Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
KOMOTHNH
Εγκαινιάστηκε η κοινή έκθεση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών

Εγκαινιάστηκε η κοινή έκθεση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών στην Κομοτηνή, σε διοργάνωση των FireArt, Πολιτιστικού Κέντρου Nazim Hikmet της Κωνσταντινούπολης, Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων», Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης, με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα».

Η έκθεση άρχισε το ταξίδι της το καλοκαίρι που πέρασε στο Πολιτιστικό Κέντρο Nazim Hikmet στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ισλαχανέ» στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Κομοτηνή, που είναι και ο τρίτος σταθμός της, θα φιλοξενείται έως και τις 15 Δεκέμβρη, στην Παπαδριέλλειο Δημοτική Πινακοθήκη.

Θέμα της έκθεσης είναι ο πόλεμος και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, αλλά και η κοινή καθημερινότητα, τα προβλήματα που οι δύο λαοί βιώνουν τα οποία παρουσιάζονται μέσα από τα έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφίες. Τα εγκαίνια της έκθεσης στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου παρουσία συμμετεχόντων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων η Χρύσα Κοφίνα και οι Κομοτηναίοι Εμπρού Γιουσούφ και Μάρκος Τραϊτοράκης, αλλά και με μεγάλη συμμετοχή από κοινό.

Αρχικά, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων», Αρης Ασσαριωτάκης, ο οποίος καλωσόρισε εγκάρδια τους παρευρισκόμενους. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΕΝΙΔΥΚ, Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Ροδόπη ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής κ.λπ. Την ομιλία πραγματοποίησε η Εμπρού Γιουσούφ, η οποία αναφέρθηκε στις αιτίες του ξεσπάσματος του ιμπεριαλιστικού πολέμου και πώς αυτές γεννιούνται σε περίοδο ιμπεριαλιστικής ειρήνης, κάνοντας κάλεσμα συμμετοχής στους αγώνες τόσο μέσα από τη στρατευμένη τέχνη, όσο και μέσω των μαζικών φορέων του κινήματος της Ροδόπης. Τέλος, την ξενάγηση έκανε η Χρύσα Κοφίνα, η οποία απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους έδωσε το στίγμα της έκθεσης υπογραμμίζοντας ότι αυτή κινείται πάνω σε τέσσερις άξονες, οι κύριοι εκ των οποίων είναι: Τα δεινά που φέρνει ο πόλεμος, οι συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης στην καπιταλιστική ειρήνη, οι αιτίες του πολέμου, η ανάγκη του ξεσηκωμού και της επανάστασης. Το παρατεταμένο χειροκρότημα μετά τις ομιλίες και την ξενάγηση και τα σχόλια του κοινού αποκάλυψαν τον μεγάλο ενθουσιασμό που επικράτησε.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό Δευτέρα - Σάββατο 11.00 - 14.00 και επιπλέον τις Τρίτες, Πέμπτες και Παρασκευές 18.00 - 20.00.

Ραντεβού για ξεναγήσεις στο τηλ. 6933.197.462.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ