Οσον αφορά τους συνταξιούχους οι σχετικές διατάξεις εφαρμόζουν στο ακέραιο τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου του 2016, όπως και το σύνολο των μνημονιακών περικοπών, που επισφραγίζουν την άρνηση της κυβέρνησης για απόδοση της 13ης και της 14ης σύνταξης, όπως απαιτούν οι συνταξιούχοι. Το επίδομα, αντί σύνταξης, θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι έχουν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις: Ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το 2022 μέχρι 9.600 ευρώ, ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 16.800 ευρώ και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού μέχρι 300.000 ευρώ.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση μονιμοποιεί, από την 1.1.2023, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών - εργαζομένων) κατά 3 μονάδες και με άλλοθι μια μικρή αύξηση στους εξευτελιστικούς μισθούς των μισθωτών, εξασφαλίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τις επιχειρήσεις και μάλιστα στο διηνεκές.
Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο επιφέρει σοβαρές ανατροπές στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) καθώς διατάξεις του προβλέπουν την αρπαγή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Σημειώνεται ότι για τις συγκεκριμένες διατάξεις, που οδηγούν την ακίνητη και κινητή περιουσία ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Δημοσίου στα χέρια «εταιρειών αξιοποίησης», τα συνδικάτα απαιτούν την απόσυρσή τους, ενώ ήδη πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις.
Με άλλη διάταξη καταργείται στο τέλος του έτους, για όσους δημόσιους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010, 2011 και 2012 (άρα είχαν ήδη 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε), το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης σύμφωνα με τα όρια ηλικίας που προέβλεπε ο νόμος 4336/2015. Στην πράξη, αυτό οδηγεί ορισμένους δημόσιους υπαλλήλους σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και 7 έτη.