Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σε Ευρώπη και Αμερική ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ξεκίνησε πολυήμερη περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας του G7 από τη χώρα του.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, «η συνάντηση στάθηκε ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η φιλοδοξία των δύο χωρών να συνεχιστεί η εξαιρετική εταιρική σχέση που τις ενώνει, ειδικά στους τομείς της Ενέργειας, της Αμυνας και των αναδυόμενων τεχνολογιών, ακόμα και στον Πολιτισμό».

Χτες ο Κισίντα έφτασε στη Ρώμη, ενώ θα ακολουθήσουν επίσημες επαφές του σε Βρετανία, Καναδά και ΗΠΑ.

Δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας «Γιομιούρι» ανέφερε ότι στο επίκεντρο των επαφών ΗΠΑ - Ιαπωνίας (εκτός από τη σύνοδο Κισίντα - Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί και συνάντηση των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών), θα βρεθούν και σχέδια της Ουάσιγκτον να διασπείρει τις μονάδες πεζοναυτών που ήδη διατηρεί στην ιαπωνική επικράτεια, ώστε να ενισχυθεί η ευελιξία των στρατευμάτων της, ως πλεονέκτημα για την «αποτροπή του στρατού της Κίνας». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι η νέα διάταξη - στην περιοχή της Οκινάουα - να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026 και να περιλαμβάνει τον εξοπλισμό των αμερικανικών δυνάμεων με πυραύλους και άλλο, κυρίως ελαφρύ οπλισμό.

Σημειωτέον, παλιότερα ο διοικητής του σώματος των Αμερικανών πεζοναυτών, στρατηγός Ντέιβιντ Μπέργκερ, είχε συμπεριλάβει τη δημιουργία νέων μονάδων (με τον τίτλο «Marine Littoral Regiments») στο Σώμα των πεζοναυτών, ως πρόταση που θα ανακόψει την εύκολη πρόσβαση της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα προταχθεί η μείωση του αριθμού των αεροσκαφών της Αεροπορίας Πεζοναυτών και εν μέρει του βαρέος πυροβολικού και των αρμάτων κύριας μάχης, καθώς προτιμώνται μικρότερες μονάδες, εξοπλισμένες με πυραύλους και UAVs, διασκορπισμένες και ευέλικτες, ικανές να επιχειρούν σε διεκδικούμενα πεδία επιχειρήσεων.

Στην Ιαπωνία είναι σήμερα ανεπτυγμένοι 18.000 Αμερικανοί πεζοναύτες - ο μεγαλύτερος αριθμός τους εκτός ηπειρωτικών ΗΠΑ. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε βάσεις στην καθαυτό Οκινάουα, μέρος συστάδας νήσων στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, κατά τόπους μόλις 100 χιλιόμετρα από την Ταϊβάν.

Στο μεταξύ ο πρέσβης της Κίνας στην Καμπέρα, Σιάο Κιάν, έκρινε σκόπιμο να προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Αυστραλίας να είναι προσεκτική απέναντι στην Ιαπωνία, μετά τις συστάσεις του Τόκιο για την ανάγκη να υπάρχει «επαγρύπνηση» απέναντι στο Πεκίνο.

«Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ιαπωνία εισέβαλε στην Αυστραλία... Προσέξτε, γιατί όταν κάποιος έχει απειλήσει μπορεί να απειλήσει ξανά», είπε ο Σιάο, για να συμπληρώσει ότι «η Κίνα έχει υπάρξει φίλος σας».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ