Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβεβαιώσεις

Σενάρια «σημαντικής» αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2023 διακινεί η κυβέρνηση, καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες για τους επόμενους προεκλογικούς μήνες, την ώρα που οι εργατικοί μισθοί συνεχίζουν να εξανεμίζονται, εξαιτίας και της μεγάλης ακρίβειας. Η προπαγάνδα τους «μπάζει από παντού», αφού ο κατώτατος μισθός βρίσκεται ακόμα και σήμερα 38 ευρώ χαμηλότερα απ' αυτόν που ίσχυε στις αρχές του 2012. Αλλά και ο μέσος μισθός ήταν κατά 21,7% χαμηλότερος τον Δεκέμβρη του 2021, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2011. Η εκτίναξη του πληθωρισμού τον προηγούμενο χρόνο έδωσε νέο χτύπημα στους μισθούς και εξανέμισε «εν ριπή οφθαλμού» τις όποιες ονομαστικές αυξήσεις. Στην πράξη, τόσο ο κατώτερος όσο και το σύνολο των μισθών έχασαν, αντί να αυξήσουν, την αγοραστική τους δύναμη μέσα στο 2022. Γι' αυτό, η κουβέντα περί «σημαντικής αύξησης» είναι ύπουλη και προκλητική ταυτόχρονα. Ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος σημαίνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή ΣΣΕ. Σημαίνει επαναφορά των τριετιών, που στερούν από τους εργαζόμενους από 10% έως και 30% του μισθού τους. Σημαίνει κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και συνολικά του αντεργατικού πλαισίου. Για όλα αυτά, κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «κάνουν την πάπια» και την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει ότι η διαμόρφωση του κατώτερου μισθού θα γίνει με τρόπο που «θα λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες των επιχειρήσεων»! Φροντίζει άλλωστε γι' αυτό ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, που εφαρμόζουν συναινετικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Καμπάνα...

Αρκεί μια ματιά στην «κοινή δήλωση» ΝΑΤΟ - EE σχετικά με την Ουκρανία, για να αντιληφθεί κανείς ότι ένας νέος γύρος κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι προ των πυλών. Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να παρέχονται «όλα τα στρατιωτικά μέσα που είναι απαραίτητα για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα». Την επόμενη βδομάδα, μάλιστα, θα γίνουν συζητήσεις στο πλαίσιο της ομάδας Ramstein, υπό την προεδρία των ΗΠΑ, για τις ανάγκες σε νέα όπλα και ποιοι μπορούν να τα παρέχουν. «Η Ουκρανία πρέπει να λάβει όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έδαφός της, και αυτό σημαίνει βεβαίως ανεπτυγμένα συστήματα αεράμυνας, αλλά και άλλα είδη σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η «καμπάνα» χτυπάει για τους λαούς όλης της Ευρώπης, που σέρνονται ακόμα πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή αυτός να γενικευτεί.

... νέων κινδύνων

Η σκόπιμη αναφορά στα «αναπτυγμένα συστήματα αεράμυνας» δεν αφορά μόνο τους «Patriot» που έχουν δεσμευτεί να δώσουν οι ΗΠΑ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Ρωσίας, αλλά και χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση συζητά τη μεταφορά των ρωσικών S-300 στην Ουκρανία. Παράλληλα λοιπόν με τη μετακίνηση τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων δίπλα στο θέατρο των επιχειρήσεων, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα στην πολεμική προπαρασκευή, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» του ανταγωνισμού με τη Ρωσία. Μόνη σωτηρία για τους λαούς είναι να διαχωριστούν από αυτά τα σχέδια και τις πολιτικές δυνάμεις που τα στηρίζουν. Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την απεμπλοκή απ' αυτόν και από κάθε διευκόλυνση στη ΝΑΤΟική δολοφονική μηχανή, να κλείσουν οι βάσεις και τα άλλα ορμητήρια πολέμου.

Τους «έπεισε»

Με φανερή «απογοήτευση» υποδέχτηκαν τα αστικά επιτελεία και ΜΜΕ - «συντηρητικά» και «προοδευτικά» - τις 15 ψηφοφορίες που χρειάστηκαν για να εκλεγεί ο Κ. Μακάρθι πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, αποσπώντας τελικά την ψήφο των 20 ρεπουμπλικανών που αρνούνταν να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματός τους. Στην πραγματικότητα, οι ψηφοφορίες επιβεβαίωσαν τον διχασμό μεταξύ τμημάτων του αμερικανικού κεφαλαίου, που τα συμφέροντά τους αλλού συγκλίνουν με συμβιβασμούς και αλλού δεν έχουν σημείο επαφής, προκαλώντας τέτοιες «κρίσεις». Για παράδειγμα, ο νέος πρόεδρος της Βουλής αναγκάστηκε να δηλώσει πως συναινεί στη «βαθιά περικοπή κρατικών δαπανών», γιατί αλλιώς δεν «βγαίνει» το πρόγραμμα ενίσχυσης των «πράσινων» μονοπωλίων, ύψους 370 δισ. δολαρίων, ούτε τα μέτρα «προστατευτισμού» και «επαναπατρισμού» των αμερικάνικων βιομηχανιών, που αποτελούν αντικείμενο διαπάλης στις ΗΠΑ, στη σκιά της λεγόμενης «απο-παγκοσμιοποίησης». Δεσμεύτηκε επίσης για «μείωση της βοήθειας στην Ουκρανία», όχι για τα... φιλειρηνικά αισθήματα των «γερακιών» της Βουλής, αλλά εξαιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν για το πώς πρέπει οι ΗΠΑ να δώσουν τη μάχη διατήρησης της πρωτοκαθεδρίας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα απέναντι σε Ρωσία και Κίνα. Σε κάθε περίπτωση, ο λαός στις ΗΠΑ και παντού δεν έχει κανέναν λόγο να αγωνιά για τη «σταθερότητα» των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και τις αντιθέσεις της αστικής τάξης. Αυτό που πρέπει να τον απασχολεί είναι πως με τη δράση του θα μπορέσει να αξιοποιήσει προς όφελός του τις δυσκολίες στο σάπιο σύστημα, για να ανοίξει δρόμο ανατροπής, διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα και την ικανοποίηση των αναγκών του.

Συμβουλές

«Στο θέμα της τιμής τώρα... Είναι προφανές ότι κάποια φάρμακα χρειάζεται να ανέβουν. Κάποια, όχι όλα. Δεν είναι και όλα του ενός ευρώ, να ανέβουνε. Είναι θέμα επιλογής τι γίνεται ακριβώς. Και μέσα στην ιστορία αυτού του πανζουρλισμού, του χάους, της σύγχυσης, το να λέμε ότι θα ανέβουν τα φάρμακα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος - άλλο ένα στοιχείο της λάθος κυβερνητικής πολιτικής - για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα». Αυτά έλεγε τις προάλλες ο Ν. Φίλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε τηλεοπτική συζήτηση για τις ελλείψεις στα φάρμακα. Δεν αρκέστηκε στο να δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση για τις επικείμενες αυξήσεις, όπως έκανε και ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Ξανθός, αλλά το πήγε κι ένα βήμα παραπέρα. Μοίρασε συμβουλές «διαχείρισης κρίσεων» στη ΝΔ, να μην πολυσυζητάει τις αυξήσεις την ώρα που ο λαός είναι στα κάγκελα με τις ελλείψεις. Ας αυξήσει στα μουλωχτά τις τιμές σε «κάποια» φάρμακα και μέχρι να το πάρει χαμπάρι ο κόσμος μπορεί να έχει περάσει η φουρτούνα...Εκλογές Ιούνη 2023

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org