Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ατελείς οι προσπάθειες ελέγχου της χώρας

Μαχητές της «Συμμαχίας» στο Σαχικότ. Παρά τη «νίκη» που λένε ότι πέτυχαν οι Αφγανοί και οι ΗΠΑ, πάρα πολλοί αντίπαλοί τους διέφυγαν

Associated Press

Μαχητές της «Συμμαχίας» στο Σαχικότ. Παρά τη «νίκη» που λένε ότι πέτυχαν οι Αφγανοί και οι ΗΠΑ, πάρα πολλοί αντίπαλοί τους διέφυγαν
ΣΑΧ-Ι-ΚΟΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Μετά την ανακήρυξη της «νίκης» των αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων, την αποστολή του «ξεκαθαρίσματος» των σπηλαίων και των οχυρών των Ταλιμπάν και των ανδρών της Αλ-Κάιντα, ανέλαβαν Καναδοί κομάντος και Αφγανοί ορεσίβιοι πολεμιστές που οι Αμερικανοί «προσέλαβαν, εκπαίδευσαν και πληρώνουν». Το ότι η 12ήμερη επιχείρηση Ανακόντα παρέμενε ατελής στην πραγματικότητα και το ότι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για νέες μάχες αναφερόταν μεν στα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά πρυτάνευαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις: «Ο πόλεμος τελείωσε», δήλωσε ο Γκουλ Χαϊντάρ, επικεφαλής των αφγανικών δυνάμεων, καθώς «δεν υπάρχει πλέον Αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν». Ο ταγματάρχης Μπράιαν Χίλφερτι των αμερικανικών δυνάμεων διατυμπάνιζε κι αυτός την «απίστευτη νίκη» των συμμαχικών δυνάμεων, στη διάρκεια της οποίας «είχαμε πάρα πολύ λίγες απώλειες... ξεκαθαρίσαμε το σκληρό κέντρο της ηγεσίας της Αλ-Κάιντα...», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις περί «θριάμβου» των Αφγανών και Αμερικανών δε συμφωνούν όμως με την εικόνα στην επαρχία Πάκτια και στο υπόλοιπο Αφγανιστάν. Ο τοπικός ηγέτης που καταδίωκαν οι Αμερικανοί Σαϊφ Ραχμάν Μανσούρ διέφυγε μαζί με πολλούς πολεμιστές του, ενώ συνολικά «εκατοντάδες» μαχητές παρέμεναν ασύλληπτοι.

Δεν υπήρχε, ακόμη, καμία ένδειξη ότι όντως οι «συμμαχικές» δυνάμεις σκότωσαν «κάπου 700» Αφγανούς αντίπαλούς τους. Αφγανός διοικητής είπε ότι βρέθηκαν κάπου «150 με 200 σοροί». Αλλοι 35 άνδρες που συνελήφθησαν από τους Αφγανούς «παραδόθηκαν στους Αμερικανούς», που όμως ανακοίνωσαν πως «παρέλαβαν 20» κρατούμενους. Αμερικανός αξιωματικός είπε πως «ανακρίνονται».

Οι Αφγανοί πολεμιστές που ερευνούν τα βουνά και τις σπηλιές ανέφεραν πως βρήκαν σορούς «Αιγυπτίων, Σουδανών, Ινδονησίων και Τσετσένων» και άλλων ξένων ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης. Αμερικανός στρατιωτικός είπε πως ανάμεσα στους νεκρούς ήταν επίσης «Ουζμπέκοι και Κινέζοι».

Μιλώντας από την Ουάσιγκτον με αφορμή τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, παραδέχτηκε ότι δε γνωρίζει πού βρίσκεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν, λέγοντας ότι «η τρομοκρατία είναι κάτι ευρύτερο από ένα άτομο». Ο Μπους επισήμανε ότι «ανησυχεί περισσότερο» για να διασφαλίσει ότι οι στρατιώτες που συμμετέχουν στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας είναι «καλά εξοπλισμένοι και έχουν την κατάλληλη υποστήριξη».

Παζάρια για την ISAF

Στην Τουρκία είχε αρχίσει χτες με τη συμμετοχή Τούρκων, Βρετανών και Αμερικανών αξιωματούχων η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ανάληψη της ηγεσίας της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής και Ασφάλειας του Αφγανιστάν, πιο γνωστής με το ακρωνύμιό της ISAF. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Τζέιμς Ντόμπινς προσπαθούσε να πείσει τους Τούρκους να αναλάβουν τον Απρίλη την ηγεσία της Δύναμης, παραλαμβάνοντάς την από τη Βρετανία. Οι Τούρκοι είχαν αρχικώς με ενθουσιασμό προτείνει να αναλάβουν την ηγεσία της, αλλά στη συνέχεια εξέφρασαν επιφυλάξεις, λόγω της συζήτησης περί διεύρυνσης της αποστολής της και της χρονικής παράτασής της...

Την ίδια ώρα από την Ουάσιγκτον ανακοινωνόταν πως πράκτορες της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης των Ναρκωτικών (DEA) πρόκειται να μεταβούν στο Αφγανιστάν για να «βοηθήσουν» τη χώρα αυτή να εξαλείψει το εμπόριο οπίου, όπως ανέφερε η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA). Ο Ασα Χάτσινσον, επικεφαλής της υπηρεσίας, το επιβεβαίωσε καταθέτοντας σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «στο τελικό στάδιο» της «Επιχείρησης Περιορισμού» με στόχο το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Το Αφγανιστάν θεωρείται ως η χώρα προέλευσης του 75% του οπίου και του 80% της ηρωίνης που διακινούνται στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ