Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΝΕΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στην τελική ευθεία το σχέδιο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Με απεργία στις 19 Γενάρη απαντούν οι εργαζόμενοι

Η πάλη ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων στη Γαλλία

Auriol Thierry

Η πάλη ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων στη Γαλλία
Οι Γάλλοι θα πρέπει να εργάζονται δύο χρόνια παραπάνω για να βγουν στη σύνταξη, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μακρόν, όπως ανακοίνωσε χτες η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 χρόνια, που είναι σήμερα, στα 64 χρόνια, μέχρι το 2030.

Επαναλαμβάνοντας τα γνωστά απατηλά προσχήματα που συνοδεύουν κάθε αντιασφαλιστική επίθεση σε όλη την Ευρώπη, η Μπορν υποστήριξε ότι οι νέες ανατροπές συνιστούν «σχέδιο για την εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού» και μάλιστα έκανε λόγο για ένα «δίκαιο σχέδιο»...

«Γνωρίζω καλά ότι η αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος εγείρει ερωτήματα και φόβους στους Γάλλους », ανέφερε, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει ...να πείσει τους πολίτες ότι η «μεταρρύθμιση» είναι «αναγκαία». Ανήγγειλε ουσιαστικά ένταση των κάλπικων εκβιασμών π.χ. για τις συνέπειες που θα έχουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, για τα οποία - φυσικά - μόνο οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι δεν ευθύνονται.

Η κυβέρνηση εντάσσει τις νέες ρυθμίσεις στις προσπάθειες «εξορθολογισμού των δαπανών», καθώς αναζητεί περισσότερους πόρους για την κρατική στήριξη των μονοπωλίων.

Τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ έσπευσε να μιλήσει για το «όφελος» 17,7 δισ. ευρώ που θα υπάρξει μέχρι το 2030 «χάρη στη νέα μεταρρύθμιση»...

«Παρών» στη νέα αντιλαϊκή επίθεση δηλώνουν φυσικά και άλλα αστικά κόμματα, με δεδομένο άλλωστε ότι η κυβέρνηση Μακρόν έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πρώτοι οι «Ρεπουμπλικάνοι» ξεκαθάρισαν τις τελευταίες μέρες, διά του επικεφαλής τους, Ερίκ Τσιοτί, ότι μια τέτοια αναθεώρηση που θα αυξήσει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης «μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Από τη μεριά τους, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δηλώνουν εδώ και καιρό αντίθετοι στα νέα αντιλαϊκά σχέδια, ενώ το αίτημα να μη προχωρήσουν οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές βρέθηκε στο επίκεντρο και των πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων που έγιναν το περασμένο φθινόπωρο.

Ηδη χτες ανακοινώθηκαν απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις στις 19 Γενάρη σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα δε με δημοσκόπηση της «Odoxa», 4 στους 5 Γάλλους δηλώνουν ότι διαφωνούν με το νέο αντιλαϊκό σχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ