Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Στη Λαμία συνεχίζεται το πολιτικό άνοιγμα του ΚΚΕ στη Στερεά Ελλάδα

Αύριο Τετάρτη η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Φθιώτιδας με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Με μεγάλη πολιτική εκδήλωση στη Λαμία αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνεχίζεται το πολιτικό άνοιγμα των Οργανώσεων του Κόμματος σε Ανατολική Στερεά και Εύβοια. «Με την εκδήλωση της Τετάρτης 30 Νοέμβρη κορυφώνεται μία πλούσια δραστηριότητα που υλοποίησαν το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα, διαδίδοντας πλατιά το κάλεσμα του Κόμματος για συμπόρευση», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ, και προσθέτει: «Απευθυνθήκαμε στον λαό της Φθιώτιδας και ιδιαίτερα σε όλους όσοι συναντηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα στον μεγάλο αγώνα της ΛΑΡΚΟ, στα μπλόκα των αγροτών, στις κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Λαμίας και των ΚΥ, στις κινητοποιήσεις των πλημμυροπαθών, στην απεργία στις 9 Νοέμβρη. Σε όλους αυτούς απλώνουμε το χέρι και τους καλούμε να παρευρεθούν στην εκδήλωση, να ακούσουν και να συζητήσουμε μαζί τους το κάλεσμα συμπόρευσης του ΚΚΕ».

Ενας τόπος που μαραζώνει

Στη Φθιώτιδα, παρά τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει, οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής βυθίζονται όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την ανέχεια. Ο τόπος μαραζώνει και ο πληθυσμός μειώνεται, συνέπεια της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 είναι αποκαλυπτικά, με τον πληθυσμό να μειώνεται κατά 12,9% σε σχέση με το 2011 και κατά τόπους μέχρι και 24%. Αυτό είναι πιο έντονο σε περιοχές όπου έχει γίνει ασύμφορη η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, όπως ο Δομοκός και η Δυτική Φθιώτιδα.

Σε μία κατεξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή, όσοι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι κατάφεραν να επιβιώσουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που οδηγεί τη γεωργική παραγωγή όλο και σε λιγότερα χέρια, τσακίζονται καθημερινά από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τη φορολογία, τους εμπόρους και τους επιχειρηματικούς ομίλους που θησαυρίζουν σε βάρος τους. Τα αναγκαία έργα υποδομής για τον αγροτικό τομέα, όπως αναδασμοί και δίκτυα άρδευσης, είτε δεν προκηρύσσονται είτε καρκινοβατούν για δεκαετίες.

Το έγκλημα της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ, μαζί με τον τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στην περιοχή της Λοκρίδας και συνολικότερα στη Φθιώτιδα, έρχεται να συρρικνώσει τη βιομηχανική παραγωγή, με υπαρκτό τον κίνδυνο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία, που ήδη στη Φθιώτιδα ξεπερνά το 20%. Την ίδια στιγμή, μικρές βιοτεχνίες, μικρά εμπορικά και παραγωγοί πιέζονται από τον ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομίλων και οδηγούνται στο κλείσιμο.

Η έλλειψη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στον Σπερχειό ποταμό, καθώς τέτοιου είδους έργα δεν είναι προτεραιότητα από τα χρηματοδοτικά ταμεία της ΕΕ, έχει ως αποτέλεσμα κάτοικοι της περιοχής να βιώνουν σε κάθε δυνατή βροχόπτωση τον εφιάλτη πλημμυρικών φαινομένων, με τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, σπίτια, εγκαταστάσεις και υποδομές. Και η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας της έλλειψης ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής μελέτης στα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα.

Κάθε χρόνο και χειρότερη γίνεται η κατάσταση και στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Το Νοσοκομείο Λαμίας καταρρέει κάτω από το βάρος της έλλειψης προσωπικού, με κλινικές και Τμήματα να κλείνουν ή να υπολειτουργούν, ενώ το ίδιο τραγική είναι η εικόνα στα Κέντρα Υγείας.

Πάνω στην κατάσταση αυτή ήρθε να πατήσει η εκτίναξη της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα αγροεφόδια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, προσθέτοντας ένα ακόμα βάρος στη βάρβαρη καθημερινότητα και στον αγώνα που δίνει ο λαός της Φθιώτιδας για την επιβίωσή του.

«Φιλέτα» για τους ομίλους, στην άκρη οι λαϊκές ανάγκες

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τις πολιτικές επιλογές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες οδήγησαν τους εργαζόμενους και τον λαό σε αυτήν την κατάσταση, στρώνει το έδαφος για την περαιτέρω παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Φθιώτιδας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Εντονη δραστηριότητα εμφανίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου της Ενέργειας, οι οποίοι, πατώντας πάνω στην πολιτική της ΕΕ και στους νόμους που ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη μετάβαση» και την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, θησαυρίζουν σε βάρος του λαού, που βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και βοσκοτόπων στον κάμπο της Λαμίας, στο οροπέδιο του Δομοκού, στη Λοκρίδα και στην Ανατολική Φθιώτιδα παραδίδονται σε εταιρείες φωτοβολταϊκών. Η Λοκρίδα έχει ήδη κατακλυστεί από ανεμογεννήτριες, ενώ στη «σειρά» βρίσκονται η Οίτη, η Σαράνταινα και τα Βαρδούσια, βουνά με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τεράστια περιβαλλοντική και ιστορική αξία.

Παράλληλα η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και μετά την επέκταση της παρουσίας ιδιώτη στα τουριστικά ακίνητα της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, προωθεί διαγωνισμούς για να παραδοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα και οι ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών και των Λουτρών Υπάτης.

Πεδίο κερδοφορίας διαμορφώνει η κυβέρνηση και για κατασκευαστικούς ομίλους, μέσα από την υλοποίηση δημόσιων έργων και υποδομών με ΣΔΙΤ, όπως η κατασκευή φοιτητικής εστίας και δικαστηρίων, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να δοθεί σε ιδιώτες και η κατασκευή - διαχείριση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Λαμία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβερνητικές συσκέψεις για να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες(2023-09-27 00:00:00.0)
Αγώνας επιβίωσης και ελπίδα η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση(2023-09-13 00:00:00.0)
Εκδήλωση στο Κούρνοβο Δομοκού(2021-06-03 00:00:00.0)
Κινητοποιείται και η Στερεά(2005-01-25 00:00:00.0)
Νέες διώξεις αγροτών(2004-04-20 00:00:00.0)
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ζεύξης Μαλιακού(1998-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ