Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ανακρίσεις αλλά και απελευθερώσεις οπαδών του Μπολσονάρο

Στον απόηχο της εισβολής υποστηρικτών του πρώην Προέδρου Ζ. Μπολσονάρο στο Κογκρέσο και άλλα κυβερνητικά κτίρια στη Βραζιλία την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δηλώνει ότι έχουν συλληφθεί εκατοντάδες από τους εισβολές και θα τους υποχρεώσει να πουν ποιοι ήταν οι χρηματοδότες τους.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας Αλεξάντρ ντε Μοράες, που έχει αναλάβει τις έρευνες, δήλωσε επίσης πως η χώρα πρέπει να καταπολεμήσει σθεναρά την «τρομοκρατία» και τους «αντιδημοκρατικούς ανθρώπους που επιχειρούν ένα πραξικόπημα», ενώ οπαδοί του Λούλα διαδήλωσαν υπέρ της «δημοκρατικής ομαλότητας».

Ηδη περίπου 1.200 άτομα κρατούνται και ξεκινάει η έρευνα για να διαπιστωθούν οι ευθύνες τους στα επεισόδια. Ωστόσο χτες οι πρώτοι 599 ακροδεξιοί αφέθηκαν ελεύθεροι για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Από την πλευρά του Μπολσονάρο, που εξακολουθεί να βρίσκεται στις ΗΠΑ, ο γιος του και γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρο υποστήριξε ότι ο πατέρας του δεν συνδέεται με τις ταραχές στην Μπραζίλια, λέγοντας ότι «μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (σ.σ. των προεδρικών εκλογών) τηρεί σιγή, γλείφει τις πληγές του, είναι ουσιαστικά απομονωμένος».

Ο πρώην Πρόεδρος εισήχθη τη Δευτέρα σε νοσοκομείο της Φλόριντα στις ΗΠΑ, όπου έφτασε στα τέλη του 2022, 48 ώρες προτού να λήξει η θητεία του. Ο ίδιος δηλώνει ότι μπορεί να επιστρέψει στη Βραζιλία πριν από τα τέλη του μήνα. Η παραμονή ωστόσο στις ΗΠΑ δημιουργεί αντιδράσεις και πιέσεις στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να επισπεύσει την αποχώρησή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ