Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Γόρδιος δεσμός η επαναδιαπραγμάτευση των βάσεων

Από την πρόσφατη διαδήλωση των κατοίκων της Οκινάουα κατά των αμερικανικών βάσεων
Από την πρόσφατη διαδήλωση των κατοίκων της Οκινάουα κατά των αμερικανικών βάσεων
Σε ενοχλητικό «αγκάθι» για τις διμερείς στρατηγικές σχέσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας εξελίσσεται πλέον το μέλλον των αμερικανικών βάσεων στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου», οι οποίες οικοδομήθηκαν μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με βασικό στόχο την ανάσχεση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ασία... Οπως αναμενόταν, η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Τόκιο (στις 13 Νοέμβρη) δεν οδήγησε σε λύση του ζητήματος που αφορά στην εφαρμογή ή όχι της διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας του 2006 και το οποίο ανέκυψε μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Ιαπωνία από την κυβέρνηση του «Δημοκρατικού Κόμματος» του πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα.

Αλλωστε ένας απ' τους λόγους που ο Γιούκιο Χατογιάμα αναδείχθηκε στην εξουσία ήταν γιατί προεκλογικώς υποσχέθηκε στον φιλειρηνικό, ως επί το πλείστον, ιαπωνικό λαό την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων όχι μόνον απ' την Οκινάουα, αλλά και από όλη τη χώρα. Τώρα η ώρα της αλήθειας έφθασε. Και ο Χατογιάμα καλείται να αποδείξει εάν όντως εννοούσε αυτά που έλεγε ή τα έταζε μόνο και μόνο για να κερδίσει τις εκλογές...

Προς το παρόν, ο Χατογιάμα δε βιάζεται να πάρει ξεκάθαρη θέση, αποφεύγοντας να δυσαρεστήσει άμεσα είτε τους Αμερικανούς συμμάχους του, είτε τον ιαπωνικό λαό.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο Τόκιο την προπερασμένη Παρασκευή, ο Χατογιάμα κατάφερε να εξαγοράσει χρόνο και να μεταθέσει την επίλυση του ζητήματος σε μία ομάδα εργασίας υψηλόβαθμων αξιωματούχων αμφοτέρων χωρών που συνήλθε για πρώτη φορά την περασμένη Τρίτη στο Τόκιο, αρκούμενη στις διαπιστώσεις των διμερών διαφορών...

«Εξω οι βάσεις», βροντοφώναξαν οι Ιάπωνες και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα στο Τόκιο
«Εξω οι βάσεις», βροντοφώναξαν οι Ιάπωνες και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα στο Τόκιο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Japan Times», η σύσκεψη της ομάδας εργασίας υψηλόβαθμων Ιαπώνων και Αμερικανών αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών. Συμμετείχαν οι Ιάπωνες υπουργοί Εξωτερικών (Κατσούγια Οκάντα) και Αμυνας Τοσίμι Κιταζάουα, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας με χαρτοφυλάκιο Ασίας - Ειρηνικού, Γουάλας Γκρέγκσον και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Τόκιο, Τζον Ρους. Ο Γκρέγκσον επέμεινε πως «είναι μονόδρομος» η προώθηση της διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας του 2006 «που έγινε μετά από διαπραγματεύσεις 15 ετών» και η μετεγκατάσταση της αεροπορικής βάσης Φουτένμα από την πυκνοκατοικημένη περιοχή της Οκινάουα, Γκίνοβαν, στην περιοχή Νάγκο που βρίσκεται σε παράκτια ζώνη στο βόρειο τμήμα του νησιού που αφ' ενός δεν είναι πυκνοκατοικημένη, αφ' ετέρου όμως έχει ιδιαίτερη σημασία για το τοπικό οικοσύστημα... Ο Γκρέγκσον δηλαδή επέμενε στην καθολική εφαρμογή της συμφωνίας του 2006 που είχε επιτευχθεί τότε με «αντάλλαγμα» την απομάκρυνση περίπου 8.000 Αμερικανών πεζοναυτών και τη μεταφορά τους στην (υπό αμερικανική κατοχή) νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Οκάντα απ' την πλευρά του παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να παρακάμψει τη στρατιωτική συμφωνία του 2006 για την αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιαπωνία. Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση που είχε απευθύνει στις τοπικές αρχές της Οκινάουα μία μέρα πριν για την πιθανότητα συγχώνευσης της βάσης Φουτένμα με την παρακείμενη βάση Καντένα αντί της μεταφοράς της πρώτης στο Νάγκο έως το 2014.

Ωστόσο, η πρόταση Οκάντα συνάντησε την αντίδραση τόσο των Αμερικανών, όσο και των κατοίκων της Οκινάουα που αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια με στόχο την απομάκρυνση των βάσεων απ' το νησί τους, καθώς καιρό τώρα υποφέρουν από τα ατιμώρητα εγκλήματα Αμερικανών πεζοναυτών (π.χ. δολοφονίες και βιασμοί μαθητριών, θανατηφόρα τροχαία με θύματα αμάχους και δράστες Αμερικανούς πεζοναύτες σε κατάσταση μέθης κλπ.).

Αλλωστε, πριν δύο βδομάδες (δηλαδή λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Ομπάμα στο Τόκιο), χιλιάδες κάτοικοι της Οκινάουα διαδήλωσαν μαζικά, βροντοφωνάζοντας συνθήματα κατά της παραμονής των αμερικανικών βάσεων στη γη τους.

Με λίγα λόγια, η νέα ιαπωνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζυγίσει καλά τα δεδομένα και να θυμηθεί σε κάθε περίπτωση πως το Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας, που αναδείχθηκε τον Αύγουστο πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη σπάζοντας το μονοπώλιο των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών» στην εξουσία, εξελέγη απ' τον ιαπωνικό λαό και όχι απ' τους Αμερικανούς συμμάχους... Συνεπώς, εάν ο Χατογιάμα δεν τιμήσει την ψήφο του λαού του, τότε η κυβέρνησή του θα πάρει γρήγορα την ολισθηρή κατιούσα, όσες ευλογίες και στήριξη να έχει απ' τις ΗΠΑ...


Δεσπ. ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org