφερθεί σε ασφαλές περιβάλλον, μακριά από τους χώρους όπου εργάζονται συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΑ και οι εργαζόμενοι των εργολάβων. Μας ενημέρωσε πως τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε ανεπίσημα μία μέτρηση από τον "Δημόκριτο", τα αποτελέσματα της οποίας όμως δεν είναι προσβάσιμα... Η μέτρηση σύμφωνα με τα λεγόμενά της έδειξε μικρή εκπομπή ραδιενέργειας, μη επιβλαβούς για την υγεία των εργαζομένων».

Το Σωματείο θεωρεί «απαράδεκτη την "ανάλαφρη" αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος για την υγεία των εργαζομένων στο κατά τ' άλλα προβεβλημένο έργο του Τατοΐου από τη Διεύθυνση» και απαίτησε «την άμεση εκ νέου μέτρηση του χώρου από κλιμάκιο του "Δημόκριτου", της οποίας τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Σωματείο και τους εργαζόμενους», καθώς και τη μέτρηση της ποιότητας «του αέρα στα εργαστήρια συντήρησης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org