Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Νέα «παράπονα» για τον ρόλο των ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων

Ενώ παραμένει αποκλεισμένος ο διάδρομος Λατσίν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Νέα «παράπονα» προς τη Ρωσία εξέφρασε χτες ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, σε μια περίοδο που εντείνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα - ΕΕ, Τουρκία, ΗΠΑ - στον Νότιο Καύκασο και για τους όρους διευθέτησης της σύγκρουσης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εκτός από τη Ρωσία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν διαπραγματεύονται τους τελευταίους μήνες με διαμεσολάβηση τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ.

Ο διάδρομος του Λατσίν - η μοναδική οδός που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία - παραμένει εν μέρει τουλάχιστον αποκλεισμένος από «ακτιβιστές» του Αζερμπαϊτζάν από τα μέσα Δεκέμβρη, χωρίς οι ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή να παρεμβαίνουν για να ανοίξει.

Το Γερεβάν δεν σκοπεύει να μιλήσει στη Μόσχα με «τελεσίγραφα» για το θέμα της απεμπλοκής του διαδρόμου του Λατσίν, επισήμανε ο Πασινιάν, λέγοντας πως «δεν επικρίνουμε τους Ρώσους ειρηνευτές, αλλά εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις δραστηριότητές τους. Κανείς δεν αρνείται ότι οι Ρώσοι στρατιώτες διασφαλίζουν την ασφάλεια των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά υπήρξαν περιπτώσεις, όταν το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε συμφωνίες στη ζώνη ευθύνης των ειρηνευτικών δυνάμεων, για παράδειγμα, στο Parukh, αλλά χωρίς καμία αντίδραση».

Ωστόσο, αν η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει τη δέσμευσή της για προστασία των Αρμενίων στην περιοχή «για υποκειμενικούς ή αντικειμενικούς λόγους», θα πρέπει να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στείλει διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Ο διάδρομος του Λατσίν είναι ένα από τα ζητήματα της αντιπαράθεσης στις διαπραγματεύσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για «ειρηνευτική συμφωνία» και καθορισμό των συνόρων τους, οι οποίες έχουν διακοπεί εδώ και βδομάδες.

Αρνηση φιλοξενίας ασκήσεων του CSTO

Με φόντο αυτές τις «βαθιές ανησυχίες» της Αρμενίας για τον ρόλο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, ο Πασινιάν δήλωσε χτες πως η Αρμενία δεν πρόκειται να φιλοξενήσει στρατιωτικά γυμνάσια του «αμυντικού» συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO) «υπό τις δεδομένες συνθήκες».

«Τουλάχιστον δεν πρόκειται να διεξαχθούν τέτοιες ασκήσεις στην Αρμενία για το τρέχον έτος», πρόσθεσε.

Στον CSTO συμμετέχουν οι Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις θα συμμετάσχουν σε 8 διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις σε πεδία εκπαίδευσης το 2023 και ρωσικά στρατεύματα αναμενόταν επίσης να συμμετάσχουν στις ασκήσεις «Unbreakable Brotherhood 2023» του CSTO στην Αρμενία.

Στη συνέχεια το Κοινό Επιτελείο του CSTO ανακοίνωσε πως «έλαβε πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας σχετικά με την αστοχία διεξαγωγής ασκήσεων με τις Συλλογικές Ειρηνευτικές Δυνάμεις σε αρμενικό έδαφος» και «επεξεργάζεται προτάσεις σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής μιας τέτοιας άσκησης σε άλλα κράτη - μέλη του CSTO».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ