Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εμπρηστές

Η προχτεσινή πτώση πυραύλων - της ουκρανικής αεράμυνας τελικά - στην Πολωνία και το «θρίλερ» της ενεργοποίησης ή μη των διαδικασιών «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ δείχνουν παραπάνω από γλαφυρά πώς ένα «σπίρτο» αρκεί να ανάψει τη φωτιά μιας γενικευμένης σύγκρουσης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς. Κανείς όμως δεν μπορεί να αγνοεί το πώς μαζεύτηκε τόση «εύφλεκτη ύλη» στην περιοχή: Το «μπαρούτι» στοιβάζουν χρόνια τώρα τα ευρωατλαντικά σχέδια και οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία και την Κίνα, για τη μοιρασιά της «λείας» των αγορών, της Ενέργειας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών. «Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι πολεμικοί σχεδιασμοί περικύκλωσης της Ρωσίας, με υποδομές, στρατιωτικούς και πολεμικά μέσα που βρίσκονται «με το δάχτυλο στη σκανδάλη». Οπως οι πάνω από 300.000 ΝΑΤΟικοί που αναπτύσσονται στην Ανατ. Ευρώπη με απόφαση της πρόσφατης Συνόδου, τα πάνω από 24 δισ. ευρώ στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ουκρανία το τελευταίο 8μηνο, η εκπαίδευση πάνω από 15.000 Ουκρανών στρατιωτικών από την ΕΕ. Τα όσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης, όμως, δείχνουν και τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνουν η ελληνική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, που προωθούν από κοινού την πολιτική της βαθύτερης εμπλοκής στον πόλεμο, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Δείχνουν, τέλος, ότι το χέρι των εμπρηστών που απειλούν να κάψουν τον λαό μπορεί να το κόψει μόνο αυτός, και με έναν μόνο τρόπο: Με τον αγώνα του ενάντια στην εμπλοκή και στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Τους αδικεί

Μεγάλο συγκρότημα του Τύπου εκθείαζε χτες την ...οργάνωση του γερμανικού κράτους, που ετοιμάζεται ακόμα και για capital control σε περίπτωση που για λόγους «εξοικονόμησης» αποφασιστούν εκτεταμένες διακοπές του ρεύματος. Θυμίζουμε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του γερμανικού κράτους προβλέπει την παροχή χρήματος με το σταγονόμετρο από τις τράπεζες, αν σταματήσουν να λειτουργούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, προκειμένου να μην υπάρξει έλλειψη στην αγορά από νομίσματα στη φυσική τους μορφή (κέρματα και χαρτονομίσματα) λόγω της αυξημένης ζήτησης. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι με τέτοιες συγκρίσεις, το συγκρότημα αδικεί το κράτος και την κυβέρνηση στην Ελλάδα. Το επιβεβαιώνει περίτρανα το έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), που ζητάει από τις υπηρεσίες στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» στην Κηφισιά να ρυθμίσουν τους θερμοστάτες στους 19 (!) βαθμούς Κελσίου στο όνομα της εξοικονόμησης Ενέργειας. Πέρα από το ότι μιλάμε για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το ερώτημα είναι: Αν κι αυτό το μέτρο δεν αποδειχτεί αρκετό για την εξοικονόμηση, με δεδομένους τους πετσοκομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς για την Υγεία, πόσο πιο ...πολικό σκοπεύουν να κάνουν το κλίμα στα νοσοκομεία με την επόμενη εγκύκλιο; Κι αν η πρόθεσή τους είναι απλά να ...δροσίσουν τους ογκολογικούς ασθενείς, από πού αλλού θα κόψουν για να υπάρξει «εξοικονόμηση»; Μήπως από τα σχολεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες; Ενα είναι σίγουρο: Αν ο σβέρκος τους δεν αισθανθεί την «καυτή» ανάσα των αγωνιστικών διεκδικήσεων, οι συνέπειες για τον λαό δεν θα 'χουν πάτο.

Σπατάλες...

Με αφορμή τη δημοσίευση κάποιων στοιχείων για τα τρόφιμα που καταλήγουν στον σκουπιδοτενεκέ των νοικοκυριών όταν δεν καταναλώνονται, ορισμένοι «φωστήρες» των ΜΜΕ δεν έχασαν την ευκαιρία να φορτώσουν στον λαό ακόμα και την ...«επισιτιστική κρίση» που απειλεί μια σειρά περιοχές του πλανήτη. Ανασύροντας την προπαγάνδα της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, ότι «οι σπατάλες μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού», γράφουν πως τα 191 κιλά τροφίμων που πετάει κάθε χρόνο ένα νοικοκυριό στην Ελλάδα, οδηγούν σε ετήσια απώλεια εισοδήματος 800 - 1.000 ευρώ και είναι χειρότερα από την ακρίβεια! Με άλλα λόγια, η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που «ταΐζει» την ακρίβεια, δεν είναι ο αγώνας να καταργηθεί ο ΦΠΑ και τα άλλα χαράτσια στα βασικά αγαθά, δεν είναι να αυξηθούν οι μισθοί, αλλά να μειώσουν τα νοικοκυριά τις σπατάλες τροφίμων! Το πραγματικό πρόβλημα βέβαια είναι άλλο: Οτι με τις ανατιμήσεις αυξάνονται τα άδεια ψυγεία και όχι οι γεμάτοι κάδοι, ενώ δεν λένε κουβέντα για την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, ώστε αυτά να αξιοποιούνται και σε άλλες χρήσεις (π.χ. οργανικά λιπάσματα).

... στο κουτόχορτο

Με τον ίδιο μανδύα προωθείται από τα μονοπώλια και η άρση στοιχειωδών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως η αναγραφή στα τρόφιμα της ένδειξης «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...», που αφήνει πολλά προϊόντα απούλητα στο ράφι όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης και τους στερεί κέρδη. Οσο για την «αγωνία» τους ότι υπάρχουν λαοί που πεινάνε, η υποκρισία χτυπάει ταβάνι! Τα μονοπώλια των τροφίμων, οι ανταγωνισμοί και το κυνήγι του κέρδους, σε συνδυασμό με τη φτώχεια που γιγαντώνεται, είναι αυτά που στερούν από δισεκατομμύρια νοικοκυριά τα αναγκαία για τη διατροφή τους, ακόμα και σε χώρες που κατατάσσονται στις υψηλότερες θέσεις του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος. Στην τελική, θα τους βόλευε ο λαός να καταναλώνει το ...κουτόχορτο που του σερβίρουν με την οκά, για να πιάνει τόπο η άθλια προπαγάνδα τους. Οσο κι αν προσπαθούν όμως, στο τέλος θα μείνουν με την όρεξη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ