Παρασκευή 20 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αισχροκέρδεια

Καβγά για την «αισχροκέρδεια» έχουν στήσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι «κακές πρακτικές ορισμένων εταιρειών» που κερδοσκοπούν με ...δόλια μέσα, εν μέσω παρατεταμένης ακρίβειας.

Τι κρύβεται κάτω από τη σκόνη που σηκώνουν; Οτι ο καλύτερος «χορηγός» των κερδών τους είναι η πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και ότι η «αισχροκέρδεια», που είναι υπαρκτή, «ανθίζει» στον ανταγωνισμό για μεγαλύτερα κέρδη.

Αν ήθελαν πραγματικά να αγοράζει ο λαός φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, θα είχαν ψηφίσει τις τροπολογίες του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μείωση στις τιμές. Τα μέτρα αυτά όμως θίγουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Υπακούν στην ανάγκη να πάρει ο λαός «ανάσα» και όχι στις «αντοχές της οικονομίας» που τον πνίγουν.

Προϋποθέτουν να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός για την ακρίβεια, που είναι συνέπεια του υψηλού πληθωρισμού, για τον οποίο καμιά ευθύνη δεν έχουν τα νοικοκυριά. Αντίθετα, είναι αποτέλεσμα των πακέτων και των άλλων μέτρων στήριξης των ομίλων από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της, στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που απέρριψαν «ομού και αντάμα» τις τροπολογίες του ΚΚΕ για να προστατέψουν τα «νόμιμα» κέρδη των λιανεμπόρων, τσακώνονται για την «αισχροκέρδεια», για να στηρίξουν τάχα το λαϊκό εισόδημα! Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο.

Ειδικά όταν μιλάμε για τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου (βλέπε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ), που οι τζίροι του ζαλίζουν, με ανοδικές τάσεις τα έξι τελευταία χρόνια και με μεγάλη κερδοφορία.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός τζίρος αυτών των επιχειρήσεων το 2021 άγγιξε τα 10,11 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 2,41% συγκριτικά με το 2020 και 9,54% σε σύγκριση με το 2019! Μάλιστα, το 2021 ήταν η πέμπτη συνεχόμενη αύξηση των πωλήσεων, που έχουν εκτοξευθεί κατά 31% (ή κατά 2,42 δισ. ευρώ) από το 2016!

Ποιος δεν θυμάται τους θηριώδεις τζίρους που ανακοίνωναν εν μέσω πανδημίας τα σούπερ μάρκετ, την ώρα που εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι ξεπατώνονταν στη δουλειά, με τον ίδιο άθλιο μισθό και με ξεχειλωμένα ωράρια, στο όνομα της αποφυγής του συνωστισμού;

Μάλιστα, είναι τέτοια η συγκέντρωση του κλάδου, ώστε μόλις έξι μεγάλες αλυσίδες συγκεντρώνουν το 90% του τζίρου! Για τη χρονιά που μόλις πέρασε, ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου συνέχισε να αυξάνει κατά 6,3%, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες νοικοκυριά αναγκάστηκαν να περικόψουν τις δαπάνες τους ακόμα και για βασικά αγαθά, με τον πληθωρισμό σε αυτές τις κατηγορίες εμπορευμάτων να «τρέχει» μέχρι και με 11%. Σημαντική στην αύξηση του τζίρου ήταν και η επίδραση του τουρισμού.

Αν στην περίπτωση της Ενέργειας ο βολικός «αντίπαλος» για την ΕΕ, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα «απροσδόκητα κέρδη», πίσω από τα οποία κρύβεται η τρελή κερδοφορία των ομίλων εξαιτίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της «απελευθέρωσης» της αγοράς, στο λιανεμπόριο είναι η «αισχροκέρδεια», για την οποία μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο ανέλυε χτες ότι δεν είναι πάντα «παράνομη»!

Ο λαός δεν αγοράζει κουτόχορτο, όσο κι αν προσπαθούν να του το πουλήσουν μισοτιμής. Ανακούφιση από την ακρίβεια δίνουν μόνο οι προτάσεις και η πολιτική του ΚΚΕ, γιατί αμφισβητούν την πηγή της, όπως και την πηγή των μισθών πείνας και των συνθηκών γαλέρας για τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Γι' αυτό ο λαός έχει μόνο να κερδίσει από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ: Και στον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και στην πάλη για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ