Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1852 Διαλύεται η Ενωση των Κομμουνιστών, που ιδρύθηκε το 1847 στο Λονδίνο και το πρόγραμμά της, το γνωστό Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος, υπήρξε το πρώτο προγραμματικό ντοκουμέντο του επιστημονικού κομμουνισμού.

1869 Εγκαινιάζεται η Διώρυγα του Σουέζ. Η κατασκευή της διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες εργάτες.

1895 Ο Β. Ι. Λένιν ιδρύει στην Πετρούπολη την «Ενωση του αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης», που παρότι στην παρανομία, εξελίχθηκε γρήγορα σε μια από τις πιο σημαντικές μαρξιστικές - επαναστατικές οργανώσεις στη Ρωσία.

1917 Πεθαίνει ο Γάλλος γλύπτης Φρανσουά Ογκίστ Ρενέ Ροντέν.

1918 Από τις 17 έως τις 23 του Νοέμβρη συνέρχεται στον Πειραιά, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων, το Α' Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο, ιδρυτικό του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (ΣΕΚΕ), που το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ (για την επέτειο ίδρυσης του Κόμματος δες και σελίδα 9).

1934 Φασίστες της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης «Τρίαινα» επιτίθενται στα γραφεία του «Ριζοσπάστη», αλλά αποκρούονται ηρωικά από την εργατική φρουρά των γραφείων. Τελικά σπεύδει η αστυνομία, σπάζει τις πόρτες και τραυματίζει με σφαίρες τριάντα υπερασπιστές του «Ριζοσπάστη». Σε απάντηση, στις 23 Νοέμβρη, η εργατιά της Αθήνας πραγματοποιεί 24ωρη απεργία.

1949 Ολοκληρώνεται η μεταφορά με σοβιετικά πλοία όλων των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού από τη ΛΔ της Αλβανίας στη Σοβιετική Ενωση.

1962 Πεθαίνει η κομμουνίστρια συγγραφέας Γαλάτεια Καζαντζάκη, που συνέδεσε τη ζωή και το έργο της με τα κομμουνιστικά ιδανικά και το ΚΚΕ.

1968 Ο Αλέκος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατον για την απόπειρα εναντίον του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Αρνήθηκε να ζητήσει χάρη.

1973 Κατά τη 1 τα ξημερώματα τα τανκς έχουν ζώσει το Πολυτεχνείο. Η Συντονιστική Επιτροπή προσπαθεί να διαπραγματευτεί την ασφαλή έξοδο του κόσμου. Πριν εκπνεύσει η διορία, ένα τανκ σπάει την κεντρική πύλη και μαζί του εισβάλλουν ασφαλίτες και άντρες των ΛΟΚ. Πέφτουν πυροβολισμοί. Η μετάδοση του σταθμού θα συνεχίσει για λίγη ώρα ακόμη, ωσότου τελικά σιγήσει και αυτός... Οι συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τα όργανα της χούντας συνεχίζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Απέναντι στον άοπλο λαό τα όργανα του καθεστώτος δεν θα διστάσουν να πυροβολήσουν στο ψαχνό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Ομως, ο λαός δεν γονατίζει. Νέο κύμα διαδηλώσεων θα ξεχυθεί στους δρόμους της στρατοκρατούμενης πρωτεύουσας έως αργά το βράδυ.

1974 Πραγματοποιούνται οι πρώτες μετά τη χούντα βουλευτικές εκλογές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ