Παρασκευή 20 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μεταφορά πείρας και συζήτηση που «δέθηκε» με τις Θέσεις του ΚΣ

Σε κλίμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για την υλοποίηση των στόχων ολοκληρώθηκε και η Συνδιάσκεψη της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Τη συζήτηση παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΤΕ Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και επίσης ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Κ. Μακεδονίας. Γραμματέας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου επανεκλέχτηκε η Αννα - Μαρία Ηλιού.

Στη συζήτηση μεταφέρθηκε εικόνα από τη διαπάλη στα αμφιθέατρα, την πείρα από τις προσπάθειες αντιπαράθεσης, τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για τη βελτίωση και τη συνέχεια της δράσης της Οργάνωσης. Από τα Τμήματα του Πολυτεχνείου μεταφέρθηκε πείρα από τις προσπάθειες αξιοποίησης εκδόσεων του ΚΚΕ που σχετίζονται με τους αντίστοιχους κλάδους όπως για το Green New Deal και την Ενέργεια, φωτίστηκε η ανάγκη επιμονής στο τι μπαίνει τελικά εμπόδιο στην αξιοποίηση από τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία των τεράστιων τεχνολογικών δυνατοτήτων που προκύπτουν από την ίδια τη μελέτη και την εξέλιξη αυτών των επιστημονικών αντικειμένων. Αντίστοιχα, τις τοποθετήσεις από τα Τμήματα των Θετικών Επιστημών απασχόλησε το πώς αναδεικνύεται ο κοινωνικός ρόλος της επιστήμης και του επιστήμονα, τα «όρια» και ο «προσανατολισμός» της έρευνας σήμερα, το σε ποια κοινωνία και οικονομία μπορεί αυτά να αναπτυχθούν με γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Οι ομιλητές από τα Τμήματα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πολιτικών Επιστημών κ.ά φώτισαν την ανάγκη διαπάλης με τον αντικομμουνισμό, την παραχάραξη της Ιστορίας, τόσο μέσα στα ίδια τα μαθήματα όσο και μέσα από το περιεχόμενο της δραστηριότητάς τους.

«Ζωντανή» ήταν και η συζήτηση που αφορούσε τις προσπάθειες ενεργοποίησης των φοιτητικών συλλόγων μέσα από τη δημιουργία δομών, διαμόρφωσης αντίστοιχου σχεδίου δραστηριότητας. Ξεχώρισε η μεταφορά πείρας από τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα στους Συλλόγους όπου μειοψηφεί η «Πανσπουδαστική», από τη δημιουργία Επιτροπών Ετών, την επιμονή στο να πρωτοστατούν οι ΚΝίτες στην οργάνωση και τη διεκδίκηση για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, για κάθε εξέλιξη χωρίς υποτίμηση. Παράλληλα, αναδείχθηκε η ανάγκη επιμονής στην πολυμορφία στη δουλειά στους Συλλόγους με διάφορες πολιτιστικές και άλλες ομάδες που συμβάλλουν στην ενεργοποίησή τους. Ηταν πείρα που επιβεβαίωσε - όπως ειπώθηκε - ότι τα μέλη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια είναι πλατιά αναγνωρισμένα - ανεξαρτήτως συμφωνίας με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ - ως «αυτοί που βρίσκονται πάντα μπροστά στην οργάνωση του αγώνα», «σταθερά μας ενημερώνουν, μας καλούν στον αγώνα για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη».

Η συζήτηση σε σημαντικό βαθμό «δέθηκε» με τις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο, πιάστηκαν ζητήματα που αφορούν το πώς θα γίνει το «επόμενο βήμα» στη λειτουργία και τη συζήτηση των ΟΒ, των Τομεακών Συμβουλίων. Ειδικά απασχόλησε η σταθερότερη και καλύτερη αξιοποίηση του «Οδηγητή», που όπως αναφέρθηκε είναι κατοχυρωμένος ως «το μοναδικό περιοδικό νεολαίας που βλέπουν οι νέοι στα πανεπιστήμια», συνολικά της ανάγκης να γίνει βήμα στη δουλειά με τον Κομματικό Τύπο. Με ζωντανά παραδείγματα, από τοποθετήσεις νέων μελών, αναδείχθηκε το πώς η ίδια η δράση της ΟΒ στο χώρο της, η επιμονή, η πολυμορφία στις δραστηριότητές της τους οδήγησε να κάνουν το βήμα να οργανωθούν στην ΚΝΕ. Η Οργάνωση προχωράει στον «απόηχο» και της Περιφερειακής της Συνδιάσκεψης με σιγουριά ότι μπορεί με το αντίστοιχο σχέδιο να πιάσει τους φιλόδοξους στόχους που έθεσε ενόψει και του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ