Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σήμα κινδύνου για τους λαούς τα σχέδια «διευθετήσεων» με ευρωατλαντική ομπρέλα

Αναθέρμανση σχέσεων Τουρκίας και Αιγύπτου, ενώ ο Ερντογάν μιλάει ξανά για άσχημη μεταχείριση της «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα

Στην επαναπροσέγγιση με χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής συνεχίζει να επενδύει η τουρκική αστική τάξη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανέρχεται στην αναθέρμανση των διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο αλλά και τη Συρία.

«Δεν υπάρχει χώρος για διαρκή ρήξη στην πολιτική», σημείωσε, στη διάρκεια ομιλίας του στο Ικόνιο, αναφέροντας ότι «όπως ξεκίνησε η εξομάλυνση των σχέσεων (της χώρας μας) με την Αίγυπτο, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη Συρία». Σχολιάζοντας την πρόσφατη θερμή του χειραψία με τον Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, είπε ότι ο Αιγύπτιος ομόλογός του δήλωσε «πολύ χαρούμενος» για αυτήν αλλά και ότι ο ίδιος μετέφερε την επιθυμία της Αγκυρας για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Πρόσθεσε δε ότι η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων θα συνεχιστεί σύντομα σε υπουργικό επίπεδο, ενώ ανέφερε ότι εκτός από χειραψία με τον Σίσι είχε και μια συνομιλία περίπου 45 λεπτών, με τη «στήριξη του εμίρη του Κατάρ». Κατέληξε δε ότι «αυτό για το οποίο ελπίζουμε είναι να αφαιρεθεί αυτή η δυσαρέσκεια (που υπήρχε) μεταξύ των δύο χωρών μας. Στη Μεσόγειο δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο». Εκανε λόγο για «διαδικασία που έχει ξεκινήσει» και «συνεχίζεται με τους υπουργούς μας» και μετά «θα συνεργαστούμε στη Μεσόγειο», καταλήγοντας ότι «οι συνδέσεις μεταξύ του αιγυπτιακού και του τουρκικού λαού είναι ποικίλες, δεν πρέπει να χαθεί αυτή η δυναμική προς όφελος άλλων». Υποστήριξε δε ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν την Τουρκία δυσαρεστημένη με δυνάμεις της περιοχής και από τον Περσικό Κόλπο, προς δικό τους όφελος και ότι «όταν αυτά τα θέματα αντιμετωπιστούν, θα "καταρρεύσουν" τέτοια σχέδια».

Χτες, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τουρκία και Αίγυπτος ίσως διορίσουν νέους πρέσβεις η μία στην πρωτεύουσα της άλλης τους αμέσως επόμενους μήνες. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ο Ερντογάν επανήλθε στο ενδεχόμενο εξελίξεων και στις σχέσεις της Αγκυρας με τη Δαμασκό, λέγοντας ότι «όπως αυτή η δουλειά βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο με την Αίγυπτο, τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά και με τη Συρία».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ηγέτης δεν παρέλειψε να μιλήσει πάλι για «αντιισλαμισμό» που αναπτύσσεται, αλλά και για «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα που - μάλιστα - αντιμετωπίζει άσχημη μεταχείριση, υποστηρίζοντας ότι «οι άδικες και παράνομες πρακτικές που ασκούνται εδώ και χρόνια κατά της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα συνεχίζονται κλιμακούμενες (...) Οι θρησκευτικοί ηγέτες των αδελφών μας στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται. Τα ιδρύματά τους και η περιουσία τους καταπατώνται. Δεν τους επιτρέπεται να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα». Κατέληξε δε ότι «ο ισλαμικός κόσμος δεν πρέπει πλέον να μένει θεατής των δεινών των αδελφών μας που διώκονται στην Ελλάδα».

Ολα αυτά ενώ στη Λιβύη συνεχίζουν να «τρέχουν» οι διεργασίες και κόντρες. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ εξαπέλυσε νέα «πυρά» κατά του πρωθυπουργού της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης, Αμπντέλ Χαμίντι Ντμπεϊμπά, λέγοντας πως «η λεγόμενη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας παραμένει ακόμα στην εξουσία, παρά τη λήξη της νόμιμης θητείας της και μετά την απόσυρση της εμπιστοσύνης του λιβυκού κοινοβουλίου σε αυτήν». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση που έχει οριστεί από το λιβυκό Κοινοβούλιο θα εκτελέσει τα καθήκοντά της είτε με τη χρήση ενόπλων δυνάμεων, κάτι που το απεύχομαι και απορρίπτω, είτε με την επίτευξη συμφωνίας με τις ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο δυτικό τμήμα της χώρας».

Επεκτείνεται η Navtex για τις έρευνες της «ExxonMobil»

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε μήνυμά του για τη Μέρα της Μεσογείου, τη χαρακτήρισε «μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις που πρέπει να τύχουν κοινής αντιμετώπισης». Μίλησε, άλλωστε, για «κοινές αξίες», η «δέσμευση» στις οποίες «συμβάλλει στη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας, με βάση τις κοινές αρχές, ακρογωνιαίος λίθος των οποίων είναι το Διεθνές Δίκαιο». Επέμεινε, δε, ότι «η κοινή μας ιστορία, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις στην περιοχή μας, καθώς και το αίσθημα του ανήκειν και της εγγύτητας, καθώς και οι επαφές μεταξύ των λαών μας, θέτουν τα θεμέλια για πιο εντατική συνεργασία».

Ο ίδιος, μιλώντας στο protagon.gr, στηλίτευσε την «κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και των παράνομων ενεργειών».

Αντέτεινε παζάρι φέρνοντας ως παράδειγμα τις συμφωνίες για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, προσθέτοντας ότι «το πρόσφατο παράδειγμα της συμφωνίας Ισραήλ και Λιβάνου θα πρέπει να αποτελεί ακόμα μια σαφή ένδειξη προς τα πού κινείται η διεθνής πρακτική», αποσιωπώντας βέβαια ότι η συμφωνία αυτή αφορά συνεκμετάλλευση υπό αμερικανική επίβλεψη.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη είπε ότι «ήταν μονόδρομος. Τη στιγμή κατά την οποία η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει τους βασικούς παράγοντες στην Ανατολική Λιβύη, οι οποίοι διάκεινται φιλικά προς τις θέσεις μας, δεν υπήρχε περιθώριο αναστολών και αναβολών», τονίζοντας ότι οι επαφές στη Βεγγάζη «ήταν απαραίτητες προκειμένου να εμπεδωθεί η παρουσία της χώρας μας σε μια περιοχή, η οποία είναι ιδιαίτερα ασταθής».

Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγόρησε την Τουρκία ότι «τη στιγμή αυτή φαίνεται να ανοίγει την "πόρτα του φρενοκομείου" στο Ιράκ και στη Συρία με άγνωστη κατάληξη. Η εξέλιξη αυτή από μόνη της είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς δείχνει ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον γειτονικών της χωρών», είπε.

Εξάλλου, εκδόθηκε νέα Navtex από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, επεκτείνοντας ακόμη πιο νότια της Κρήτης τις σεισμικές έρευνες της «ExxonMobil» για υδρογονάνθρακες. Οπως αναφέρεται αρμοδίως, όπου αυτό έχει απαιτηθεί, η Αθήνα έχει ήδη ζητήσει την άδεια από κράτη που έχουν οριακή αρμοδιότητα, δηλαδή τη Μάλτα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου μιλούσε χτες για «στρατηγική της χώρας μας σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση όλης της έκτασης που βρίσκεται εντός της εθνικής μας δικαιοδοσίας», που είναι «καλά μελετημένη, καλά προετοιμασμένη, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Τέλος απαντώντας σε αιτιάσεις του Ερντογάν σχετικά με παραβιάσεις δικαιωμάτων μουσουλμάνων στην Ελλάδα, αντέτεινε ότι η χώρα «σέβεται απολύτως τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, τηρεί πλήρως τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από το Ελληνικό Σύνταγμα», προσθέτοντας πως «η Ιστορία προσφέρει αποστομωτικές απαντήσεις για το πώς είχαν συμπεριφερθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλες χώρες και συγκεκριμένα η Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ