Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΚΕΡΜΠΙ
«Θεαματική κακοδικία» καταγγέλλει παρατηρητής του ΟΗΕ

Απορρίφθηκε η αίτηση έφεσης του ενός από τους δύο Λίβυους που είχαν πρωτοδίκως κριθεί ένοχοι για την πολύνεκρη έκρηξη στο αεροσκάφος της «Παναμέρικαν» το 1988

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ.-

Απέρριψε το πενταμελές σκοτσέζικο δικαστήριο την αίτηση έφεσης που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι του ενός από τους δύο Λίβυους που καταδικάστηκαν, το Γενάρη του 2001, σε ισόβια ως ένοχοι για την έκρηξη σε αεροσκάφος της «Παναμέρικαν», το 1988, πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, που προκάλεσε το θάνατο στους 259 επιβαίνοντες και σε 11 ανθρώπους στο έδαφος.

Η υπεράσπιση του Αμπντέλ Μπάσετ αλ Μεγκράχι παρουσίασε σειρά στοιχείων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αρχική εκδοχή και αποδεικνύουν ότι πιθανότερος χώρος τοποθέτησης του εκρηκτικού μηχανισμού είναι το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, με το οποίο δεν είχαν καμία επαφή οι δύο Λίβυοι. Η απόφαση του σκοτσέζικου εφετείου προκάλεσε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον, που τόνισε ότι «η ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας δεν οδηγεί σε τερματισμό των κυρώσεων κατά της Λιβύης που θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η Λιβύη μίλησε για «πολιτική απόφαση υπό πίεση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου».

Ανατροπή, όμως, των δεδομένων προκάλεσε η αντίδραση ενός από τους 5 παρατηρητές του ΟΗΕ, του καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ινσμπουργκ της Αυστρίας, Χανς Κόκλερ, ο οποίος μίλησε για «θεαματική κακοδικία σε βάρος του αλ Μεγκράχι». Ο Κόκλερ, ο οποίος τόνισε ότι νιώθει πλέον αναγκασμένος να καταθέσει σχετική έκθεση στον ΓΓ του ΟΗΕ και εκτίμησε ότι και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του συμμερίζονται τις απόψεις του, δήλωσε ότι «δεν είχε πειστεί ούτε στην πρώτη δίκη, αλλά πλέον η κατάσταση είναι κραυγαλέα, ιδιαίτερα λόγω του ομοφώνου της απόφασης, που δε στηρίζεται παρά σε εντελώς άσχετα μεταξύ τους περιστασιακά στοιχεία». Εκπρόσωπος της σκοτσέζικης δικαιοσύνης έσπευσε να εκτιμήσει ότι ο καθηγητής Κόκλερ «δεν κατανόησε ορθώς τις αρχές της σκοτσέζικης νομοθεσίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ